Liviu Dragnea speră ca, duminică, să fie votat de peste 470.000 de membri. Foto: Lucian Muntean

Liviu Dragnea speră ca, duminică, să fie votat de peste 470.000 de membri. Foto: Lucian Muntean
06/10/2015
Duminica Orbului în PSD. Cum va fi ales Liviu Dragnea, în cinci paradoxuri
Deși e singurul candidat, Liviu Dragnea spune că nu știe dacă va deveni președintele PSD.
Deși Liviu Dragnea va fi ales indiferent de rezultat, membrii PSD din toată țara, cu mic, cu mare, sunt chemați duminică la vot.
Deși rezultatul este deja cunoscut, liderii filialelor au datoria să mobilizeze cât mai mulți membri la urne.
Deși scrutinul este organizat în acest fel pentru a le oferi tuturor pesediștilor ocazia de a-și alege președintele, ei nu au aflat cum se va desfășura votul.
Deși votul presupune o alegere, buletinele de vot conțin un singur candidat.
Deși pare o glumă, acest text este cât se poate de serios.
*
PSD își va alege liderul duminică, 11 octombrie, ca și cum l-ar alege pe președintele României. Sute de mii de membri sunt așteptați la sediile partidelor, unde le vor fi înmânate buletine de vot pe care se află un singur nume: Liviu Dragnea.
După ce vor „alege”, membrii vor introduce buletinele în urne și vor aștepta să vadă cine dintre Liviu Dragnea a câștigat alegerile. Ca o notă aparte, nu vor exista urne mobile. În schimb, votează și diaspora :) .
Ironia nu se oprește aici. Surse din PSD au arătat pentru PressOne că majoritatea membrilor nu au putut consulta Regulamentul de alegere a liderului, care nu este public, iar cei care votează sunt instruiți de către… cei care numără voturile.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Și mai simpatic este faptul că majoritatea filialelor au transmis la sediul PSD din București un număr de membri mult mai mare decât cel real. Asta pentru că filialelor li se alocă reprezentanți în structurile de conducere în funcție de numărul membrilor.
„Situația e așa: filialele județene declară mii de membri – nu neapărat că sunt date false -, dar ăia sunt membri de 10-15 ani, or fi fost cândva activi, acum nu mai sunt. Se declară mulți membri ca să poți trimite mai mulți delegați la alegeri, să fii reprezentat. Echipa lui Dragnea s-a uitat pe datele astea și-a zis: păi, dacă ai 5000 de membri, să voteze măcar 4000. Problema e că ăla abia dacă are câteva sute, în realitate”, a explicat, pentru PressOne, o sursă din conducerea PSD.
Cu toate acestea, Liviu Dragnea este optimist. „Avem 530.840 de membri în acest moment. Mă aștept la prezență de peste 90% la alegerile din 11 octombrie. Mă bazez că membrii PSD vor ieși la vot”, a estimat Dragnea, la solicitarea PressOne.
Regulamentul de vot, un simplu detaliu
Scrutinul are loc peste câteva zile, dar Regulamentul de organizare a alegerilor pentru funcția de președinte, la care se face referire în Statutul PSD, nu este cunoscut de către membrii care urmează să voteze.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Lanțul împuternicirilor la Academia SRI. Trei ani de provizorat și ilegalități la instituția care pregătește ofițerii serviciilor de informații
Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), instituția de învățământ a Serviciului Român de Informații (SRI), a încălcat ani de zile legea învățământului superior, funcțiile cheie de conducere din instituție fiind ocupate, în mod repetat, de persoane împuternicite sau desemnate.
Mai mult, unii lideri județeni, contactați de către PressOne, recunosc cu seninătate că fiecare președinte de filială „are datoria să mobilizeze cât mai mulți membri la vot”.
„Nu am aprofundat Regulamentul și nu-l am în față, dar noi avem listele cu membri, cu nume și datele din buletin. În cazul membrilor cu adeziuni neînregistrate, e la latitudinea președinților de organizație ce vor face, cred. Noi avem o organizație mică la Covasna, cam 1300 de membri, și am primit 1500 de buletine”, a declarat Horia Grama, președintele PSD Covasna.
Peste 11.000 de membri are PSD Buzău, acolo unde liderul Marcel Ciolacu spune că la secțiile de vot se fac instructaje privind regulamentul: vine o echipă de la județ și învață pe toată lumea cum se face.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Întrebat dacă trebuie să mobilizeze membri la vot, Ciolacu neagă: pesediștii din Buzău au fost anunțați că trebuie să se prezinte la vot când au fost trecuți pe listele electorale.
Șeful PSD Arad, Gheorghe-Dorel Căprar, spune că organizația sa are peste 8500 de membri. El estimează că la vot vor veni peste 50%. În privința Regulamentului de alegere, Căprar spune că acesta este un document intern; membrii votanți nu au acces la el, dar vor fi instruiți de către alți membri, care au fost, la rândul lor, instruiți de către București.
„Vor avea drept de vot toți membrii de partid, mai puțin cei care au venit în PSD după ce am raportat la București numărul de membri. Se va putea ca un membru să voteze la altă secție, dar numai cu adeverință de la președintele filialei din care face parte. Nu este obligatoriu ca aceștia să fie cu cotizația la zi, nici să aibă carnetul de partid la ei. Noi avem listele de membri și le vom verifica datele din buletin”, a explicat Căprar pentru PressOne.
Alți lideri de filiale județene evită să dea vreun pronostic legat de numărul de votanți de duminică. „PSD Timiș are până în 10.100 de membri. N-am de unde să știu câți vor veni la vot, sigur vor fi mulți. Nu pot face nicio estimare”, a declarat, precaut, Sorin Grindeanu, ministru al Comunicațiilor și lider al PSD Timiș.
În aceeași notă sunt și declarațiile liderului PSD Alba, Ioan Dârzu: „Noi avem peste 8000 de membri, dar nu vreau să încerc să dau niciun procent. Sper că foarte mulți vor veni la vot, pentru că se face exact după modelul alegerilor prezidențiale”.
Rezultatele scrutinului de duminică urmează să fie validate, conform statutului PSD, de către Congresul partidului, care va fi convocat ulterior.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this