Foto: Elnur / Dreamstime.com

EXPLAINER. Scandalul Cambridge Analytica: ce știm până acum

Ce e Cambridge Analytica?

Cambridge Analytica (CA) este o companie britanică care a prestat servicii, printre altele, pentru campania electorală a președintelui Donald Trump. Există din 2013, timp în care a lucrat în domeniul denumit „data mining” (extragere de date online) pe două paliere: comercial și politic.

Practic, CA este specializată în profiling (realizarea de profiluri psihologic-comportamentale ale consumatorilor) și în stabilirea modalităților prin care un individ poate fi influențat, fără să-și dea seama, în alegerea unor produse sau în validarea unor candidaturi electorale.

Care e problema?

Foști angajați în funcții de conducere ai CA au dezvăluit de curând că firma a folosit informații recoltate de la peste 50 de milioane de utilizatori ai Facebook, fără permisiunea acestora.

CA a construit astfel un sistem extrem de complex pentru a localiza și a viza cetățeni americani cu reclamă sau conținut politic specific, bazate pe preferințele și opțiunile lor.

Cel mai adesea, aceste preferințe sau predispoziții către anumite subiecte erau culese clandestin prin intermediul unor aplicații de tip joc, extrem de populare pe Facebook: verificarea asemănărilor cu diverse vedete sau personalități istorice, ghicirea naționalității (prin geo-targetare), a vârstei biologice și altele asemenea.

Este acest lucru ilegal?

Presa britanică urmărește acest subiect de cel puțin un an, când au apărut și primele acuzații cu privire la etica metodelor de marketing digital folosite de CA, în contextul promovării intense pe rețelele de socializare a așa-numitelor fake news (știri false).

Channel 4 a difuzat înregistrări făcute cu camera ascunsă în care apare inclusiv șeful companiei CA, Alexander Nix, și în care acesta le propune potențialilor clienți ca firma lui să fabrice scandaluri sexuale, știri false și alte trucuri la limita legii, folosite de obicei în campaniile de lobby pentru a înclina balanța în direcția dorită.

Nix a fost suspendat din funcție, după dezvăluirile făcute de Christopher Wylie, fostul director de cercetare al companiei Cambridge Analytica.

Wylie a fost audiat marți, 27 martie, de o comisie a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic. El a explicat modul în care datele obținute de CA au fost folosite pentru a „targeta” un anumit tip de alegători, mai susceptibili la a fi creduli când vine vorba despre știrile spectaculoase.

Care e vina celor de la Facebook?

Potrivit unor documente date publicității, pe care Facebook nu le-a contestat, gigantul de social media a primit începând cu 2015 mai multe semnale cu privire la acțiunile prin care CA recolta clandestin informații despre utilizatorii rețelei.

Singurele măsuri împotriva acestei breșe au fost luate în urmă cu câteva săptămâni, după ce acuzațiile de complicitate au apărut în presă.

Facebook a început să plătească, în ziare din SUA și din Marea Britanie, reclame prin care își cere scuze pentru că a încălcat securitatea datelor și încrederea utilizatorilor săi.

#deletefacebook?

Între timp, Congresul SUA analizează dacă nu cumva Facebook nu este capabilă să gestioneze această uriașă responsabilitate, având în vedere că milioane de oameni au încredințat companiei, de bună voie, informații personale.

Congresul american ia în considerare o reglementare mai strictă a platformelor de acest gen. În plus, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost chemat de Parlamentul britanic să depună mărturie cu privire la activitățile CA.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

O parte dintre utilizatorii rețelei au început să își șteargă conturile de Facebook.

Când și-au descărcat jurnalul online al interacțiunilor avute de-a lungul vremii pe Facebook − jurnal care conține fotografiile arhivate, conversațiile de chat, paginile cărora li s-a dat like, grupurile din care individul face parte, locurile în care a călătorit și multe altele −, posesorii de telefoane Android care foloseau aplicația de Facebook au avut parte de încă o surpriză neplăcută: au descoperit că rețeaua le arhivase inclusiv istoricul apelurilor telefonice și al Sms-urilor trimise și primite.

Cine e în spatele Cambridge Analytica?

Steve Bannon, coordonatorul campaniei lui Donald Trump, și miliardarul american Robert Mercer, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Republican, sunt fondatorii Cambridge Analytica.

