"Privind în jos de-a lungul străzii Sacramento", faimoasa fotografie realizată în San Francisco de Arnold Genthe, în prima dimineață a seismului. Sursa fotografiei: wikipedia.org

"Privind în jos de-a lungul străzii Sacramento", faimoasa fotografie realizată în San Francisco de Arnold Genthe, în prima dimineață a seismului. Sursa fotografiei: wikipedia.org
17/04/2017
Fotografii iconice: "Privind în jos de-a lungul străzii Sacramento"
O fotografie este o creație pur subiectivă. De la alegerea subiectului, trecând prin momentul declanșării şi până la interpretarea ei de către cei care o văd, mesajul imaginii se poate modifica, dilua sau chiar pierde.
Unii apreciază fotografiile pentru frumusețea culorilor, alţii, pentru compoziția reușită sau pentru claritate. Pe mine, primul lucru care mă interesează este mesajul pe care îl transmite.
Am văzut nenumărate fotografii superbe, dar care nu-mi spuneau nimic, la fel cum am văzut cadre făcute cu aparate din plastic sau cu telefonul care îmi deschideau o altă lume.
Odată cu aşa-numitul „fotojurnalism cetăţenesc”, cu fotografia la îndemâna tuturor, sensul se estompează tot mai mult în favoarea cantității.
Cine se mai gândește astăzi la regula de aur a părintelui fotojurnalismului, Henri Cartier-Bresson, de a aștepta, urmări și declanșa la momentul potrivit? E mult mai facil să tragem rafale de 15 cadre/secundă sau chiar să filmăm și apoi să extragem la montaj cadrul de care avem nevoie.
Practicarea fotografiei după regulile nescrise ale începuturilor ține de o disciplină personală, de pasiune și de respect față de scrierea cu lumină.
Lucrurile stăteau cu totul diferit în secolul trecut. O imagine tipărită într-o publicație cu distribuţie internațională putea avea un impact major. Putea da naștere la noi forme de cultură, influența legi sau contura mentalităţi.
De pildă, faimoasa fotografie „Privind în jos pe strada Sacramento”, a lui Arnold Genthe, realizată la câteva ore după cel mai grav seism care a zguduit California vreodată, este, în opinia mea, cea mai bună imagine de început de secol XX a resemnării omului în fața naturii.
În 18 aprilie 1906, la ora 05.12, două cutremure consecutive zguduie orașul San Francisco. Sunt 60 de secunde de groază. Seismul măsoară 8,4 grade pe scara Richter și este resimțit pe sute de kilometri pătrați. Incendii izbucnesc în toată zona, iar numeroase clădiri și drumuri sunt complet distruse.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Fotograful Arnold Genthe aleargă pe una dintre colinele oraşului ca să se poziționeze cât mai bine pentru un cadru cu zona devastată. Vântul puternic agravează atât căutarea unui refugiu, cât și focul care se extinde cu repeziciune.
Doar câteva sute de pompieri sunt disponibili pentru a încerca să controleze situația. Principalele linii de aprovizionare cu apă sunt distruse, așa că, practic, nu există soluții de stingere a incendiului, deși sute de voluntari își oferă ajutorul autorităților.
„Mi-am găsit camera complet distrusă. Am mers pe strada Montgomery, la magazinul lui George Kahn, și l-am rugat să-mi împrumute un aparat de fotografiat. A spus să iau ce doresc, că oricum va fi un incendiu și va arde întreg magazinul. Am ales cel mai bun aparat, un Kodak Special 3A. Mi-am umplut buzunarele de peliculă și am plecat…
Este o imagine anume de care îmi aduc aminte, pe care am făcut-o în prima dimineață pe strada Sacramento. Fotografia arată, într-o compoziție pictorială, rezultatele cutremurului, izbucnirea incendiilor și reacția oamenilor. Pe partea dreaptă este o casă al cărei front s-a prăbușit în stradă. Locuitorii stau pe scaune în față, așteptând cu calm apropierea incendiului”, avea să povestească Arnold Genthe în volumul „As I Remember Reynal & Hitchcock”, apărut la New York în 1936.
Revista PressOne 2025: Un sfârșit de lume fericit, așa cum era pe vremuri și nu se mai fac acu', dom'le
Revista digitală PressOne este gândită pentru a fi citită pe telefonul mobil. Să fie un fel de pauză de la doom scrolling-ul care ne face creierul să putrezească. Un fel de gură de aer în care sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem noi este exorcizat și pus la treabă.
Ce faci în weekendul 25-27 aprilie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
New Urban Habits în București, Human Arts Fest în Cluj-Napoca, Check Art Festival în Timișoara și Retroparada Primăverii în Iași. Tu ce faci în weekend?
La 74 de ore de la cutremur, incendiile s-au potolit datorită schimbării direcției vântului. Însă consecinţele erau devastatoare: 450 de morți, o treime din orașul San Francisco complet distrusă, pagube de aproape jumătate de miliard de dolari, cartierul Chinatown complet ras, la fel ca sute de instituții, biblioteci, școli, spitale etc.
Firmele de asigurare au plătit sute de mii de dolari despăgubiri, dar unele au refuzat spunând că a fost „voia Domnului”. Chiar și în ziua de astăzi, abia 5% din locuințele din San Francisco au asigurare împotriva seismelor.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this