Validarea lui Liviu Dragnea ca preşedinte al PSD a fost o formalitate. Foto: Lucian Muntean

Validarea lui Liviu Dragnea ca preşedinte al PSD a fost o formalitate. Foto: Lucian Muntean
18/10/2015
Despărțirea de Ponta: cine sunt oamenii președintelui Dragnea
Aproximativ 4.000 de delegați s-au adunat duminică la Congresul organizat de PSD la Sala Palatului din București.
Liviu Dragnea a fost validat în funcția de președinte al PSD, iar șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a devenit numărul 2 în partid: președinte executiv.
Noua echipă de conducere a PSD include încă 14 vicepreședinți (10 bărbați și 4 femei). Statutul PSD a fost modificat, astfel încât cei 16 constituie Biroul Politic Național, structură care va conduce efectiv partidul.
Singurele voci care s-au opus de la tribună au fost Constantin Niță, adversar al lui Valeriu Zgonea pentru funcția de președinte executiv, și Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social-Democrat, care a candidat pentru un post de vicepreședinte. Niciunul dintre cei doi nu și-a atins obiectivul.
Duminică, ora 10.15. Liviu Dragnea ajunge printre primii la lucrările Congresului. Pe treptele Sălii Palatului, vorbește despre fișa postului pentru viitorul președinte executiv, despre care se știe deja că ar fi Valeriu Zgonea. „Aștept de la el ce a așteptat și Victor de la mine”, spune Dragnea, scurt.
Rând pe rând, sosesc și invitații: președintele UNPR, Gabriel Oprea, liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, reprezentanți ai Ambasadelor SUA, a Chinei, a Republicii Elene și a Republicii Cehe, plus președintele socialiștilor europeni, Serghei Stanișev.
În jurul orei 12, Victor Ponta însuflețește sala: „În politică, de două ori ești foarte-foarte aplaudat: prima dată când ești ales, a doua oară când te retragi”.
Promite că îi va vota pe toți colegii săi care candidează pentru posturile de vicepreședinți. (La ora începerii scrutinului, avea să fie plecat de la Congres și nu s-a mai întors.)
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
După discursul melancolic al fostului președinte, Liviu Dragnea le cere delegaților să se ridice pentru un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste. În primul rând, Ion Iliescu se conformează. Aparent, e un moment istoric pentru PSD.
Apoi, ca-ntr-o parafrază biblică, Dragnea soarbe o înghițitură din paharul cu apă din care băuse și Ponta: „Victore, de-atâtea ori am băut dintr-un pahar amândoi!”.
Apoi, liderul TSD, deputatul Mihai Sturzu (foto jos), joacă pe cartea opoziției interne. El cere Congresului să nu valideze scrutinul cu unic candidat din 11 octombrie, în care Dragnea a obținut 97% dintre voturile membrilor PSD. Nici o șansă.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Lanțul împuternicirilor la Academia SRI. Trei ani de provizorat și ilegalități la instituția care pregătește ofițerii serviciilor de informații
Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), instituția de învățământ a Serviciului Român de Informații (SRI), a încălcat ani de zile legea învățământului superior, funcțiile cheie de conducere din instituție fiind ocupate, în mod repetat, de persoane împuternicite sau desemnate.
Delegaților li se înmânează listele cu numele candidaților. Numele lui Sturzu este tăiat cu o linie groasă. În sală, jurnaliștii fotografiază, dar membrii PSD nu par să se ferească: completează buletinele de vot lipindu-le de ziduri, le copiază așezați pe scaun, la vedere, sau le schimbă între ei.
Pe lista neagră se află ultimii patru înscriși în cursă: Mihai Sturzu, Constantin Niță, Cătălin Rădulescu și Adrian Dobre. Imediat ce votează, delegații părăsesc Sala Palatului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Seara, la anunțarea rezultatelor, Liviu Dragnea vorbește în fața unei săli goale. Nici măcar câștigătorii nu sunt, cu toții, prezenți.
Congresul se încheie cu mirări: pe lista celor 14 vicepreședinți sunt și nume puțin cunoscute în partid, în timp ce „grei” precum Constantin Niță sau Mihai Fifor, actualul lider al senatorilor PSD, au pierdut.
PressOne vi-i prezintă pe noul președinte executiv și pe cei 14 vicepreședinți ai PSD.
*
Valeriu Zgonea, numărul 2 în PSD
Valeriu Zgonea (48 de ani) este absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, pe care a terminat-o după 8 ani (1985-1993). S-a înscris în PDSR în 1996 și a pornit de la funcția de vicepreședinte al Organizației de Tineret. După ascensiunea în PDSR Dolj, a intrat în liga mare: în 2004 a obținut un mandat de deputat. Din 2012 este președinte al Camerei Deputaților.
