Radu Păltineanu a luat cu el un tricolor semnat de Gabi Szabo, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase şi Lucian Bute. Foto: Arhiva personală

Din Alaska în Țara de Foc. Povestea românului care străbate Americile pe bicicletă

La 5 august 2015, Radu Păltineanu – un IT-ist de 26 de ani născut în Piatra Neamț și stabilit în Canada – pleca într-o călătorie temerară și imprevizibilă: traversarea celor două Americi pe bicicletă, aproximativ 22.000 de kilometri, din Alaska până în Țara de Foc, la Ushuaia.

Acum, când citiți acest text, s-ar putea ca el să pedaleze prin deșertul Chihuahua ori să-și tragă sufletul cu o margarita în capitala statului mexican cu același nume.

După care o va porni din nou spre sud, mereu spre sud.

Traseul pe care și l-a propus Radu Păltineanu

*

Radu a lăsat în urmă șoseaua Dalton din nordul peninsulei Alaska, lacurile și munții din ținutul Yukon, spectaculoasele gheizere din Yellowstone, parcurile naționale din Utah, Arches și Canyonlands.

Imagine din Parcul Național Yellowstone

A văzut măreția naturii, dar a simțit și puterea micilor gesturi ale oamenilor pe care i-a întâlnit. Undeva, pe Alaska Highway, i s-a oferit cazare pe gratis. La Calgary, comunitatea de români canadieni a organizat o colectă și i-a donat material sportiv.

Mai apoi, în statul american Utah, cineva l-a oprit și i-a dat 100 de dolari, iar altcineva i-a rezervat o cameră într-un hotel.

Toți aceștia, niște străini pe care nu-i mai întâlnise niciodată și pe care, probabil, nu îi va mai revedea, au fost impresionați de povestea lui: un român, un european, care străbate Americile pe bicicletă, cu un cort în spinare.

Un om în necunoscut.

Începutul lui 2016 l-a găsit pe Radu în Mexic, la Ciudad Juarez, orașul unde, nu de mult, se înregistra cea mai mare rată a criminalității din lume. (Apropo de Juarez, merită să vedeți Sicario.)

Leslie, o fată pe care o cunoscuse la vama dintre SUA și Mexic, l-a găzduit la ea acasă, în Juarez, și i-a fost ghid timp de câteva zile. Cu ea a văzut Médanos de Samalayuca (dunele de nisip din deșertul Chihuahua), care i-au lăsat o puternică impresie.

„Câțiva oameni mi-au fost ca niște îngeri păzitori și vreau să-i revăd într-o zi, să le mai mulțumesc o dată”, spune Radu.

Următoarea etapă din traseul său de cicloturist, între orașele Juarez și Chihuahua, circa 400 de kilometri, trebuie parcursă cu mare băgare de seamă.

„Aici, răpirile și crimele sunt la ordinea zilei. Mi s-au trimis nenumărate mesaje să fiu foarte atent în această regiune, fiindcă mă vor paște pericole la tot pasul.”

Pe 23 ianuarie, Radu împlinește 27 de ani. Dacă se va mișca bine, își va sărbători ziua de naștere undeva între Chihuahua și Zacatecas.

Încet-încet va bifa și cele două ascensiuni importante prinse în planul său de călătorie: Pico de Orizaba (Mexic, 5.631 metri) și Ojos del Salado (la granița dintre Chile și Argentina, 6.893 metri), cele mai înalte vârfuri vulcanice de pe cele două continente.

„Important e că am reușit să pedalez întreg teritoriul Statelor Unite, pe timp de iarnă, iar acum, în Mexic, ies ușor-ușor din anotimpul rece și intru în tropice”.

Echipamentul lui Radu

  • bicicletă Cross – „nu are o poreclă, dar asta nu înseamnă că e lipsită de caracter”;
  • trusă de scule pentru bicicletă, pompă;
  • sac de dormit, izopren;
  • haine groase și subțiri, pentru toate anotimpurile și mediile posibile, bocanci;
  • laptop;
  • echipament de filmare: cameră Samsung NxMini, cameră de acțiune Evolio iSmartPro, GoPro Hero +3.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

„Jenny” a lui Radu

Când a plecat, în urmă cu cinci luni și jumătate, din zona Oceanului Arctic, Radu era tuns și bărbierit regulamentar. Parcă se pregătea de o nuntă.

