Foto: Ian Schneider / Unsplash.com

De ce merită să ții un jurnal chiar dacă nu mai ești adolescent

Socrate ne învață că viața necercetată nu merită trăită, însă cine mai are răgaz pentru gânduri profunde într-o lume în care există Facebook și Netflix? Mai nimeni, în afară de oamenii care s-au obișnuit să țină un jurnal. Când simți că viața devine frenetică și superficială, un jurnal te poate ajuta să vezi lucrurile în perspectivă.

Cel mai mare beneficiu al unui jurnal este că te ajută să-ți limpezești gândurile. Jurnaliștii și scriitorii știu asta din experiență: scrisul nu este doar un mijloc de a capta gândurile care ți se plimbă prin minte. Ideile se formează și se cristalizează atunci când sunt puse pe hârtie. De cele mai multe ori, e greu să știi exact ce gândești înainte de a te apuca de scris.

Pe lângă asta, beneficiile terapeutice ale obiceiului de a ține un jurnal sunt bine documentate. Studiile arată că „scrisul expresiv”, adică transcrierea gândurilor și a emoțiilor, reduce stresul și îi face pe oameni mai sănătoși și mai fericiți.

Însă argumentele utilitariste sunt rareori suficiente pentru a-i convinge pe oameni să țină un jurnal. Punerea în scris a celor mai intime gânduri și sentimente este oarecum jenantă, fiind percepută ca o preocupare potrivită mai degrabă pentru adolescenți neînțeleși sau pentru personajele lui Jane Austen.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Iată trei sfaturi pentru cei care găsesc intimidantă ideea de a ține un jurnal în anul 2017:

Un jurnal nu trebuie să fie neapărat sentimental. Unii oameni își folosesc jurnalul pentru a ține socoteala listelor zilnice cu lucruri de făcut și a obiectivelor pe termen mai lung. Pentru lideri, jurnalul poate fi o metodă de a prioritiza lucrurile care contează și a găsi soluții creative la problemele cu adevărat dificile.

Ținerea unui jurnal nu trebuie să fie o corvoadă. Nu există nicio regulă care îți cere să aloci zilnic 15 minute pentru scrisul în jurnal. Dacă simți că n-ai nimic semnificativ de adăugat, poți să iei pauze de câteva zile, sau chiar săptămâni.

Scrisul în jurnal nu este versiunea pentru adulți a temei pentru acasă, ci o șansă de a te deconecta de la iureșul cotidian. Tot ce ai nevoie pentru a ține un jurnal este un loc tihnit și câteva minute pentru a reflecta.

Scrie ca și cum nimeni n-o să-ți citească vreodată jurnalul. Tot rostul unui jurnal este libertatea de a fi sincer și autentic, de a pune pe hârtie orice îți trece prin cap. Nimic nu inhibă mai mult acest impuls decât gândul că cineva ar putea citi lucrurile pe care le scrii.

Acela e momentul în care vrei să pari înțelept și încerci să scrii doar aforisme. Decât să stai cu grija că balivernele tale ar putea fi descoperite, mai bine îți pui jurnalul într-un loc sigur sau folosești o aplicație precum Day One (iOS) sau Journey (Android).

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...