REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Un cont fals cu nenumărate alte alias-uri a generat un viral cu teoria conspirației FOTO colaj Cosmin Creț

Cum a devenit o postare de pe un cont fals de Facebook viralul săptămânii

În ultimele trei zile, un text postat pe site-ul romania-veche.ro, care susține că virusul SARS-CoV-2 nu există, ci este creația „ocultei mondiale”, s-a viralizat pe Facebook, obținând peste 170.000 de reacții (likes, shares, comments).

UPDATE 24.04. 2020. Site-ul romania-veche.ro a fost suspendat de către ANCOM, la solicitarea Grupului de comunicare strategică al Guvernului.

Am identificat sursa inițială a textului – o postare de pe contul de Facebook Fantine Alexander. Alias Irina Anushia, alias Irina Tchoumitcheva, alias Irina Diana Tchoumitcheva, alias Irene Balcangiu alias Irina Balcangiu.

***

„ACEST <VIRUS> NU EXISTA! TOTUL ESTE O MEGA-INSELATORIE PUSA LA CALE DE OCULTA MONDIALA!” titrează, în 20 aprilie, site-ul romania-veche.ro. Sub titlu este înșirată o teorie a conspirației care s-a viralizat pe Facebook, fiind expusă unui public de peste 550.000 de utilizatori, potrivit Rubrika.

Materialul, semnat de autorul cu numele „distribuie prietenilor” spune că pandemia de COVID-19 este o creație a „ocultei mondiale”, o „mega înșelătorie” al cărei scop este activarea antenelor 5G care, la rândul lor, vor activa bolile cronice ale populației Globului.

Aici intervine din nou „oculta”, care ar ajunge, în final, să ne administreze false vaccinuri, care sunt, de fapt, microcipuri, și care în loc să ne salveze, ne vor controla fizic și emoțional, astfel instaurându-se Noua Ordine Mondială.

Cine este autorul „avertizării”?

Textul publicat de romania-veche.ro este copiat de pe contul de Facebook cu numele Fantine Alexander. Postarea datează din 15 aprilie 2020, și are peste 1.000 de shares de pe contul menționat.

Fantine Alexander are la fotografia de profil o tânără în ie, iar datele personale asociate contului arată că aceasta pretinde că: ar fi angajată la Serviciul de Informații Externe al României, este jurnalist de investigații la „Redacția Româncuțe Vii”, a absolvit Școala de Dansuri Populare, dar și Universitatea Princeton și locuiește în Washington DC.

Totuși, Fantine Alexander mărturisește că este, de fapt, Irina Tchoumitcheva – într-o altă postare în care se plânge că accesul la Facebook i-a fost restricționat de pe acel cont, pentru că ar fi încălcat regulile comunității. Din 21 aprilie, și contul Fantine Alexander a fost restricționat.

Fantine Alexander/Irina Tchoumitcheva folosește fotografii descărcate de pe internet, pentru a mima postări legate de viața personală. De pildă, într-una din postări, este folosită o fotografie despre care Google Images arată că îi aparține solistei americane Madison Beer.

În plus, Fantine postează imagini cu mâncăruri pe care le-ar găti, care sunt copiate, și ele, de pe internet.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Am căutat-o pe Irina Tchoumitcheva pe Google și am dat de… Irene Balcangiu, pe VKontakte. Cu aceeași fotografie cu tânăra în ie, de data asta Irene Balcangiu locuiește în Brisbane.

FOTO: Captură VKontakte

Irene Balcangiu, la rândul ei, deținea în 2015 un alt cont de Facebook, pe numele Irina Balcangiu – nu mai există acum. Dar există site-uri care o citau atunci – și din care aflăm că Irina Balcangiu era din Dallas, Texas, și ne avertiza că serviciile secrete au cucerit rețelele de socializare.

Articolul cu postarea din 2015 este publicat pe site-ul criterii.ro FOTO: captura criterii.ro

Am căutat pe Google Images și această fotografie a presupusei Irina Balcangiu, și am descoperit că îi aparține Xeniei Tchoumitcheva, actriță și model, de origine ruso-elvețiană.

Xenia Tchoumitcheva locuiește la Londra și are 5,5 milioane de followeri FOTO: captură Facebook

Postările „Irinei Balcangiu” au fost citate de alte site-uri precum politicscam.ro sau bugetul.ro.

Revenind la postările contului Fantine Alexander: majoritatea acestora sunt propagandă împotriva măsurilor de orice fel luate de autoritățile publice, unele promovează conspirații mondiale, avertizează despre iminenta preluare a controlului global sau sunt mesaje anti-Klaus Iohannis.

În 2017, Fantine posta masiv fotografii cu fete tinere, în posturi provocatoare, iar unele mesaje care însoțeau fotografiile erau postate în limba rusă.

***

Postarea de pe contul fals a fost copiată integral, cum spuneam și la începutul acestui text, de site-ul romania-veche.ro, de unde a fost rostogolit mai departe pe Facebook.

Potrivit Rubrika, analizor automat de știri, paginile care au distribuit mai departe link-ul din romania-veche.ro sunt:

Romani prin Europa (239K fani)

Comunitatea Romanilor (227K fani)

Romania Mare (103K fani)

Stiri Klumea (14K fani)

Graiul stramosesc (5K fani)

Materialul a mai fost copiat de alte site-uri precum de-gatit.com sau lupuldacic.wordpress.com, de unde a fost din nou postat pe Facebook de către alte pagini, precum: Gigi Becali Oficial (53K fani), Doza de râs (103K fani) sau Mihai Bendeac România (102K fani).

Site-ul romania-veche.ro a fost înregistrat în 15 februarie 2019, potrivit registrului domeniilor .ro (RoTLD), și are ca proprietar o persoană fizică. Identitatea acesteia este protejată de GDPR.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...