REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: Facebook Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Cum se folosesc de copii Biserica Ortodoxă și Inspectoratul Școlar Județean Mureș pentru a promova o agendă anti-avort

La finalul săptămânii trecute, mai mulți copii din Târnăveni au participat la un „marș pentru viață” organizat de Biserica Ortodoxă Română, autoritățile locale și câteva școli din oraș.

Mai mulți elevi din localitate susțin că n-au fost informați despre agenda anti-avort a evenimentului, iar părinții lor nu și-au dat acordul scris pentru a participa. 

Cei care i-au mobilizat pe elevi neagă că a fost un marș anti-avort și că aceștia ar fi fost păcăliți în vreun fel. 

Într-un răspuns obținut de PressOne, Inspectoratul Școlar Județean Mureș recunoaște cu jumătate de gură că evenimentul a avut, într-adevăr, și o agendă anti-avort. 


„Zeci de copii la «Marșul pentru viață» la Târnăveni”, titra o publicație din Târnăveni, județul Mureș, la finele săptămânii trecute. Organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, scopul evenimentului a fost de a stimula „conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață”. Ce înseamnă un viitor pro-viață? 

„(…) acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate va fi sprijinită pentru a-și naște copilul și în care viața fiecărui copil născut și nenăscut va fi valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, indiferent dacă e băiat sau fată”, vine lămurirea ziariștilor de la Tirnaveni.ro.

Copii la Marșul pentru viață de la Târnăveni. Foto: Facebook Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Marșul pentru viață este un eveniment care are loc în fiecare an, la final de martie, în orașe din toată țara și care este inspirat de mișcarea anti-avort din Statele Unite. Organizatorii români pretind că demersul se adresează tuturor oamenilor, că este apolitic, neconfesional și nu militează pentru interzicerea avortului sau pentru ostracizarea femeilor. În practică, însă, la fiecare marș de acest fel se vorbește despre „drepturile nenăscuților” și despre cum „viața începe la concepție” – ambele fiind teme asociate în mod tradițional cu activismul anti-avort.

Mai mulți elevi de gimnaziu susțin că nu li s-au oferit toate informațiile

La scurt timp după marșul din Târnăveni, în spațiul public au apărut zvonuri că elevii mobilizați de Biserică n-au fost informați în legătură cu agenda anti-avort a evenimentului, iar în unele cazuri nici măcar nu s-a cerut acordul părinților. 

„Ne-au dat pancarte pe care era scris doar «marșul pentru viață». Ne-am întrebat profesorii despre ce e mai exact sau dacă are legătură cu avortul, ne-au spus că nu are. Toți am aflat doar în biserică, unde cinci preoți au vorbit despre acest subiect”, explică pentru PressOne mai mulți elevi* ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”. 

Aceștia susțin că de mobilizarea lor s-a ocupat profesoara de religie din școală, Gențiana Pintilie. Soțul ei, Ionel Pintilie, slujește ca preot la biserica Sfânta Treime, locul în care s-a oprit marșul de vineri. El este unul dintre cei cinci preoți care au ținut predici anti-avort în cadrul evenimentului, spun elevii intervievați de PressOne. 

Gențiana Pintilie n-a răspuns solicitărilor PressOne până la ora publicării acestui articol, însă am reușit să-l contactăm telefonic pe Ionel Pintilie. Acesta neagă că soția sa i-ar fi luat pe copii fără a le spune despre ce este vorba, dar și că s-ar fi discutat despre avort în cadrul evenimentului. 

Ionel Pintilie: Acum, eu cred că ar trebui să vă vedeți de treaba dumneavoastră, că noi nu ne batem joc de copii din moment ce lucrăm cu sufletele lor și încercăm să-i ajutăm, să-i ducem pe calea credinței. Nu cred că am făcut o crimă prin faptul că am făcut un marș pentru viață. 

PressOne: Nu spun că ați făcut o crimă, doar vă întreb dacă le-ați spus elevilor și părinților că îi veți duce la un marș anti-avort. Dacă au fost informate toate părțile implicate.

Ionel Pintilie: Da, au fost. E un marș pentru viață, nu scrie că e un marș anti-avort. Din moment ce noi vrem să protejăm viața, ne referim la tot ce înseamnă viață, nu numai partea asta de anti-avort.

PressOne: Dar i-ați informat pe elevi și părinți despre ce e vorba?

Ionel Pintilie: Eu nu am fost la școală. Doar am participat în colaborare cu protopopiatul, soția mea i-a luat pe copii și le-a spus despre ce e vorba. Ei au știut la ce vin. Că unii răstălmăcesc, e altceva.

Deși refuză să ne pună în legătură cu soția, discuția continuă pe WhatsApp, unde părintele Pintilie ne îndeamnă să vedem partea plină a paharului: cu toții ne aflăm aici, pe această lume, doar pentru că n-am fost avortați de mamele noastre. 


Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, alătură-te susținătorilor presei independente! Orice sumă contează.

Afirmația preotului, că la eveniment nu s-ar fi propagat mesaje anti-avort, este contrazisă de mai mulți elevi care învață la școala gimnazială „Avram Iancu”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

De exemplu, unul dintre copii spune că în timpul predicii s-au rostit atât mesaje vagi despre valoarea vieții, dar și unele mai explicite, precum „avortul este cel mai îngrozitor lucru pe care-l poate face o femeie”. Asta cu toate că înainte de marș, la clasă, copiilor li s-a garantat că nu va fi vorba despre așa ceva.

Captură foto de pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Alba Iulia

Directorul școlii, Dan Crișan, susține la rândul lui că elevii au fost informați și au pregătit dinainte cântece și poezii pe care le-au prezentat ulterior la biserică. Întrebat dacă și-a dat acordul pentru mobilizarea elevilor de către profesoara de religie, bărbatul spune că totul s-a desfășurat în afara programului, deci n-avea ce aprobare să dea. 

Elevii îl contrazic. Unii dintre ei aveau ore până la 2 după-amiaza, însă au fost învoiți și duși la marș cu două ore înainte, când aveau cursuri la alte discipline, nu la religie. Toți copiii care au stat de vorbă cu noi spun că părinții lor nu au fost informați și nici nu li s-a cerut acordul de participare la marș. 

„Mama a fost șocată și destul de dezamăgită de ce s-a întâmplat. A vrut să meargă să vorbească cu profa, dar îmi făcea probleme mai mari mie”, explică unul dintre copiii mobilizați de Gențiana Pintilie. 

Inspectoratul Școlar Județean Mureș s-a implicat activ în organizarea marșurilor anti-avort din județ

Din pozele postate pe Facebook de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei reiese că la marș au fost aduși inclusiv adolescenți care învață la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”. De mobilizare s-a ocupat tot o profesoară de religie, doamna Maria Hărșan Degerat. 

Foto: Facebook Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Ea respinge eticheta de „marș anti-avort” și susține, într-un interviu acordat PressOne, că toți elevii au fost informați în legătură cu natura evenimentului. 

„Pentru viață, cum adică? Am prezentat nota care a venit de la inspectorat, nimic mai mult. Am prezentat-o clasei, doritorii au venit, am avut acordul lor, am avut acordul scris al părinților. Altceva? Ce vă interesează?”, spune profesoara de religie când e rugată să explice ce înseamnă „marș pentru viață”.

Totuși, ce rol a jucat inspectoratul în toată această treabă? Lămurirea vine de la directorul Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu”, Magó Attila Marton, care spune că elevii au fost mobilizați pentru marș în urma unui parteneriat dintre Inspectoratului Școlar Județean Mureș și Biserica Ortodoxă Română. 

De cealaltă parte, Inspectoratul Județean susține, într-un răspuns transmis PressOne, că n-a avut cunoștință despre organizarea marșului din Târnăveni și că urmează să efectueze cercetări privind cele semnalate. 

Cu toate acestea, pe site-ul instituției există un comunicat din 21 martie care se adresează unităților de învățământ preuniversitar din Târgu Mureș și Reghin și care spune așa: 

„Având în vedere parteneriatul dintre Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Târgu Mureș și Reghin, vă adresăm rugămintea de a participa într-un număr cât mai mare la cea de a XII-a ediție a Marșului pentru Viață:

  • Vineri, 24 martie 2023, ora 13:00, în parcul Central din Reghin;
  • Sâmbătă, 25 martie 2023, ora 12, în Piața Teatrului din Târgu Mureș.

Vă așteptăm cu drag, profesori și elevi!

Inspectoratul Școlar Județean Mureș s-a implicat în organizarea marșurilor din Reghin și Târgu Mureș, dar spune că n-a știut nimic despre cel din Târnăveni

Practic, invitația Inspectoratului se adresa școlilor din Târgu Mureș și Reghin, iar cadrele școlare din Târnăveni au interpretat-o ca pe o invitație adresată tuturor unităților de învățământ din județ. 

La solicitarea mai multor detalii despre parteneriatul dintre instituție și Biserică nu ni se răspunde. În schimb, primim explicații de la inspectorul școlar de specialitate pentru disciplina „Religie ortodoxă”, preotul Claudiu Dorin Chiorean. 

Acesta spune că în luna martie inspectoratul și Biserica au derulat proiectul „Luna pentru viață”, care are ca scop antrenarea copiilor în activități extracurriculare ce promovează valorile vieții, ale prieteniei și iubirii familiale. Mai precis, vorbim despre desene și eseuri care celebrează „bucuria vieții, minunea faptului că exist, dragostea familiei și zâmbetul de copil”.

„În cadrul Marșului s-au purtat pancarte legate de activitățile din proiect. Militând pentru viață au fost și împotriva avortului, răspunde inspectorul școlar, întrebat dacă s-au propagat și mesaje anti-avort în cadrul proiectului. 

Potrivit legii educației, învățământul preuniversitar ar trebui să se ghideze inclusiv după „principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice.” 

*Numele elevilor au fost omise pentru a-i proteja de o eventuală reacție a profesorilor implicați în organizarea marșului. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...