Investește în ceea ce crezi!
Fii alături de noi în promovarea jurnalismului de calitate din România.

Discursul imaginar al Principesei

Există, totuși, vreun membru al Casei Regale care își dorește ca România să redevină monarhie? Există, oare, un urmaș al lui Mihai I care măcar să fantazeze că va fi încoronat?

Formulez aceste dileme - aparent absurde ("cum să nu-și dorească?" e reacția normală) - pentru că recentele luări de poziție ale Familiei regelui sunt semnele renunțării la ceea ce ar trebui să fie unicul și nenegociabilul obiectiv al acestei familii: restaurația.

Casa Regală a "avizat" proiectul de lege, inițiat de guvern, potrivit căruia ar urma să devină persoană juridică de utilitate publică, să primească Palatul Elisabeta în folosință gratuită pe 99 de ani și să-i fie decontate cheltuielile de funcționare curentă. Asta se numește abdicare pentru rentă.

Atât proiectul, cât și "avizul" au fost făcute publice după o săptămână de la întâlnirea dintre Principesa Margareta și președintele PSD, Liviu Dragnea, întâlnire de la care avem și această fotografie:

Principesa cu Liviu Dragnea

Vedem aici un om politic cu un zâmbet reținut, dar cu o privire încântată, și pe Principesa Margareta, desemnată Custode al Coroanei, într-o postură deloc regală: vrea să pară destinsă, dar nu este, are umerii ușor căzuți și o privire mai degrabă jenată decât senină. Ca și cum i-ar fi un pic rușine.

Nici locul ales pentru fotografie nu este de neglijat: tabloul din spate pare a spune că avem de-a face cu un moment istoric.

(Înainte de a continua, o mărturisire: sunt monarhist dintr-un sentiment, acela că România are nevoie de un model familial al nobleții și, așa cum am mai scris, de un depozitar al traseului bun, ca leac al vrajbei interne. Nu sunt un admirator al persoanei regelui Mihai - cred că mai bine murea eroic decât să abdice - și nici al succesorilor săi la tron, ci al instituției monarhice, al dinastiei ca reper pan-istoric.)

Revenind la imaginea de mai sus, tot privind-o mi-am pus o întrebare: de fapt, cum mi-aș dori să acționeze Principesa Margareta, persoana care are cea mai mare legitimitate de a urmări scopul restaurației?

Ce-aș vrea să o aud spunând public? Ce lipsește, la o adică, în atitudinea Casei Regale?

Discursul ar suna cam așa:

"În calitate de Custode al Coroanei, eu, Principesa Margareta, întâiul născut al Regelui Mihai al României, declar că Familia mea nu va recunoaște niciodată actul de la 30 decembrie 1947. Abdicarea tatălui meu a fost impusă României de un regim străin și a cărui ideologie s-a dovedit criminală.

Consider că misiunea mea și a Familiei mele, aceea de a servi poporul român, nu se poate realiza decât prin revenirea țării noastre la monarhie, și mă voi dedica acestui obiectiv cu toate puterile mele și cu orice preț.

Nu doresc niciun fel de favoruri din partea statului român și sunt hotărâtă să nu fac niciun compromis în acest sens. Familia mea nu-și negociază nici trecutul, nici viitorul, nici destinul, nici izbânzile. Regele Carol I a venit aici fără avere și a modernizat România, iar Regele Ferdinand cel Loial a trecut peste relațiile sale de sânge de dragul țării.

Sunt gata, la rândul meu, pentru orice sacrificiu, inclusiv să mă întorc în exil și să trăiesc ca un om simplu, dar nu voi înceta niciodată să spun că, pentru mine și Familia mea, singura soluție dreaptă și bună este reinstaurarea monarhiei.

Așa să-mi ajute Dumnezeu."

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează