10/11/2015
Rareş Bogdan realizează emisiunea "Jocuri de putere" la Realitatea TV. Foto: Ziua de Cluj

De ce Rareș Bogdan la "România liberă": "Am oferte multe. Sunt pe val, ce vrei?"

Realizatorul emisiunii „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, Rareș Bogdan, negociază preluarea funcției de manager al trustului Medien Holding, care editează, printre altele, cotidianul România liberă și săptămânalul Academia Cațavencu.

Negocierea are loc în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut în instanță falimentul firmei Astra Asigurări, cea mai importantă dintre afacerile lui Dan Adamescu, patronul Medien Holding.

Dacă Hotnews atribuie posibila schimbare de la vârful României libere nemulțumirii lui Adamescu că redacția nu i-a luat apărarea în cazul asiguraților de la Astra, Rareș Bogdan susține că decizia ar fi strict una de business.

„Dacă fac mâine un site, în două luni ajung la 30.000 de unici”

Contactat de PressOne, Rareș Bogdan a declarat că negocierile sale cu Dan Adamescu vizează postul de manager general al întregii divizii de produse media aflate în portofoliul Medien Holding. Pe lângă ziarul România liberă, trustul editează revistele Academia Cațavencu, Insight Tarom, Sky Lady, Domus și Casa Mea.

„Tot, domnule, tot! Director pe tot ce există în grupul ăsta, și relansarea grupului”, a spus Rareș Bogdan în debutul discuției.

„Eu, dacă accept – că, nu-ți ascund, încă discutăm –, dacă eu accept, avem niște cifre foarte clare, niște target-uri. E un contract pe trei ani de zile, foarte clar. Mie mi s-a făcut rău când am văzut statistica: nu poți să ajungi la 49.000 de unici (cititori zilnici ai site-ului romanialibera.ro – n.r.)! Eu, dacă fac mâine un site, raresbogdan.ro, și pun știri, ajung în două luni de zile la 30.000 de unici. 30.000 de unici fluierând! Eu, dacă cineva mi-ar face asta, să fie ziarul meu, nu cred că doar l-aș da afară, la cum sunt eu. Nu se poate! Știi a câta sursă citată e România liberă? A 32-a! Pe primul loc e Hotnews și apoi Realitatea”, a continuat Rareș Bogdan.

El a comparat numărul de vizitatori unici și „viralitatea” subiectelor publicate de ziariștii de la romanialibera.ro cu cele ale unor portaluri precum stiripesurse.ro„făcut cu trei băieți ai lui Ioșka” (ziaristul Iosif Buble) sau dcnews.ro – controlat de „banditul de Chirieac”.

După încheierea convorbirii telefonice, Rareș Bogdan a revenit cu un SMS foarte lung: „CAM AȘA ARATĂ DEZASTRUL”. Urma o analiză comparativă a traficului realizat de site-urile generaliste în săptămâna protestelor.

Conform acestor date, site-ul României libere se situa pe ultimul loc, după adevarul.ro, gandul.info, Hotnews.ro, evz.ro și jurnalul.ro.

Cine e Rareș Bogdan

Până în 2012, Rareș Bogdan a condus ca manager ziarul local Ziua de Cluj, o franciză a cotidianului central fondat de Sorin Roșca Stănescu în 1994. S.R. Stănescu – căruia angajații de la Ziua i se adresau cu „Nașule” – este și nașul de cununie al lui Rareș Bogdan.

Ziua de Cluj a fost finanțat succesiv de mai mulți oameni de afaceri din Cluj-Napoca, printre care Sorin Dan, Andrei Cionca (Casa de Insolvență Transilvania) și Călin Mitică. (Acesta din urmă a fost trimis în judecată în august 2015. Este acuzat, printre altele, că ar fi mituit persoane cu funcții de conducere în CFR SA și în Societatea Națională a Sării, pentru a obține avantaje ilegale în favoarea firmelor sale.)

Înainte de a se muta de la Cluj la București pentru a se dedica emisiunii „Jocuri de putere”, Rareș Bogdan era administratorul mai multor stații locale din Transilvania ale postului Realitatea TV.

El a intrat în afaceri în 1995, când încă era student, cu un SRL – primul dealer Connex din Cluj-Napoca. În această firmă, Bogdan era asociat cu Rareș Rusu, fiul generalului în rezervă Stoian Rusu, fost șef al Miliției Cluj în decembrie 1989 și primul șef al unității „Doi și-un sfert” (serviciul secret al Ministerului de Interne).

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Tot atunci, la mijlocul anilor ’90, Rareș Bogdan a fost șeful organizației de tineret a PNL Cluj și coleg de an la Științe Politice cu Eduard Hellvig, actualul director al SRI.

„Știi câți bani a făcut emisiunea mea?”

Cum a ajuns Dan Adamescu să negocieze cu realizatorul „Jocurilor de putere”? Ne răspunde Rareș Bogdan:

„E simplu, căuta om. Așa cum l-a găsit și pe Emil Hurezeanu. Dar să știi că eu nu doar de aici am oferte. Am oferte de la trei televiziuni, am ofertă de la alt ziar, am ofertă de la un grup media important care intră în România, care nu sunt români și care vor să facă achiziție de televiziune și de presă scrisă online și radio. Am oferte multe, pentru că… asta sunt! Sunt pe val, ce vrei?” (râde).

Rareș Bogdan mai spune că una dintre metodele la care se gândește pentru a spori vizibilitatea României libere este o emisiune realizată din redacția ziarului, după formula patentată de Evenimentul zilei împreună cu B1 Tv.

El a precizat că va discuta cu șefii de la Realitatea Tv această variantă de colaborare, având în vedere influența de care se bucură ca vedetă a postului.

„Știi câți bani a făcut emisiunea mea pentru postul ăsta, doar luna trecută? 154.000 de euro au încasat ăia, în urma emisiunii mele. Eu având un contract de 10 ori mai mic. Ba de vreo 10-12 ori mai mic. Am 5 talkshow-uri pe săptămână, 3 ore pe seară, și fac cam 40% din bugetul Realității TV, atâta se încasează în urma publicității vândute pe Jocuri de Putere”, a mai spus Rareș Bogdan.

El a precizat că discuția cu Dan Adamescu se va finaliza în cursul acestei săptămâni. „Ziarul ăsta merită o șansă. Și e onorant: acolo au fost directori Octavian Paler, Petre Mihai Băcanu și Emil Hurezeanu. Pentru mine e o mare onoare. Și o provocare”, a încheiat el.

Băcanu: „E o persoană bine aleasă”

Actualul redactor-șef de la România liberă, Dan Turturică, nu a răspuns la telefon pentru a comenta aceste negocieri. În schimb, ne-a trimis un SMS în care își arată disponibilitatea de a răspunde la întrebări „după ce se va clarifica situația”, întrucât „nu e nimic bătut în cuie, deocamdată”.

L-am sunat și pe Petre Mihai Băcanu, emblematicul redactor-șef al ziarului în anii ‘90 și ulterior director, până în 2004. El spune că o schimbare în politica editorială este necesară, pe motiv că RL este „un fel de ziar scos cu forcepsul”, din care „au dispărut anchetele, investigațiile”.

„Cei 10-15 redactori care mai erau acolo făceau din degete articolele –  după o expresie gazetărească”, consideră Băcanu.

„Nu îl cunosc bine (pe Rareș Bogdan – n.r.), doar ce mi-a picat în mână din ce a scris el. Faptul că provine din presa scrisă e o chestie îmbucurătoare. Cine a hotărât să-l numească s-a gândit să pună pe cineva din presa scrisă. Nu știu dacă a mai condus vreo gazetă”, a spus veteranul ziarist.

După ce i-am spus că a condus Ziua de Cluj, Băcanu a replicat: „A, înseamnă că are experiență cât de cât”.

În martie 2015, P.M. Băcanu a fost invitat la o ediție a emisiunii „Jocuri de Putere”, moderată de Rareș Bogdan, pe subiectul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Atunci, redacția României libere a fost devastată de mineri, iar Băcanu a fost agresat. Între 14 și 19 iunie 1990, ziarul nu a apărut, pentru că tipografiile au refuzat să îl mai scoată pe hârtie.

„Emisiunile lui nu-s nici mai rele, nici mai bune decât ale altora. I-aș reproșa, dacă m-ar întreba pe mine, că nu-l lasă pe interlocutor să-și ducă ideea până la capăt, dar, mă rog, astea se corectează, sau poate că așa e metoda la televizor, să tot întrerupi, să tot fragmentezi un discurs. Una peste alta, e o persoană bine aleasă. Ar fi păcat ca România liberă să dispară”, a opinat Băcanu.

„Un spate puternic și un tupeu pe măsură”

În februarie 2015, Dan Adamescu, proprietarul Medien Holding, a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare de Curtea de Apel București. El a fost găsit vinovat că a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, pentru ca aceștia să dispună soluții favorabile în două dosare de insolvență.

Adamescu apare ca personaj în cartea Confesiunile unui cafegiu, de Gheorghe Florescu, o radiografie plină de informații a comerțului socialist din anii ’70-’80.

Pagina 114: În cadrul biroului Desfacere al Agenției de Import se impunea tot mai mult un tânăr economist „dat dracului”: Dan Grigore Adamescu. Se vorbea în agenție că ar fi nepotul lui Radu Abagiu (ministrul adjunct al Comerțului – n.r.). Oricum, avea un spate puternic și un tupeu pe măsură. De la început a fost considerat de către aproape toată lumea un posibil înlocuitor al șefului biroului…

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...