Dan Barna, noul președinte al USR. Foto: Iulia Marin
28/10/2017
Dan Barna este noul preşedinte al USR, dar Congresul a fost dominat de umbra lui Nicuşor Dan
Noul preşedinte al Uniunii „Salvați România” este Dan Barna (42 de ani), deputat de Sibiu şi expert în accesarea fondurilor europene. El a fost ales sâmbătă, cu 127 dintre cele 191 de voturi exprimate la Congresul extraordinar al USR de la Poiana Braşov.
Celălalt candidat la şefia partidului, senatorul Vlad Alexandrescu, a fost susţinut de 50 de delegaţi, iar 14 voturi au fost anulate.
În timp ce USR-iştii își alegeau noul lider, fondatorul formațiunii, Nicușor Dan, le reproşa practici demne de PSD și PNL.
„Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din Bucureşti au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor.
Există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem”, a scris Nicușor Dan pe contul său de Facebook.
„Am intrat într-o criză de succesiune prea repede”
În sfârșit, ai cu cine! − a fost unul dintre sloganurile USR afișate în sala unde, în jurul orei 11, delegați veniţi atât din ţară, cât și din străinătate s-au strâns ca să depășească o criză de succesiune, cum a definit-o cel care a asigurat şefia interimară a partidului, Elek Levente.
Îmbrăcați lejer, unii cu laptopuri deschise pe genunchi sau butonând de zor telefoanele mobile, USR-iștii au dat impresia, pe alocuri, că ar fi angajați ai unei corporații sosiți în teambuilding.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Iar discursurile au fost pe măsură.
Primul a vorbit președintele interimar Elek Levente, care a recunoscut că USR a intrat în criză după plecarea lui Nicușor Dan.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
PressOne Alege: Călin Georgescu are un mic avans în fața lui Ciolacu. Urmează turul Iliescu-Vadim, varianta TikTok. Lasconi pe locul III LIVE
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Demisia fondatorului partidului nu este situaţie uşoară, nici emoţional, nici politic. Dar o organizaţie se întăreşte dacă trece cu bine de crizele de succesiune. Îmi doresc să ne urmăm drumul.
Trebuie să respectăm rezultatul alegerilor de azi. De mâine, trebuie să construim, împreună cu noul preşedinte, un USR puternic, a spus Elek.
Delegații la Congres l-au ascultat și nu prea: în timp ce Elek se afla pe scenă, mai mulți membri ai partidului discutau între ei, iar Dan Barna a acordat un scurt interviu unei publicații locale.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
–Hei!, s-a răstit o delegată către rebeli.
Altminteri, plecarea lui Elek din fruntea partidului − la fel ca alte momente au urmat − nu a generat vreo emoție în rândul delegaților, care au aplaudat politicos, şi cam atât.
Dan Barna: „USR are nevoie de Nicușor Dan!”
Invitați să-şi prezinte viziunea asupra partidului, cei doi candidați la șefia USR, Dan Barna și Vlad Alexandrescu, au încercat mai ales să resusciteze încrederea colegilor lor în propriile forțe.
Ambii s-au referit la Nicușor Dan, lansând mesaje de pace, care − după cum avea să se vadă ulterior − nu au avut niciun ecou.
Primul vorbitor, Dan Barna, a ținut să le amintească delegaților de proiectele pe care fiecare dintre ei le-a dus la capăt cu succes: a inventariat reușitele USR în comisiile parlamentare, eforturile USR-iştilor care fac parte din Consiliul General al Municipiului București, dar și proiectele organizațiilor din țară.
Printre altele, Barna a spus că unul dintre obiectivele sale este ca USR să aibă o filială în fiecare comună.
(Ceva mai târziu, în pauză, un delegat mai tânăr avea să comenteze această idee: Cum să ne facem noi filială în fiecare comună când la mine, la țară, sunt doi tineri în toată zona? Cu cine faci filială?)
Dan Barna le-a mai cerut delegaților să înceteze luptele interne, cu argumentul − după congres vom fi tot noi.
„Acest Congres va pune punct etapei de creştere a USR-ului şi va deschide o nouă etapă, pentru că luni, după Congres, vom fi tot noi.
Nu vor urma excluderi, nu va fi o tabără care va trimite acasă o altă tabără. Dacă ratăm, va fi ratarea noastră a tuturor. Vă cer să oprim războiul «USR versus USR»”, a spus Barna.
El le-a promis delegaților că va încerca să îl convingă pe Nicușor Dan să se revină în partid. A evitat să vorbească însă despre motivele care au dus la demisia fondatorului:
USR are nevoie de Nicuşor Dan. Voi face tot ce ţine de mine ca el să fie alături de această mişcare. În urma demisiei lui, a apărut o falie în partid.
Nicușor Dan a demisionat din USR la 1 iunie 2017, după ce votul din interiorul partidului, referitor la campania inițiată de Coaliția pentru Familie, a fost câştigat de tabăra progresistă. El a spus atunci că este incompatibil cu noua direcție a USR.
Vlad Alexandrescu: „Vreau să-i aduc un omagiu lui Nicușor Dan”
Nicuşor Dan a fost elogiat și de celălalt candidat la şefia USR − Vlad Alexandrescu, senator de Bucureşti şi fost ministru al Culturii.
Într-un discurs care a durat mai bine de o jumătate de oră, el le-a cerut delegaților să voteze, fie și pe whatsapp, și să se exprime.
Chiar înainte ca Alexandrescu să facă acest apel la unitate, Elek Levente urcase la tribună pe scenă şi încercase o glumă:
Am ieşit afară şi am văzut că e o ploaie tristă de toamnă. Credeam că natura plânge după mine, că nu mai sunt preşedinte. Dar natura plânge pentru că unii au ales să nu fie alături de noi, a spus el.
Revenind la Alexandrescu, el a pomenit numele lui Nicușor Dan tot în contextul absenteismului care a marcat Congresul:
Vreau să-i aduc un omagiu lui Nicuşor Dan, pentru că a făcut posibilă această construcţie politică. Timp de 10 ani din viaţă, a apărat patrimoniul cultural al Bucureştiului mai bine decât a făcut-o Primăria Capitalei.
Răspunsul lui Nicușor Dan nu s-a lăsat așteptat.
Pe contul său de Facebook, el a scris că acest Congres ar fi viciat, motiv pentru care viitorul președinte ar urma să fie lipsit de legitimitate.
Un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. (…) Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate, a postat Nicuşor Dan.
Acest mesaj a încins discuţiile pe durata procedurii de vot:
− Ai văzut ce a postat Nicușor Dan pe Facebook?
− Am văzut, dar în presă! Mie mi-a dat block, mai lasă-mă…
Barna: „Voi lua legătura cu filialele care nu au venit”
După ce Mihai Goțiu, președintele Comisiei electorale, a anunțat rezultatul votului, Vlad Alexandrescu și Dan Barna au ținut câte un discurs.
Aplaudat îndelung, Alexandrescu le-a spus delegaților că a fost foarte încercat în aceeastă campanie.
Am încercat să avem o campanie curată, dreaptă, bazată pe idei, pe principii. Faptul că au fost atâția delegați la congres și au votat este un lucru extraordinar. Partidul nostru are nevoie de un președinte.
Le mulțumesc celor 50 care m-au votat și vreau să îi asigur că voi duce mai departe și voi reprezenta vocea lor în Biroul Național. Voi lupta pentru ca vocea tuturor să fie auzită și să conteze într-un USR viu, puternic și unit.
Îl felicit pe Dan, e un om foarte muncitor, foarte responsabil, care a beneficiat de o bună experiență de comunicare ca purtător de cuvânt, a spus Alexandrescu.
Fostul președinte interimar Elek Levente a urcat și el pe scenă și a continuat gluma începută mai devreme:
Iată, și ploaia s-a oprit, și natura s-a liniștit pentru că avem un președinte. Sper ca și spiritele să se liniștească în partid.
În fine, noul președinte al USR, Dan Barna, le-a mulțumit delegaţilor care au înțeles că a face politică înseamnă să accepți jocul democratic.
Chiar încheiem o etapă și începem etapa despre care v-am vorbit în discurs, etapa în care ne respectăm regulile și instituțiile, etapa în care avem dialog – voi avea dialog cu fiecare parte din acest partid.
Una dintre primele acțiuni pe care le voi face săptămâna viitoare va fi să iau legătura cu filialele care nu au venit la congres, pentru a închide această zbatere care a fost până acum.
Miza noastră este să creștem ca partid, să colaborăm cu societatea și chiar să fim partidul ăla de opoziție despre care vorbim cu prietenii, așteptat de societate. Congresul este legitim datorită numărului mare dintre voi care ați venit să votați, a spus Dan Barna.
Ceva mai animați după anunțarea votului, USR-iştii au fost invitați să celebreze evenimentul cu o cupă de șampanie. Mulţi dintre ei nu erau convinși însă că tensiunile interne au luat sfârşit.
− Anul viitor, la congres, înființăm și funcția de președinte de rezervă, să fim siguri, a comentat un delegat.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this