Un alt consilier al președintelui Trump, Michael Flynn, a fost consultant pentru SCL Group, firma-mamă a cărei subsidiară era Cambridge Analytica.

Atât Bannon, cât și Flynn au demisionat în ultimele luni de la Casa Albă și sunt anchetați în investigația privind implicarea Rusiei în campania prezidențială din 2016.

În depoziția sa din Camera Comunelor, Christopher Wylie a spus că o parte din echipa CA care a lucrat la analiza datelor obținute de la Facebook a provenit de la o companie americană pe nume Palantir.

Palantir a fost înființată în 2004 de Alex Karp (care o conduce și astăzi) și de miliardarul Peter Thiel (fondatorul PayPal și acționar al Facebook).  Publicația americană TechCrunch a obținut o listă a clienților Palantir, dezvăluind relații cu CIA, FBI, NSA și Forțele Aeriene, printre altele.

Care e rolul Rusiei în această poveste?

Există indicii că serviciile secrete rusești au intrat pe fir și au beneficiat și ele de algoritmul prin care CA influența mentalitățile celor de pe Facebook.

Unul dintre argumente este colaborarea cu Universitatea din Sankt Petersburg, pe post de cadru didactic asociat, a psihologului Aleksandr Kogan (de origine moldovenească).

Kogan este cel care, folosindu-se de statutul său academic de la Universitatea Cambridge, a propus și creat aplicația prin care CA colecta propriu-zis informațiile de pe Facebook.

În plus, încă din 2014, serviciile Cambridge Analytica au fost contractate de Lukoil, al doilea producător de petrol din Rusia, iar șefilor de la Lukoil li s-a explicat ce înseamnă micro-targetarea comportamentală.

A fost suficient pentru ca acțiuni precum cea a așa-numitei Agenții de Cercetare a Internetului (IRA), tot cu sediul în Sankt Petersburg, să întemeieze celebrele „ferme de troli”, de unde sute de angajați diseminau pe internet informație contrafăcută și falsă destinată alegătorilor americani.

Legăturile firmei Cambridge Analytica cu România: Dan Mureșan și Black Cube

Predecesorul lui Christopher Wylie la Cambridge Analytica a fost un român − Dan Mureșan, fiul lui Ioan Avram Mureșan, ministru al Reformei și apoi al Agriculturii în guvernul CDR.

„Predecesorul meu a fost găsit mort”, a spus Wylie în timpul audierilor de marți din Camera Comunelor. Episodul la care face referire a avut loc în 2012.

Atunci, Dan Mureșan a fost descoperit fără suflare într-un hotel din Nairobi, capitala Kenyei, unde lucra pentru campania electorală a lui Uhuru Kenyatta (care azi este președintele țării).

La audierea sa din Parlamentul britanic, Wylie a mai spus că multe persoane aflate în funcții de top din compania Cambridge Analytica trăiau o angoasă permanentă, fiindcă lucrau cu „firme private de intelligence, care, pentru bani, fac orice e nevoie”.

Prezent în calitate de specialist la audierea din Camera Comunelor, matematicianul Paul-Olivier Dehaye, fondatorul unei platforme care-i ajută pe cetățeni să afle cum le sunt folosite datele personale, a afirmat că, înainte de a muri, Dan Mureșan era implicat și în campania electorală din India.

Cu toate că, oficial, lucra pentru Indian National Congress (marele partid condus de generații succesive ale familiei Gandhi-Nehru), Dan Mureșan ar fi fost plătit de un miliardar indian, ale cărui interese erau să compromită această formațiune politică. Altfel spus, românul ar fi lucrat pentru ambele părți implicate în alegeri, a spus Paul-Olivier Dehaye.

La audierea de marți, 27 septembrie, Christopher Wylie a susținut că una dintre firmele de intelligence cu care Cambridge Analytica a colaborat este Black Cube, înființată de foști agenți Mossad.

În 2017, procurorii DIICOT de la București au declanșat cercetări într-un dosar în care doi angajați ai Black Cube au fost arestați sub acuzația că o hărţuiseră pe șefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, și încercaseră să îi spargă căsuța de e-mail.

Tot în dosarul Black Cube a fost arestat inițial și fostul colonel SRI Daniel Dragomir. Asupra lui planau suspiciuni că ar fi intermediat legătura dintre foștii agenți Mossad și persoanele interesate să o compromită pe Kövesi.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...