Școala online ar putea fi plătită de părinți, pentru un liceu din Mizil
12/08/2020
Educația gratuită costă 50 de lei de elev pentru orele online la Liceul „Grigore Tocilescu” din Mizil
- Diriginții de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, județul Prahova, și-au anunțat elevii că trebuie să plătească suma de 50 lei pentru platforma online Adservio, pe care ar urma să se desfășoare orele online în noul an școlar, în funcție de evoluția epidemiologică.
- Liceul are 733 de elevi, iar dacă fiecare ar achita câte 50 de lei, suma totală colectată s-ar ridica la aproape 37.000 de lei, deși educația, potrivit legii, este gratuită în România.
- Conducerea liceului și cadrelele didactice au variante diferite despre cine a avut inițiativa de a cere bani de la elevi pentru desfășurarea orelor online.
- Directoarea Maria Divoiu neagă că inițiativa ar fi plecat de la ea și spune că și dacă ar fi legal ca părinții să plătească această sumă, ea nu ar fi de acord.
- Directoarea adjunctă, Luminița Burlacu, spune că a discutat cu Maria Divoiu și că au fost de acord, împreună, ca în cazul în care nu vor găsi alte surse de finanțare pentru platformă, să apeleze la părinții elevilor.
- Un cadru didactic afirmă că ideea ca elevii să plătească 50 lei pentru achiziționarea platformei a pornit de la Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Prahova.
***
Vinerea trecută, la câteva ore bune după prânz, pe grupurile de WhatsApp ale elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil au început să curgă o serie de mesaje de la diriginți, care au animat liniștea vacanței de vară.
Mesajele erau de două tipuri: unii diriginți își întrebau elevii dacă sunt de acord să plătească suma de 50 lei pentru platforma Adservio, pe care ar urma să se desfășoare activitatea didactică în noul an școlar dacă situația epidemiologică se va înrăutăți, alții le-au spus în mod direct elevilor că fiecare „trebuie” să aducă câte „50 de lei pentru internetul cu care vom face orele online”.
Varianta ca elevii să plătească pentru orele online a fost discutată într-o ședință a Consiliului profesoral, cu o zi înainte ca mesajul să ajungă la clase - pe 6 august -, însă nici profesorii și nici conducerea liceului nu vor să spună de la cine a pornit inițiativa.
Mesajul cadrelor didactice a fost trimis tuturor elevilor la inițiativa directoarei Maria Divoiu, susține o sursă din cadrul instituției de învățământ.
Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil are 733 de elevi, iar un calcul simplu arată că suma totală care s-ar aduna pentru a acoperi costurile de acces la platforma pe care se vor desfășura orele online pentru anul școlar 2020/2021 este de 36.650 lei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Adservio este o platformă educațională care a fost gratuită pe perioada pandemiei și pe care mai multe școli și licee din România au folosit-o pentru susținerea orelor online.
Atât directoarea, cât și adjuncta liceului din Mizil spun că orele s-au desfășurat pe această platformă în timpul pandemiei de COVID – 19 pentru că a fost gratuită, însă din septembrie nu va mai fi disponibilă fără plată.
Toate răspunsurile oficiale primite de PressOne pe acest subiect se bat cap în cap. Le redăm mai jos.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Ce spun trei dintre diriginți
PressOne a stat de vorbă cu trei dintre diriginții Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil pentru un punct de vedere legat de această situație, însă doi dintre aceștia au refuzat să ofere detalii clare despre subiect.
Constantin Istrate, diriginte la clasa a X-a, profil matematică-informatică, a participat la ședința Consiliului profesoral care a avut loc pe 6 august și susține că propunerea ar fi pornit de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova, însă „nu s-a luat inițiativa, a fost doar o idee”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Potrivit unei surse, dirigintele Constantin Istrate le-a transmis elevilor săi, prin intermediul șefei de clasă, că la începutul anului școlar trebuie să plătească suma de 50 lei pentru platforma Adservio, însă întrebat despre acest lucru, profesorul a negat și a declarat „păi cum să transmit până nu este o situație clară, nu este o măsură clară, definitivă?”.
