Imagine de la Luminaţie, făcută din turnul vechii biserici ortodoxe din Negreşti-Oaş. Fotografii: Remus Țiplea
Imagine de la Luminaţie, făcută din turnul vechii biserici ortodoxe din Negreşti-Oaş. Fotografii: Remus Țiplea
20/11/2018
"Dumnezeul meu": şapte ani de fotografii în şase comunităţi religioase
„Dumnezeul meu” este cel mai recent proiect al fotografului Remus Țiplea. Timp de 7 ani, el a documentat evenimente importante pentru viaţa a şase comunităţi religioase din nordul ţării: ortodocşi, romano-catolici, reformaţi, penticostali, adventiști şi Martorii lui Iehova.
Miercuri, 21 noiembrie, albumul „Dumnezeul meu” va fi lansat la Cluj-Napoca.
În avanpremiera evenimentului, programat la ora 19, la Muzeul Etnografic, Remus Ţiplea a răspuns câtorva întrebări pentru PressOne.
− În ce perioadă sunt făcute fotografiile și în ce zone ale ţării?
− Am început să fotografiez în biserici prin 2009, dar în selecțiile finale au intrat fotografii doar din 2011 încoace. Am fotografiat, în marea majoritate a cazurilor, în Țara Oașului, foarte puțin în Maramureș și puțin în Sălaj.
GALERIE FOTO:
− Cum te raportezi la cultele pe care ai ales să le studiezi?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
− Ortodoxia este religia în care m-am născut, este majoritară în zonă și este religia cu cele mai multe ritualuri și obiceiuri pe care am întâlnit-o.
Romano-catolicii m-au adoptat prin căsătorie. Mi-a plăcut foarte mult să merg acolo, poate și datorită lui Felix, un călugăr franciscan care era preotul nostru , un super-tip, căruia îi mulțumesc și pe această cale pentru drumul arătat.
Martorii lui Iehova m-au impresionat prin modul de organizare. Acolo totul funcționează perfect. M-am mirat recent, la o nuntă, când am văzut cât de mulți dintre ei îmi sunt, oarecum, prieteni.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Penticostalii mi s-au părut foarte apropiați de adventiști, spectaculoși în tot ce fac, uneori poate peste anumite limite.
Comunitatea de adventiști mi s-a părut a fi formată din oameni foarte sinceri, foarte simpli în credința lor.
Reformații mi s-au părut a fi întruchiparea ordinii și a disciplinei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Litigiu între comunităţile ortodoxă şi greco-catolică după retrocedarea unui teren aflat lângă o mănăstire din Bixad, judeţul Satu Mare.
− Care este povestea fotografiei tale preferate din proiect?
− Era de Luminație , cred că în 2014, şi m-am urcat în turnul bisericii vechi din Negrești-Oaș. Pozam niște oameni care zugrăveau turnul și am văzut ce perspectivă se vede de acolo, de sus.
Mi-am imaginat sărbătoarea care urma să vină, și în care să mi se umple cadrul de oameni, m-am dus sus în turn, am stat până la sfârșitul slujbei şi am tot pozat.
Preoţii nu ştiau că eu eram cocoţat în turn şi la final m-au încuiat în biserică.
− Dincolo de ritualuri, ai simţit că aceste religii, credinţa acestor oameni, se întâlnesc într-un punct comun?
− Credința trebuie să ne învețe să fim mai buni, eu așa am constatat. Asta este esența: biserica trebuie să te facă sa fii un om bun.
− S-a schimbat in vreun fel relaţia ta cu Dumnezeu în acești şapte ani?
− Într-un anumit fel, da. Mi L-am găsit pe al meu, este mereu cu mine.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this