Între timp, s-a ales cu o barbă ca a lui Forrest Gump, când alerga de-a lungul și de-a latul Americii pentru a scăpa de gândul despărțirii de Jenny.

Radu a văzut recent filmul lui Zemeckis, pe laptop, într-un cort ancorat undeva în nordul Canadei. Și i-a reamintit episodul care a cântărit decisiv în decizia sa de a traversa cu bicicleta cele două Americi.

Pentru că și el a ajuns să străbată Americile după despărțirea de o „Jenny”.

Radu Păltineanu, la intrarea în statul Montana – The Big Sky Country

Se întâmpla în vara lui 2014.

„Veneam dintr-o altă aventură, cu autostopul în Iran! Acolo m-am îndrăgostit de o iraniancă. Locuia în București. În nebunia de moment, ne-am făcut planuri de căsătorie, dar, când să ne mutăm împreună, ne-am dat seama că nu merge.

Atunci când planurile comune au căzut, am decis să-mi urmez visul de a traversa Americile, pe care-l aveam încă din 2013, după ce terminasem o tură mai mică, tot pe două roți, în Europa.”

„Piatra Neamț rămâne cel mai frumos loc din lume”

La început, a fost o tură pe trei roți. Un copil din Piatra Neamț, pe nume Radu, primise o tricicletă verde închis, de producție autohtonă.

„Sub Pietricica am golănit, pentru mine nu există loc mai frumos, chiar dacă între timp am văzut 34 de țări. Acolo am învățat să merg pe munte, să merg pe bicicletă și tot acolo am legat primele prietenii”.

De la tricicletă a trecut la un surogat de BMX, „ceva chinezărie căreia toți copiii îi ziceau așa, deși nu era adevăratul BMX”, iar la 13 ani a primit o bicicletă în toată regula.

Prima aventură a fost un drum de vreo 30 de kilometri, de la Piatra Neamț până în comuna Costișa, unde mama lui era medic. Speriată, l-a expediat imediat acasă cu trenul.

Dar puștiul visa să ajungă în America, să vadă zgârie-norii.

”Filmele ne influențează mult copilăria și perspectiva asupra lumii. Cred că, din acest motiv, trebuie să călătorim mai mult, fiindcă numai așa ajungem să prețuim cum ar trebui și alte locuri, mai puțin mediatizate.”

În 2004, familia lui Radu a pornit într-o aventură mult mai dificilă: Montreal, Canada, loteria emigrării și a vieții.

Pus să aleagă, și-a urmat părinții.

„Aveam numai 15 ani. Mi-au dat libertatea să aleg: merg cu ei sau rămân în grija bunicilor, pentru a-mi continua liceul la Piatra Neamț.

Mama era medic și făcea de ani buni naveta într-o comună, la 35 de kilometri de oraș. Era sătulă de sistem. În schimb, tatăl meu vitreg era broker și o ducea destul de bine în acea vreme.

Dar ambii au fost interesați de a schimba mediul și de a-mi permite mie și celor două surori ale mele să vedem lumea, mai ales că, pe atunci, posibilitățile în Europa erau mult mai limitate.”

După ce a absolvit studii de inginerie software la McGill University, Radu avea să descopere lumea. Dar nu cu bilet la clasa business.

În 2013, el traversa pe bicicletă, alături de alți temerari, o parte din Scandinavia și din Europa de Est. Un an mai târziu, parcurgea 14.000 de kilometri, cu autostopul, de la Paris la Teheran, cu escală pe vârful Damavand (5.610 metri).

A urmat America de Nord. Urmează America de Sud.

Radu vrea ca, la sfârșitul acestei călătorii, să lanseze o carte și un documentar, ultimul împreună cu Ioan Roman, fost producător de știri la Antena 1 și omul care a filmat secvențe din aventura sa.

„Despre asta e vorba, să ajung să mă cunosc mai bine. Vor urma și alte aventuri. Urmăriți-mă!”

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...