02/02/2017
Pancarte din Piața Victoriei. Foto: Lucian Muntean

Cum a comentat protestele tabăra Antena 3 - RTV

Miercuri seară, în timp ce sute de mii de români protestau în circa 50 de orașe, comentatorii obișnuiți ai posturilor de televiziune RTV și Antena 3 analizau „la cald” reacția străzii, încercând să găsească vinovați pentru amploarea manifestațiilor și pentru starea de tensiune din țară.

Scenariul cel mai folosit – la fel ca în timpul manifestației-maraton desfășurate în Piața Universității în 1990 – a fost acela de a opune protestatarii unei „majorități tăcute, care merge la serviciu” și își dorește, cum altfel, liniște și normalitate.

Cei care au ieșit în stradă marți și miercuri au fost catalogați drept carne de tun, folosită de „politicieni iresponsabili” pentru a „arunca România în aer” și a destabiliza regiunea.

La cele două televiziuni, președintele Klaus Iohannis este considerat principalul responsabil pentru conflictul dintre populație și Guvern.

Invitații celor două posturi au căpătat „muniție” suplimentară odată cu episodul violent care a încheiat urât marea manifestație de la București.

După declanșarea violențelor din Piața Victoriei, o serie de lideri PSD care tăcuseră toată ziua au început să facă declarații în direct la Antena 3 și la RTV.

La RTV, unul dintre invitații emisiunii de la ora 19 era de părere că președintele Iohannis „asmute o parte a populației împotriva alteia”. Între timp, producătorii titrau pe burtieră că instituții-cheie ale statului sunt puse sub pază și că tehnocrații vor să ia puterea „prin forță, nu prin vot”.

Substratul, întărit de discuția celor prezenți în studio, era că autoritățile încearcă să se protejeze de revolta care ar tinde să sugrume statul.

Imaginile care însoțeau comentariile erau din Piața Victoriei și insistau pe pancartele purtate de manifestanți.

Printre acestea se afla și mesajul „Dragi părinți, dragi bunici, ați fost mințiți și mituiți. Din munca voastră și-au făcut vile și palate”.

Prin telefon, Codrin Ștefănescu, unul dintre vicepreședinții PSD, extrem de vocal în ultimele zile, afirma că protestatarii din stradă, chiar dacă „au dreptul să ceară ce vor, e democrație”, instigă la uciderea copiilor pesediștilor sau la incendierea caselor acestora.

Ștefănescu susținea că electoratul și simpatizanții PSD ar fi înfricoșați din cauza amenințărilor.

În aceeași cheie, la Subiectiv-ul lui Răzvan Dumitrescu de pe Antena 3, era prezentat topul celor mai mari manipulări din zilele protestului și se vorbea despre atentate la viața unor demnitari.

Invitații, printre care Ioan Ghișe, Bogdan Chirieac și Șerban Nicolae, comentau pe marginea unor imagini selectate de pe Facebook.

Pe ecran apăreau printscreen-uri cu o postare a lui Andrei Gheorghe, care distribuise pe Facebook o listă cu numere de telefon ale miniștrilor din guvernul Grindeanu.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Cât are și Soros bani, o să continue protestele, probabil. Dintre toți bruxelezii din Guvernul anterior, despre care se spunea că sunt niște valori profesionale, niciunul nu s-a întors înapoi, în frunte cu Cioloș. Și așteaptă ceva. Așteaptă să cedeze Guvernul și să ajungă iarăși, nelegitim, la putere” (Senatorul PSD Șerban Nicolae)

În fapt, înainte de protestul de miercuri, mai mulți politicieni din opoziție și influenceri din zona mediatică postaseră lista cu numere de telefon ale unor miniștri.

Ei își invitaseră prietenii virtuali și urmăritorii de pe Facebook să le transmită personal miniștrilor ce părere au despre prestația lor în timpul ședinței de Guvern de marți seară, când au fost adoptate controversatele Ordonanțe de Urgență.

La Ediția de seară – emisiune moderată de Victor Ciutacu pe RTV, au fost invitați, printre alții, generalul Pavel Abraham, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, fosta ministră a Justiției Norica Nicolai și comentatorul Valentin Stan (ultimii doi, prin telefon).

Norica Nicolai, actual europarlamentar ALDE, a spus că reacția străzii este disproporționată. „Se dorește înlăturarea Guvernului, e o mișcare de tip Occupy și riscă să arunce țara în haos”, a afirmat ea.

La Sinteza Zilei, principala emisiune de seară de pe Antena 3, Adrian Ursu și Radu Tudor au dialogat cu Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii în cabinetul Grindeanu, cu Mugur Ciuvică și cu alți jurnaliști din trustul Intact.

Olguța Vasilescu a citit extensiv din textul Ordonanțelor adoptate marți seară și a avut un ton împăciuitorist. A spus сă și ea ar fi „la fel de speriată”, dacă nu ar cunoaște textul Ordonanței.

Când, în jurul orei 22.30, în Piața Victoriei au izbucnit violențele, stârnite de grupul de provocatori care a atacat jandarmii, atât moderatorii din platou, cât și reporterii din teren au relatat prudent evenimentele.

Pe burtieră, producătorii Antenei 3 au titrat corect: „Un mare grup de agresori a stricat mitingul”.

Totuși, Olguța Vasilescu a revenit asupra scenariului cu „incendierea” – care, în opinia mai multor comentatori de la acest post tv, ar deveni o practică pentru îndepărtarea de la putere a Guvernului – aluzie la demisia lui Victor Ponta după incendiul din #Colectiv.

S-a spus, tot în mod corect, că marea masă de manifestanți – care fusese estimată la circa 150.000 de oameni la apogeul protestului din Piață – s-a delimitat de provocările celor câteva zeci de agresori.

Dar, la aceeași emisiune, s-a spus și că numărul protestatarilor din țară ar fi fost, în total, de numai 100.000 de persoane, ceea ce ar reprezenta doar 3% din votanții PSD și ALDE, care susțin Guvernul legitim.

În emisiune a intervenit telefonic ministrul de Interne, Carmen Dan, care le-a cerut manifestanților de bună-credință să se disperseze, pentru a se pune la adăpost de violențele „huliganilor”.

În jurul orei 23.40, un alt lider important al PSD, primarul Gabriela Firea, a intrat telefonic în direct la RTV, pentru prima oară de la începerea protestelor.

„Ceea ce s-a întâmplat în această seară nu reprezintă un mod pașnic, democratic, de a manifesta”, a spus Firea. Ea a adăugat că bucureștenii care nu au ieșit în stradă nu merită să li se insufle frică sau nesiguranță.

Burtiera RTV, sub vocea afectată a Corinei Drăgotescu, arăta că între jandarmi și protestatari au loc acte de violență extremă.

„Suntem într-o stare de teamă, de frică, ți-e frică să ieși pe stradă”, a plusat Drăgotescu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a mulțumit RTV pentru obiectivitatea cu care a relatat de la protestul din București și a cerut ajutorul postului pentru identificarea protestatarilor violenți.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...