Mesaj primit de la dirigintele Constantin Istrate prin intermediul șefei clasei a X-a, profil mate-info
În plus, acesta spune că nu știe dacă elevii săi sunt de acord sau nu „cu acest fenomen, că altceva nu e”, dar și că singura decizie luată de Consiliul profesoral a fost să urmărească ce decizii vor lua Inspectoratul și Ministerul Educației.
Contactat telefonic, un alt diriginte, Laurențiu Bădicioiu, confirmă că, într-adevăr, s-a discutat în ședința Consiliului profesoral ca elevii să plătească suma de 50 lei pentru a continua activitatea pe platformă, însă nu a dorit să ofere alte informații.
„[...] Cred că ar trebui să dați telefon directoarei că eu nu sunt director, doar profesor acolo. Eventual, dacă vreți, vă dau un număr de telefon, dar nu pot să răspund la asta, că nu știu. Vă dau un număr de telefon și o sunați pe doamna directoare”, a spus acesta.
Totuși, în momentul în care i-am cerut numărul directoarei, profesorul Laurențiu Bădicioiu, care este diriginte la clasa a X-a, profil biologie-chimie, a spus că nu îl mai are în telefon.
Laurențiu Bădicioiu este profesor de limba română și limba engleză și diriginte la clasa a X-a. Sursă foto: Facebook.com
Nici Aura Pandelea, diriginte la clasa a XII-a, profil mate-info, nu a dorit să comenteze situația.
Întrebată de la cine a pornit inițiativa ca elevii să plătească pentru a face orele pe platformă, aceasta a declarat „nu știu și nu mă interesează, asta e treaba părinților”.
Profesoara spune că nu știe că s-a discutat acest lucru în Consiliul profesoral, dar și că „nu cred că e treaba ziariștilor ce se întâmplă la noi, acolo”.
Când i-am spus că liceul la care lucrează este o instituție de stat, iar aceste informații sunt publice, Aura Pandelea a replicat că „și dacă părinții vor, Asociația de Părinți vrea să plătească, nici măcar nu mă interesează pe mine. Deocamdată sunt și eu părinte și nici măcar nu mi-a cerut nimeni nimic, așa că subiect închis”.
Ce spun cele două directoare
În mod surprinzător, directoarea Maria Divoiu contrazice ceea ce au confirmat toți profesorii de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil cu care am stat de vorbă: și anume faptul că în data de 6 august a avut loc o ședință a Consiliului profesoral.
Directoarea susține că s-a întâlnit cu câțiva colegi pe Google Meet pentru a le comunica ce strategie va fi adopatată odată cu începerea noului an școlar, în funcție de „cele trei tipuri de strategii pe care le-a anunțat Guvernul”.
Maria Divoiu spune că nu știe că diriginții au trimis mesaje elevilor pentru a le solicita câte 50 de lei și spune că „sunt păreri și păreri. Eu știu ce se discută. Sunt și eu acasă. Sunt și eu în concediu”.
Maria Divoiu este directoarea Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil din toamna anului 2019.
Sursă foto: Facebook.com
Ea arată că diriginții au trimis din proprie inițiativă mesajele către elevi „pentru că ei întotdeauna interpretează altfel lucrurile [...], una se discută și alta se face” și a adăugat că încearcă să facă rost de surse de finanțare de la Primăria orașului Mizil.
„Să vedem cum va funcționa, în funcție de ce ne dă și nouă Primăria bani, cum va ajuta și școlile celelalte. Ne mai interesăm să vedem cum funcționează celelalte școli”.
Întrebată cine a făcut propunerea ca elevii să plătească câte 50 lei pentru ca orele online să fie ținute pe platforma Adservio, aceasta a evitat să dea un răspuns clar și a deviat de la subiect.
„Chiar m-ați luat prin surprindere. Deocamdată platforma s-a încheiat, din 1 septembrie nu va mai fi funcțională. Să vedem cu ce mergem, ori cu Mate, ori cu Zoom, deocamdată pentru că au venit cei de la București și au pus wireless în corpul A și noi deja am demarat cu wireless în corpul C, în plan local”, susține Maria Divoiu.
