REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: © Vladimir Stanislas | Dreamstime.com

Cumpăr acum sau aștept reducerile? Cum să cumperi la un preț mai mic dacă ai puțină răbdare

Acesta este al cincilea material dintr-o serie dedicată educației financiare, într-o campanie în care încercăm să aflăm cum putem trece mai ușor peste crizele financiare și cum ne putem asigura un viitor mai liniștit.

Citește și:

Perioadele de sărbători sau aniversări pot fi foarte dificile, tocmai pentru că ne obligă să scoatem mulți bani din buzunar, iar dacă shopping-ul vine și ca o satisfacție personală și reprezintă un motiv să ne simțim mai bine, atunci totul se poate complica.

Din fericire, indiferent de ce timp de „cumpărător” suntem, există și soluții eficiente care ne pot veni în ajutor. În cele mai multe dintre cazuri, răbdarea, cât și o strategie de economisire eficientă pot face minuni.

De ce e bine să faci economii înainte de a cumpăra un lucru

„Economisirea înainte de a cumpăra un lucru în loc să-l achiziționezi în rate aduce mai multe beneficii”, spune Cătălin Constantin Farcaș, Director de Grup în cadrul BCR. Dacă un bancher spune asta, poate ar trebui să-l ascultăm. Mai ales când suntem în permanență ademeniți cu oferte care ne pot convinge că e cazul să cumpărăm chiar acum, în loc să așteptăm un preț realmente bun.

Nu este nevoie neapărat să economisești întreaga sumă, pentru că trebuie să stabilești un echilibru între nevoile imediate și venitul pe care-l ai. Însă economisirea ajută întotdeauna, pentru că îți permite să ai câteva beneficii, care cresc pe măsură ce suma economisită e mai mare:

 • Eviți dobânzile: atunci când cumperi în rate, furnizorii pot adăuga adesea dobânzi sau costuri suplimentare. Dacă faci economii în prealabil, te ferești de aceste cheltuieli;
 • Poți negocia prețul: dacă plătești integral, ai o șansă mai mare de a negocia prețul total al produsului sau serviciului și poți obține reduceri sau beneficii suplimentare;
 • Ai flexibilitate financiară: economisirea în avans îți oferă o rezervă financiară și flexibilitate în gestionarea cheltuielilor, fără a fi legat de ratele lunare;
 • Eviți datoriile: atunci când cumperi în rate poți acumula datorii, ceea ce poate afecta negativ situația ta financiară pe termen lung. Economisirea te ajută să eviți aceste datorii;
 • Ai o planificare mai bună: economisirea în prealabil necesită o planificare atentă a bugetului, ceea ce te poate ajuta să-ți prioritizezi cheltuielile și să faci achiziții mai conștiente.

Fluctuațiile prețului real, în funcție de modalitatea de cumpărare

Chiar și prețul unui produs poate varia în funcție de modalitatea de cumpărare, spune Cătălin Farcaș. E bine să iei în calcul atât ofertele promoționale, ofertele speciale, dar și ratele cu dobândă. Simplul fapt de a aștepta câteva luni îți poate permite să cumperi produsele dorite cu procente mari de reduceri.

 • Dacă economisești suficient cât să plătești produsul integral: cumpărarea cu plată integrală oferă adesea oportunitatea de a negocia prețul și de a obține reduceri sau beneficii suplimentare. Prețul final poate fi mai mic comparativ cu cel oferit în rate;
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
 • Economisești o parte din bani, restul iei în rate: când achiziționezi în rate, plătești nu doar prețul real al produsului, ci și dobânda asociată. Astfel, în total, vei plăti mai mult decât prețul original. Faptul că ai deja o parte din bani îți va permite să nu accesezi un credit de consum, ci să folosești cardul de cumpărături cu plata în rate, care îți poate oferi dobânzi mult mai mici sau chiar zero, dacă returnezi suma la timp. Chiar și atunci când ai nevoie de un credit de consum pentru a completa suma, acesta va fi semnificativ mai ieftin decât dacă te împrumuți pentru întreaga sumă;
 • Economisirea îți dă acces la ofertele promoționale: dacă te abții să cumperi produsul azi și aștepți câteva luni, timp în care pui bani deoparte, vei putea avea acces la promoții, în special în perioadele de reduceri. Fie ai acces la un preț redus, fie la plata în rate fără dobândă pentru anumite perioade. Este important să conștientizezi eventualele costuri ascunse după expirarea perioadei promoționale.

Expertul recomandă să citești mereu cu atenție termenii și condițiile asociate fiecărei modalități de cumpărare, pentru a lua decizia potrivită în funcție de situația ta financiară, cât și de preferințe.

Cum să-ți faci o strategie de cumpărături

Într-o lume în care suntem bombardați cu mesajul „cumpără acum”, pare straniu să ai o strategie de cumpărături. Totuși, aceasta poate duce la diferențe de 20-30-40% din preț pentru foarte multe produse – mai multe decât ai crede. Dacă salariul tău actual ar fi mărit cu aceste procente, ar fi ceva semnificativ, nu?

Indiferent că vorbim de cumpărarea unei mașini, a unor electrocasnice sau chiar a cumpărăturilor uzuale, o strategie face diferența dintre un buget echilibrat la final de lună (și de an) și unul care mereu e în dificultate.

O strategie de cumpărături te ajută așadar să gestionezi eficient resursele tale financiare și să iei cele mai bune decizii în procesul de cumpărare. Cătălin Farcaș oferă câteva exemple care pot veni în ajutorul tău:

 • Fă din economisirea prealabilă un mod de viață: stabilește mereu ce sumă de bani pui deoparte înainte de a face o achiziție, în loc să recurgi la împrumuturi sau rate;
 • Fă o analiză de piață: cercetează și compară prețurile, caracteristicile și recenziile produselor sau serviciilor pentru a face o alegere informată. Da, acest proces îți mănâncă timp, însă este esențial dacă nu vrei să cheltuiești banii greșit sau să plătești prea mult pentru același produs;
 • Negociază: la foarte multe produse, faptul de a negocia prețul sau condițiile cu vânzătorii pentru a obține cel mai bun acord posibil îți poate oferi un avantaj nesperat. Mulți nu știu că pot negocia liniștit peste 10% din prețul apartamentului afișat, al mașinii sau al altor produse costisitoare. Sumele economisite astfel se acumulează în timp și pot face diferența între un trai confortabil și unul plin de griji;
 • Prioritizează-ți necesitățile: identifică și acordă prioritate achizițiilor în funcție de necesități imediate și buget disponibil. Nu te lansa în cumpărături de care nu ai nevoie doar pentru că ai „reduceri” sau pentru că toată lumea cumpără în același timp. Cumpără pentru că ai realmente nevoie de acel lucru;
 • Planifică-ți bugetul: alocă o sumă specifică pentru achiziții și respectă acest buget pentru a evita cheltuielile neplanificate;
 • Așteaptă promoțiile: dacă ai monitorizat produsul dorit și prețul său, vei ști exact care e reducerea reală din perioadele de reduceri sau atunci când apar oferte promoționale. Așa poți obține prețuri mai bune (Black Friday, sărbători, promoții la deschiderea magazinelor, etc.). Atenție: uneori, prețurile cele mai bune se obțin imediat după trecerea perioadelor în care toată lumea cumpără;
 • Renunță la cumpărăturile impulsive: evită achizițiile impulsive și fă-ți timp pentru a evalua cu atenție necesitatea și importanța produsului sau serviciului. Recomandarea este de a aștepta minimum 24 de ore până la achiziție, timp în care poți să reflectezi asupra deciziei. Nu apăsa butonul de Cumpără acum, dacă o poți face și mâine.

Cum economisești inteligent

Când vine vorba despre a-ți gestiona resursele financiare, repetăm o regulă care-ți poate fi de folos, 20/50/30. Mai exact, să pui 20% din venitul tău într-un fond de economii, 50% pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi, de la chirie, la cumpărături, utilități, facturi sau rate și 30% pentru a-ți satisface dorințe, cum ar fi să-ți cumperi haine noi sau un nou telefon sau chiar să mergi într-o vacanță.

Pentru mai multe detalii, poți citi articolul nostru despre economisire, din seria de educație financiară.

De altfel, primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vine vorba de banii tăi este să înveți despre ce înseamnă să economisești, să investești, să cumperi inteligent și să iei decizii financiare informate. Poți face acest lucru inclusiv cu ajutorul programelor de educație financiară și de coaching financiar oferite de bănci.


Material inspirat de BCR, pentru alegeri financiare inteligente. BCR susține informațiile de interes public prin Ethical Media Alliance.


Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios