Foto: Gaudilab / Dreamstime
01/08/2017
Emoțiile noastre pot fi aflate prin rețeaua wireless
Există o preconcepție potrivit căreia, atunci când accesăm o rețea wireless, de pildă într-o cafenea, fluxul de informații curge într-un singur sens, de la provider-ul de internet către noi, utilizatorii.
Mulți își imaginează că această tehnologie funcționează cam ca robinetul de la chiuvetă: deschizi, curge apă, dar tu nu trimiți nimic înapoi pe țeavă.
Ei bine, nu doar că această preconcepție este eronată, dar cercetările în domeniu au ajuns deja în punctul în care un router wireless poate fi folosit pentru a determina starea emoțională a celui care s-a conectat.
Dark Hotel 2.0
Un prim exemplu pentru tipul de informații pe care noi înșine le oferim când ne conectăm la o rețea wireless ni-l oferă Bitdefender.
Compania care a creat faimosul antivirus a participat la descoperirea unei grupări de hackeri care obține informații clasificate folosind infrastructura Wi-Fi a hotelurilor.
Gruparea se numește Dark Hotel și este cunoscută de aproape 10 ani. A făcut mii de victime, în principal dintre turiștii care folosesc rețele wireless.
Astfel, un utilizator care se conectează la hotspot-ul unui hotel „atacat” primește de la Dark Hotel un e-mail conceput special care, odată deschis, îi descarcă automat un soft de sustragere de date „invizibil persoanei infectate”.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Din acest motiv, Bitdefender recomandă evitarea, pe cât posibil, a rețelelor Wi-Fi de la hoteluri și folosirea traficului de date în rețeaua GSM din care facem parte.
- Nu deschideți e-mail-uri de la expeditori necunoscuți sau de la hotelul în care sunteți cazat. De regulă, recepționerul vă va suna în cameră pentru a semnala o urgență sau vă va aborda la recepție pentru alte detalii.
- Nu faceți public pe rețele de socializare locul în care sunteți cazat.
- Folosiți pe toate dispozitivele o soluție de securitate performantă și actualizată la zi.
Sursa: Bitdefender
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Router-ul care citește bătăile inimii
Al doilea motiv care ne ajută să privim mai realist internetul fără fir este acesta: o echipă de cercetători de la cea mai performantă universitate cu profil tehnic din lume − Massachusetts Institute of Technology (MIT) − a inventat un sistem care folosește routere wireless și inteligență artificială pentru a detecta și măsura undele de radiofrecvență (RF) ale bătăilor inimii.
Seamănă cu o electrocardiogramă, doar că „pacientul” nu mai este cablat la un aparat. Iar tehnologia este identică cu cea existentă pe routerele din casele noastre.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cei care urmăresc serialul The Big Bang Theory s-ar putea să fie familiarizați cu această invenție.
În episodul 14 din sezonul 10 se vorbește tocmai despre mașinăria MIT:
Putem construi mașinării care ne simt emoțiile?
„Recunoașterea emoțiilor este un domeniu care a generat mult interes, atât din partea industriei inovației, cât și a cercetătorilor. Acest interes este motivat de o viziune simplă: putem construi mașinării care ne simt emoțiile?
Dacă am putea, astfel de mașini ne-ar face casele responsive și atente la dispozițiile noastre și ar ajusta, spre exemplu, iluminatul sau muzica în consecință.
Industria cinematografică ar putea să evalueze cu o acuratețe mai mare experiența spectatorilor. Oamenii de publicitate ar putea afla imediat care este reacția consumatorilor. Computerele ar detecta automat simptome ale depresiei, anxietății, tulburării bipolare, permițându-le să și acționeze în aceste condiții.
În sens și mai larg, mașinile n-ar mai fi limitate doar la a executa comenzi explicite, ci ar interacționa cu oamenii într-o manieră mai similară celei interumane”.
Fragment din studiul publicat la MIT
Așa începe lucrarea intitulată „Emotion Recognition using Wireless Signals” (Recunoașterea emoțiilor prin intermediul semnalelor wireless), publicată de cercetători de la MIT în octombrie 2016.
Studiul prezintă o tehnologie uimitoare, cu ajutorul căreia starea emoțională poate fi determinată de la distanță.
Nu e chiar o distopie orwelliană, scrie thenextweb.com, iar utilizarea acestei tehnologii ar putea fi benefică. Inteligența artificială din spatele ei ar putea să „se prindă” că sunteți stresați și, de pildă, să vă pornească muzica preferată, „bănuind” că de asta ați avea nevoie.
Sau, și mai important, ar putea să își dea seama când cineva are un atac de cord și, poate, să contribuie la salvarea unei vieți.
„Noi introducem o nouă metodă de recunoaștere a emoțiilor”
„Abordările de până acum în privința deducerii emoțiilor unei persoane s-au bazat pe indicii audiovizuale, cum sunt imaginile sau clipurile audio, pentru care era nevoie ca persoana să poarte senzori similari celor folosiți în analizele EKG. Ambele s-au lovit de propriile limite”, se spune în introducerea studiului intitulat „Emotion Recognition using Wireless Signals”.
„Tehnicile audiovizuale puteau doar să identifice ceea ce se întâmplă la suprafața emoțiilor, fără să poată măsura adevăratele sentimente, din interior. Spre exemplu, cineva poate fi fericit fără să zâmbească sau, pe dos, să surâdă chiar dacă nu este fericit. În plus, expresivitatea oamenilor este foarte diferită.
Cea de-a doua metodă folosită până acum a fost prin monitorizarea fiziologică a semnalelor care schimbă starea emoțională, bătăile inimii. Pentru acest lucru, se foloseau senzori aplicați pe corp, care să măsoare dacă stimulii sunt corelați cu emoția.
Această abordare este mai conectată cu trăirile de ordin intern ale persoanei și ia în considerare interacțiunea dintre sistemul nervos și ritmul cardiac. Cu toate acestea, folosirea senzorilor este stânjenitoare și poate să interfereze cu emoțiile persoanei, ceea ce înseamnă că nu poate fi folosită în mod repetat.
Noi introducem o nouă metodă de recunoaștere a emoțiilor, care măsoară interacțiunea emoțiilor și semnalele fiziologice, fără să mai fie nevoie ca omul să poarte senzori pe corp.
Metoda noastră folosește radiofrecvența. Mai concret, semnalele RF sunt reflectate de corpul uman și sunt ajustate de mișcările corpului. Cercetări recente au arătat că astfel de reflexii RF pot fi folosite pentru a măsura frecvența respirației și rata bătăilor inimii, fără să fie nevoie de contact fizic”, se spune în textul citat.
Algoritmul inventat de cercetătorii MIT este, practic, o nouă metodă de interpretare a informațiilor obținute prin monitorizarea bătăilor inimii.
Întregul studiu poate fi citit aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this