Întrebată dacă este de acord ca elevii să achite această sumă, a arătat că nici în condițiile în care s-ar înființa o asociație a părinților cu personalitate juridică și cont bancar nu ar fi de acord.
Totuși, directoarea adjunctă a liceului, Luminița Burlacu, contrazice ce spune directoarea Maria Divoiu.
Burlacu spune că, deși nu a participat la ședința Consiliului profesoral, a căzut de acord cu directoarea liceului ca, în cazul în care nu vor putea găsi resurse pentru achiziționarea platformei, să apeleze la Asociația Părinților pentru donații. Asta în condițiile în care la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil nu există înființată o asociație a părinților.
Întrebată dacă știe că diriginții au trimis mesaje elevilor prin care le solicită bani pentru a continua orele pe platforma online, directorul adjunct a spus că informația este falsă.
Sugestia ca suma de 50 lei să fie achitată de elevi, spune directoarea adjunctă, ar fi venit „probabil” din partea celor de la Adservio, în cazul în care părinții și copiii ar fi de acord.
Luminița Burlacu este directorul adjunct al Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil din toamna anului 2019. Sursă foto: Facebook.com
În plus, aceasta crede că părinții care gândesc rațional nu ar trebui să aibă o problemă cu această plată și că în momentul în care ar avea acordul lor ar face demersurile legale, respectiv înființarea unei asociații prin care aceștia ar putea face donații.
Ce spune Inspectoratul Școlar Prahova
Magdalena Georgescu, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Prahova susține că nu știe despre propunerea ca elevii Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil să achite costurile platformei educaționale și că Inspectoratul va lua măsuri dacă acest lucru este adevărat.
„Deci, în niciun caz noi nu avem cunoștință că vreun director ar proceda în acest fel și nu director, ci, probabil discuție între diriginți să se sfătuiască sau să se sfătuiască cu părinții. Presupun că este doar la nivel de sfat între unii și alții, dar nicidecum să li se solicite bani părinților, în niciun caz nu se va ajunge la așa ceva”
Magdalena Georgescu
Magdalena Georgescu a negat că IȘJ Prahova a făcut propunerea ca elevii să achite costurile platformei sau platformelor online pe care ar urma să se desfășoare activitatea didactică.
Inspectoarea adjunctă mai spune că nu este normal ca elevii să achite costurile pentru platforma educațională și că nu crede că profesorii și directorii din unitățile de învățământ din Prahova au astfel de practici.
***
De cealaltă parte, Ministerul Educației a transmis PressOne că „nu este normal și nici legal ca elevilor să li se impună obligații financiare atâta timp cât legea prevede că educația în România este gratuită”.
Ministerul Educației mai arată că, „odată cu suspendarea cursurilor”, în luna martie, a recomandat „cadrelor didactice folosirea suitelor de aplicații educaționale oferită sub licență gratuită de Google și Microsoft, respectiv G Suite for Education și Office 365 A1”.
Pe durata stării de urgență și stării de alertă, Ministerul „a încheiat parteneriate de colaborare pentru a pune la dispoziție cu titlu gratuit, platforme educaționale pentru elevi și cadrele didactice”.
Reprezentanții platformei Adservio nu au răspuns până la publicarea articolului dacă sugestia ca elevii Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil să plătească câte 50 de lei pentru a acoperi costurile orelor online a fost lansată de ei.
Ce este platforma Adservio
Adservio este o platformă educațională care a fost lansată acum aproape 12 ani de antreprenorul Alexandru Holicov, și funcționează în parteneriat cu compania de telecomunicații Telekom.
La jumătatea lunii martie, compania a anunțat pe propriul site că oferă gratuit, până la finalul acestui an școlar, internet la viteză 4G și licențe în această platformă.
Adservio conectează profesorii, elevii și părinții acestora într-un singur loc în care se pot desfășura orele online - îmbunătățire recent adăugată -, pot fi acordate note, se pot însemna absențe și se poate calcula media elevului în timp real.
Pe parcursul celor 12 ani, această platformă a fost introdusă în peste 250 de instituții de învățământ și are peste un milion de utilizatori.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this