Panoramă a Bucureștiului cu Podul Basarab în plan depărtat. Foto: Lucian Muntean
Panoramă a Bucureștiului cu Podul Basarab în plan depărtat. Foto: Lucian Muntean
19/09/2017
De ce am plecat din București și de ce am venit la Cluj
Cele mai importante motive pentru părăsirea Bucureștiului sunt:
1. O administrație indolentă și, în multe privințe, inconștientă. S-o ignorăm pe Firea – problemele sunt mai adânci și n-au de-a face cu identitatea primarului general în funcție.
Infrastructura este învechită și umflă în mod artificial facturile la întreținere din cauza „pierderilor de pe rețea”. Traficul este infam, cel mai prost din Europa și al cincilea cel mai prost de pe glob.
Transportul în comun este lent, incomod, excesiv de aglomerat, într-o stare avansată și periculoasă de uzură (un tramvai a luat foc acum o lună în mijlocul orașului). Spațiile verzi sunt rarisime. Salubritatea stabilește anual recorduri de lipsă de performanță – mai nou, Bucureștiul are șobolani. Hello, dragă an 1800!
Există mici insule de performanță în administrația unui sector sau două, dar, per total, calitatea vieții în București este semnificativ sub nivelul unui oraș european normal.
2. Instituțiile statului. Ele îngreunează totul, de la trafic la catedre universitare păstrate pentru „domnu’ parlamentar” sau „domnu’ ministru”. Cultura organizațională a birocrației românești, în genere toxică, împinge orașul în jos. Mediocritatea crasă se simte ca acasă în ministere și devine a doua piele a Capitalei.
3. Locuitorii trăiesc în contra sau în ciuda orașului. Să înțelegem un lucru. Toate orașele foarte mari sunt predispuse la agresivitate verbală și emoțională. Din acest punct de vedere, Bucureștiul este New York-ul Europei, metropola în care lumea se mândrește cu faptul că „locuiesc aici deși e oribil să locuiești aici, iată ce om puternic sunt”.
Și totuși, la București se întâmplă ceva cu precedent doar în perioada 1985-1989. Frustrarea, lehamitea și nervozitatea sunt la putere (nu întâmplător protestele, când există, sunt imense).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Binecuvântați sunt vârstnicii, care au priorități speciale, și tinerii care deja știu că Bucureștiul e o haltă între Giurgiu și Londra sau între Craiova și Dortmund.
Stresul e constant și aduce dezavantaje multiple sau neașteptate. Creativitatea scade. Din lipsă de energie sau inspirație, proiectele visate ieri și gândite azi nu se împlinesc niciodată mâine sau în zilele de după aceea.
Mă bucur să spun că există excepții de la regulă. Mă întristează să spun că mulți din acei oameni-excepție pleacă unde văd cu ochii.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
Ar exista ceva ce să-i rețină? „Bucureștean” nu (mai) e o identitate, ci o localizare geografică. Întreabă la o masă în București dacă ar fi cineva dispus să se imagineze trăind în Capitală o bătrânețe tihnită și liniștită. Sau dacă sunt de părere că e orașul optim pentru creșterea unui copil. În cel mai blând caz vei primi zâmbete, dacă nu chiar hohote sarcastice.
4. Cutremurul. Am dubii majore cu privire la capacitatea administrației din București sau a celei naționale de a manageria orele de după seism. Cu oarecare stupefacție se va descoperi la ceva timp după catastrofă că în cutremurul propriu-zis au murit o mie de oameni, dar în zilele de după, din cauza ineficienței, lipsei de pregătire și birocrației, au murit 10 mii sau 15 mii.
N-am chef să fiu unul dintre ei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Imagine din Piaţa Unirii din Cluj, de la deschiderea ediţiei din 2016 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Foto: Raul Ştef
De ce Cluj?
Cu scuzele de rigoare pentru generalizări:
Motivul… zero – O șansă pentru România. Din mai multe motive, cred că în România există un viitor, că se poate trăi bine, la standarde europene. Dar nu peste tot.
1. Forța economică și demografică. Succesul din ultimii ani al Clujului se datorează unei serii de factori, de la brandul UBB și conectarea mai strânsă a Ardealului la vest până la o societate civilă dinamică sau voința unei elite locale care și-a setat un proiect ambițios și pragmatic. Rezultatul este un oraș competitiv, tânăr și în întinerire, o metropolă vie. Este vorba, deci, despre un loc unde se poate munci și crea.
2. Transilvanofilie. Istoria bogată și complexă, diversitatea etnică și cea religioasă sunt lucruri la care fie rezonezi, fie nu. Pe mine mă bucură și mă racordează mai puternic la identitatea mea europeană.
3. Încredere în proiectele comune; respect pentru ceilalți și pentru comunitate; politețea ca normă de comportament. Pentru cineva care provine din București, diferențele sunt sesizabile. Climatul psihologic este cu totul diferit.
Mai puțin vizibil e altceva: climatul acesta este contagios într-un sens bun. Precum oamenii stresați și nervoși îți transmit starea lor (suntem cu toții animale sociale), oamenii calmi și politicoși te schimbă și pe tine.
4. Provocări reale și rezolvabile. Clujul este într-o criză a creșterii. Unele semne sunt evidente; alte aspecte vor deveni vizibile peste câțiva ani. Puține orașe din România se confruntă cu o asemenea situație; aproape cert nu există vreo municipalitate în care creșterea să aibă ritmul din Cluj.
În ciuda tonalității mai sobre a cuvintelor din frazele imediat anterioare, această criză are numeroase valențe pozitive. Până la urmă, o criză a dezvoltării este infinit preferabilă depopulării, iar orașul fără probleme este mort (sau se minte pe sine).
Din fericire, în Cluj există voință și interes pentru a găsi soluții. Niciun alt oraș din România nu petrece atât de mult timp gândindu-și viitorul. Niciun alt oraș din România nu are un viitor atât de impredictibil.
Născut şi crescut la Bucureşti, Barbu Mateescu are 36 de ani și este sociolog. A absolvit University of Pennsylvania în 2005.
Este autorul blogului Sociollogica și a colaborat de-a lungul timpului cu Dilema veche, Revista 22, platforma de opinii Contributors și altele.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this