Și-a pus semnătura pe proiecte de lege cât se poate de variate: de la o propunere privind declararea municipiului Craiova ca oraș-martir la una privind interzicerea organismelor modificate genetic.
Potrivit declarației de avere completate în iunie 2015, Zgonea deține un teren intravilan în Vălenii de Munte, unde are și o casă, un apartament în București, bijuterii și obiecte de artă de 5.000 de euro trecute pe numele soției, aproximativ 26.000 de euro și 70.000 de lei în conturi.
*
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății (36 de ani)
A absolvit Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină „Carol Davila”. În primăvara acestui an, spunea că „nu poate exista niciun Congres până la clarificarea situației din Justiție a lui Victor Ponta”. Între timp, pare că s-a răzgândit și a obținut încă un mandat de vicepreședinte.
Este inițiatorul legii care le permite medicilor din spitalele publice să lucreze în regim privat, după terminarea programului – propunere criticată de către asociațiile de pacienți pentru că ar încerca privatizarea mascată a sistemului de sănătate.
În declarația sa de avere apar: trei terenuri în județele Olt și Vâlcea, trei case și două apartamente, 8.000 de euro în bijuterii, obiecte de artă; 50.000 de franci elvețieni în cont. Pe de altă parte, Bănicioiu are datorii de 27.000 de euro și de 450.000 lei.
*
Viorel Ștefan – președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților (61 de ani)
Deține titlul de doctor în economie, obținut la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În perioada 1996-2002 a fost senator, dar a deținut și funcția de președinte la compania Navrom.
Este semnatar al mai multor proiecte de lege, inclusiv al unei inițiative privind abrogarea timbrului literar. În declarația de avere menționează: un teren intravilan în județul Galați, un apartament și o casă de locuit în Galați, 2 autoturisme și aproximativ 130.000 de lei în conturi. Deține acțiuni/părți sociale la: Romgaz, Electrica, Transport Trade Services și Navrom.
*
Mihai Tudose, ministrul Economiei (48 de ani)
Mihai Tudose are un titlu de doctor, obținut la Academia Națională de Informații. Vorbește limba engleză. Are permis de conducere pentru categoriile A, BE, CE, DE.
Acuzat de plagiat de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, a replicat: „Poate am fost puțin neglijent”. A fost co-autor la diverse inițiative legislative privind: înființarea Muzeului Brâncuși, sistemul de pensii, creșterea alocațiilor pentru copii etc.
În cea mai recentă declarație de avere, Tudose menționează un apartament în Brăila, două autoturisme Mercedes și o colecție de timbre în valoare de 30.000 de euro. La secțiunea „Competențe și abilități sociale” a trecut faptul că, în 2001, a candidat la titlul de „maestru în șah”.
*
Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii (39 de ani)
Ionuț Vulpescu a absolvit Teologie ortodoxă și are un doctorat în filosofie. Anul acesta, într-un interviu, a declarat că Hamlet, alături de Cervantes, este unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat omenirea ?
Se numără printre miniștrii cu cea mai modestă avere: deține un teren și un apartament în București, și are datorii de 40.000 de euro.
*
Andrei Dolineaschi, deputat (40 de ani)
A absolvit Facultatea de Filosofie și Facultatea de Științe Politice. Până duminică, a deținut funcția de secretar general al PSD.
În primăvară, a demisionat din funcție în același mod în care a plecat și Liviu Dragnea de la conducerea partidului – de fațadă. „Dacă a fost condamnat pentru că a chemat oamenii la vot, cred că e normal să fiu solidar cu dânsul”, a spus Dolineaschi la acea dată.
A semnat inițiative de modificare a Statutului deputaților și senatorilor, de declarare a zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală etc. Este proprietarul unui apartament situat în București, deține 2 autoturisme și are datorii de 45.000 de euro.
*
Gabriel Vlase – deputat, președintele Comisiei comune de Cod electoral (44 de ani)
La începutul anului, numele lui Gabriel Vlase a apărut în rechizitoriul întocmit de DNA în dosarul retrocedărilor de păduri: era suspectat de trafic de influență.
Vlase este semnatar a diverse propuneri legislative – privind insolvența persoanelor fizice, dialogul social etc. Potrivit declarației de avere, deține un teren și o casă în județul Bacău, bijuterii în valoare de 25.000 de euro, acțiuni/părți sociale de peste 100.000 de lei la SAGA SRL Bacău. Cuantumul datoriilor sale ajunge la 200.000 de euro.
*
Gheorghe Șimon – deputat PSD de Maramures (54 de ani)
A absolvit Facultatea de Mecanică la Cluj-Napoca. Vorbește limba engleză.
Ca deputat, a semnat o propunere legislativă care prevede simplificarea procedurilor de ridicare a imunității în cazul miniștrilor suspectați de fapte de corupție.
Potrivit declarației sale de avere, Șimon deține un teren și o casă în Vișeu de Sus, 120.000 de lei într-un depozit deschis pe numele soției și acțiuni/părți sociale de 27.000 de lei la firma Independența SA din Vișeu de Sus. A contractat credite de 38.000 de euro și de 22.000 lei.
*
Mihai Chirică, primar interimar Iași (43 de ani)
Înlocuitorul lui Gheorghe Nichita la șefia Primăriei Iași este absolvent al Facultății de Inginerie Geologică din același oraș. În CV-ul său, Chirică susține că a fost manager de proiect pentru modernizarea iluminatului public în Iași, pentru reabilitarea termică a mai multor locuințe, dar și pentru construirea monumentelor închinate domnitorilor Alexandru cel Bun și Alexandru Lăpușneanu.
Chirică deține un teren și o casă în Iași, dar și 5.600 de metri de pășune în județul Suceava. Are datorii de 44.000 de euro și de 112.000 lei.
*
Georgian Pop – deputat, președintele Comisiei de Control al SRI (40 de ani)
A absolvit Academia Națională de Informații și are doctorat în sociologie la Universitatea București.
Georgian Pop este semnatar al mai multor propuneri privind insolvența persoanelor fizice ori finanțarea participativă (crowdfunding) etc. Din declarația sa de avere reiese că ar avea un apartament în București, o casă în județul Brașov, aproximativ 60.000 de euro și 50.000 de lei în conturi.
*
Victor Negrescu – președintele PES Activists, europarlamentar (30 de ani)
Are doctorat în științe politice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Potrivit declarației de avere, deține acțiuni la următoarele societăți: UPA Solutions SRL, European Project Management Specialists, Esprit Consulting SRL, Zoom CLS Lingua SRL.
*
Gabriela Firea – senatoare, purtător de cuvânt al PSD (43 de ani)
A absolvit Facultatea de Litere a Universității București. Este membră a Uniunii Scriitorilor și autoare a unor cărți de poezii. A scris și un roman publicat în 2002 la Editura Eminescu: „Trei motive”. Vorbește engleză și franceză.
În campania pentru alegerile prezidențiale, l-a atacat pe Klaus Iohannis pe motiv că nu are copii: „A fi familist înseamnă să ai și copii. Când a spus că investește în imobiliare, nu în copii, a spus din greșeală ce gândea”.
Este căsătorită cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele. Împreună, au o avere impresionantă: șapte terenuri și o casă în Petrăchioaia, Ilfov . Firea mai deține bijuterii în valoare de 130.000 de euro și tablouri de 110.000 de euro. Anul acesta a vândut o casă în Voluntari cu 385.000 de euro, ca să stingă un credit bancar.
*
Ecaterina Andronescu – senatoare (67 de ani)
A absolvit Facultatea de Chimie Industrială a Universității Politehnice din București. Ministru al Educației de trei ori. Ultima dată a deținut acest portofoliu în 2012, când a fost acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat. A negat acuzațiile.
După alegerile parlamentare din 2012, nu a mai fost numită în fruntea ministerului. Este semnatară a mai multe inițiative legislative în domeniul educației.
În 2011 a propus ca elevii care nu au promovat toate probele de la bacalaureat să fie admiși la facultate dacă au media de minimum 7. Este cercetată în dosarul Microsoft, pentru luare de mită. A negat acuzațiile: Dacă cineva o dovedește, mă duc și mă spânzur în piața publică!
*
Lia Olguța Vasilescu – primarul orașului Craiova (40 de ani)
După alegerile prezidențiale din 2014, Olguța Vasilescu a stârnit critici dure pentru că ironizase mobilizarea la vot a românilor din afara granițelor: „Așteptăm diaspora acasă, după ce și-a luat țara înapoi. Le pun la dispoziție teren”.
Este căsătorită cu Ovidiu Wlassopol, consilier în Comisia Națională a Valorilor Mobiliare. Deține 13 terenuri în județul Brașov și unul în Capitală, trecute pe numele soțului său, un apartament în București, un autoturism Fiat Linea, bijuterii în valoare de 10.000 de euro, aproximativ 500.000 de lei în conturi și părți sociale la Peștera Liliecilor SRL.
*
Doina Pană – deputat, fost ministru delegat pentru Ape și Păduri (58 de ani)
A absolvit Universitatea Politehnica din București, obținând o diplomă de inginer electronist. S-a numărat printre inițiatorii modificării Codului Silvic.
Potrivit declarației de avere, Pană deține un teren intravilan, doi apartamente și o casă de vacanță. Are datorii de 32.500 euro.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this