"Despăgubiri? Când o zbura porcul"

În localitățile afectate de pesta porcină, autoritățile nu le explică oamenilor de ce sunt omorâți porcii sănătoși, dacă și când vor fi despăgubiți și ce să facă pentru a se pune din nou pe picioare. Lăsați de izbeliște, țăranii ajung să creadă în conspirații dubioase. Așa stau lucrurile și la Gropeni, satul din județul Brăila unde se află cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa, cu 140.000 de animale.

Când treci prin comuna care adăpostește puțin peste 3.500 de suflete, te surprind casele recent renovate și îngrijite, cu potecuțe înflorate și zugrăveli tradiționale românești.

"Se așezase localitatea, începuse să crească și să prospere", spune primarul Malinache Stan.

Până când a căzut nenorocirea. "Acum, toată localitatea este paralizată pentru că lumea trăiește din creșterea animalelor, în special a porcului. A trebuit să-și dea scroafele, purceii. Trebuie să o luăm de la zero".

Jataruc Dumitru, veterinarul fermei, dă asigurări că angajații, 250 la număr, își vor primi în continuare salariul, complexul va fi despăgubit și că, în două luni și jumătate, activitatea se va relua.

Intrarea de la ferma din Gropeni, marcată cu bandă alb-roșie

În schimb, pentru oamenii simpli din sat, care au pierdut în total 4.000 de porci, nimic nu este clar.

"Nu am vârsta de pensie, nici urmași nu am, iar soțul mi-a murit acum trei luni. Au venit toate ca un trăsnet", spune plângând Radița Nedelcu, o doamnă în vârstă de 60 de ani.

Avea șase porci sănătoși, dar pentru că directiva europeană spune că trebuie ucise toate animalele pe o rază de trei kilometri din punctul în care s-a descoperit un focar, aceștia i-au fost omorâți.

Femeia nu știe ce urmează să se întâmple. "Nu ne dă voie doi sau trei ani să creștem porci, așa se aude. S-ar putea să nu primim despăgubiri. Nici acte nu s-au făcut. Nimic, nimic, nimic".

Câteva case mai încolo, familia Dobrotă trece printr-o tragedie asemănătoare cu doamna Radița.

"I-au împușcat, au tras în ei, au venit cu remorca, i-au târât din curte, i-au încărcat și au plecat fără să ne spună nimic".

Pentru că nimeni nu le explică ce se întâmplă, Dumitru și Viorica Dobrotă cred că are loc un "atac economic" cu avioane și lampioane care zboară peste comună și împrăștie pestă porcină.

Aceste conspirații apar din cauza lipsei de comunicare din partea autorităților care nu-și asumă responsabilitatea.

"Înainte, mai veneau de la minister, se făceau controale, vaccinuri, dar acum nu mai vine nimeni. Nici nu știu ce ne facem în continuare", spune Dobrotă.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că nu va rămâne niciun cetățean nedespăgubit. "Se dă de la bugetul statului, apoi se folosește mecanismul prevăzut de Regulamentul 652 al Comisiei Europene".

"Se aşteaptă rectificarea bugetară pentru a da poziţie bugetară. Nimeni nu a putut să prevadă așa ceva în poziţia bugetară. Astfel, se aşteaptă rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor şi pentru a fi platite despăgubirile", susține Daea.

E contrazis de Elena Calistru, președintele ONG-ului Funky Citizens și expertă în bugete: "povestea aia cu «nimeni nu putea să prevadă» e o minciunică, pentru că există aprobat încă din 6 noiembrie 2016, de pe vremea tehnocraților, «Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane»".

Deci nu este clar ce mai așteaptă ministrul Daea și de ce nu despăgubește oamenii.

Foto: madr.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.