Investește în ceea ce crezi!
Fii alături de noi în promovarea jurnalismului de calitate din România.

Monarhia, pentru că

- Istoria se asimilează genetic, trecutul nu e doar memorie, ci și sevă continuă, iar mintea e o moștenire care funcționează la parametri optimi după ce se cunoaște și este împăcată cu sine.

- Modelul monarhic este o familie care surclasează timpul în ordinea ei ramificată, ca arbore de legende și de promisiuni, nu doar o persoană a prezentului, muritoare și coruptibilă.

- Presiunea blazonului, chiar dacă pierde bătălii contra unui eventual viciu irepresibil, câștigă războaie la scara succesiunii.

- Nu avem de unde altundeva să reînvățăm nici noblețea, nici răbdarea.

- La fel cum, în presă, "mediul e mesajul", într-o casă regală "eticheta e conținutul".

- Președintele este și va fi perceput totdeauna drept un surogat regal, mai ales într-o cultură disperată după dreptate și arbitru străin: votăm un om pentru a fi "deasupra" și ne mirăm că el nu se ridică niciodată la înălțimea așteptărilor.

- "Răul mai mic" e un eufemism pentru periodica iluzie că alegi între două viziuni.

- Președintele nici nu domnește, nici nu guvernează.

- Singurul leac împotriva discontinuităților și învrăjbirii, fie ele de cauză internă sau externă, este existența unui depozitar al traseului bun.

- Pentru o comunitate paternalistă ca a noastră, certitudinea dinastiei e ca și cum ai avea bunici nemuritori și nepoți mereu tineri.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează