Harta alergătorilor din Franța și Marea Britanie, așa cum apare pe site-ul Heatmap.
Harta alergătorilor din Franța și Marea Britanie, așa cum apare pe site-ul Heatmap.
30/01/2018
Cum și-au deconspirat bazele secrete militarii care folosesc aplicația Strava
Un student australian a reușit să deducă pozițiile unor baze militare americane din Orientul Mijlociu folosind numai date de localizare furnizate de utilizatori ai aplicației Strava − cea mai populară aplicație în rândul atleților amatori.
A fost suficient ca australianul să facă zoom-in pe site-ul unde se stochează înregistrările făcute de fiecare telefon mobil pe care este instalată aplicația Strava.
Este vorba despre o hartă interactivă lansată în noiembrie 2017, care se numește Heatmap și care se construiește în timp real.
Tânărul care a sesizat că orice utilizator al aplicației Strava poate pune în pericol cine știe ce misiuni ori baze secrete n-a făcut decât să se întrebe − Ce caută o rută de alergare în mijlocul unui deșert?.
Cine aleargă în mod regulat într-un loc unde nu figurează nicio așezare și unde, în plus, se află o zonă de război?
Activitatea și pozițiile utilizatorilor de Strava din România, în ceea ce privește sporturile de iarnă: schiul și patinajul.
Localizările utilizatorilor de Strava care practică sporturi de iarnă în zona Austriei și a Alpilor.
Inventată în California, Strava este cea mai populară aplicație de mobil folosită pentru a înregistra durata, intensitatea, ruta și elevația unui traseu de antrenament. Și-o instalează mai ales alergători, dar și cicliști sau înotători.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
De fapt, poate fi utilizată pentru a monitoriza orice tip de activitate fizică.
Este știut că această cultură a alergării, complementară unui stil de viață sănătos, este o obsesie mai ales occidentală, așa că mulți dintre cei care fac sport în mod regulat nici nu mai conștientizează că rutina lor fizică este „îndosariată” undeva, pe serverele Strava.
Heatmap-ul (harta termică) se colorează în roșu tot mai pronunțat dacă e vorba despre piste de alergare, pârtii de schi sau rute destinate pasionaților de mersul cu bicicleta.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Dar fiecare utilizator de Strava care încearcă o rută nouă ajunge să fie reprezentat pe hartă fiindcă sistemul folosește localizarea prin GPS instalată pe telefoane mobile sau pe brățări de tipul Fitbit.
În marile orașe, harta este intens colorată, fiindcă activitatea fizică este foarte intensă, iar utilizatorii sunt foarte mulți. În schimb, în zone precum Afganistan, Siria sau Somalia, traseele apar foarte distinct, fiindcă utilizatorii sunt puțini.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Site-ul TechCrunch reamintește că militarii americani au fost dotați cu brățări de tipul FitBit Flex, cu ajutorul cărora să își monitorizeze antrenamentele ca să rămână în formă.
Programul se numește Performance Triad (Triada Performanței) și monitorizează nutriția, nivelul de activitate și somnul purtătorilor.
În general, datele obținute de Strava de la utilizatorii săi sunt folositoare. Îi pot ajuta pe alți doritori să găsească parteneri de jogging sau cele mai bune locuri de alergat.
Din momentul lansării sale, în urmă cu două luni, Heatmap a înregistrat peste un miliard de activități fizice de pe tot globul, cu toate că Strava oferă și opțiunea de a păstra datele unui utilizator în regim privat.
Într-o scrisoare deschisă dată publicității luni, 29 ianuarie, CEO-ul Strava, James Quarles, încearcă să țină sub control efectele dezvăluirii făcute de studentul australian:
„Lucrând la Heatmap, noi am respectat selecțiile de activitate și intimitate ale utilizatorilor, inclusiv opțiunile lor de a nu-și adăuga traseul pe hartă.
Totuși, am aflat că e posibil ca o parte din personalul militar, cei din misiunile umanitare și alți utilizatori ai Strava din străinătate să-și fi făcut publică locația în zone fără densitate a activităților fizice și, făcând acest lucru din neatenție, au stârnit un interes asupra locului în care se află.
Mulți dintre membrii Strava și din comunitatea noastră, inclusiv eu, avem în familiile noastre persoane care lucrează în forțele armate. Luăm foarte în serios problema apărută și înțelegem responsabilitatea care ne revine privind datele personale care ne-au fost încredințate”.
James Quarles mai spune că Strava va colabora cu oficialii guvernului și ai armatei americane pentru a proteja astfel de date sensibile. El anunță că procedurile de securitate vor fi simplificate, astfel încât utilizatorilor să le fie clar dacă doresc sau nu să-și facă publice performanțele fizice.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this