Personalul ucrainean de intervenție în caz de urgență participă la exerciții pentru a se pregăti pentru un posibil atac asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia, Ucraina, 29 iunie 2023, pe fondul invaziei rusești. EPA/NICOLETTA STOYANOVA
Personalul ucrainean de intervenție în caz de urgență participă la exerciții pentru a se pregăti pentru un posibil atac asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia, Ucraina, 29 iunie 2023, pe fondul invaziei rusești. EPA/NICOLETTA STOYANOVA
02/07/2023
Cu nucleară sau fără, gemul nu se face singur
Alina Poliakova este managing editor al ediției în limba engleză a ziarului Ukrainska Pravda.
Forțele ruse au început să părăsească treptat Centrala Nucleară Zaporizhzhia*, care se află sub ocupație rusă din 4 martie 2022. Numărul de patrule militare la ZNPP și în orașul satelit Enerhodar scade treptat. Potrivit Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, unii angajați ai ZNPP au fost, de asemenea, instruiți să părăsească centrala până la 5 iulie.
Serviciile de informații presupun că acest lucru s-ar petrece din cauza faptului că forțele rusești, care au plasat explozibili în apropierea a patru dintre cele șase unități de putere ale ZNPP și au minat o unitate de răcire, sunt pregătite să le arunce în aer.
Însă locuitorii din Zaporizhzhia și din orașele mai mici din apropierea centralei refuză să plece, deoarece s-au obișnuit deja cu amenințările constante, bombardamentele zilnice și cu ideea unui posibil atac asupra centralei ZNPP.
Mama mea este unul dintre ei.
Dacă mi s-ar cere să descriu cum mă simt în acest moment, aș desena o persoană în poziția lotusului, așezată pe un butoi cu praf de pușcă. Așa am trăit realitatea din ultimele zile.
„Forțele rusești încep să părăsească centrala nucleară din Zaporizhzhia”, afirmă serviciile secrete ucrainene. „Ucraina pregătește un atac terorist asupra Centralei Nucleare”, afirmă mașina de propagandă rusă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Mama mea locuiește la 50 de kilometri în linie dreaptă de centrală, după calculele mele.
Personalul ucrainean de intervenție în caz de urgență participă la exerciții pentru a se pregăti pentru un posibil atac asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia, Ucraina, 29 iunie 2023, pe fondul invaziei rusești. EPA/NICOLETTA STOYANOVA
„Aveți o sursă de apă? Potabilă și nepotabilă? Ai nevoie de șase litri ca să tragi apa la toaletă. Și mâncare? E închisă ermetic? Ați cumpărat bandă adezivă? Nu uitați să opriți ventilația. Aveți un radio care funcționează? Unde sunt pastilele cu iod? Nu folosiți aerul condiționat. Strângeți la un loc documentele, banii și lucrurile esențiale.”
Mesajul Iuliei Navalnaia în Parlamentul European: „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin trebuie să nu mai fiți plictisitori.” Corespondență de la Strasbourg
„El era opusul a tot ce era plictisitor”, spune Iulia Navalnaia în fața Europei, la Parlamentul European. La Strasbourg, văduva opozantului tiraniei de la Kremlin le-a cerut europenilor, printr-un discurs ținut miercuri tocmai asta: să nu mai fie plictisitori sau previzibili, dacă vor să-l învingă pe Putin.
Investigație PressOne în Congo, la compania militară privată condusă de Horațiu Potra. Sute de „romeos”, recrutați de Potra din Armata Română, Forțele Speciale și Jandarmerie
La sfârșitul lunii august 2024, am mers în Congo, la Goma, unde am stat 3 zile cu militari români și congolezi. Printre ei era și Horațiu Potra șeful uneia din cele două companii private militare care acționează acolo. Potrivit informațiilor obținute de PressOne, Potra și primii români au ajuns în Goma în urmă cu doi ani.
Scriu câte ceva de felul ăsta o dată pe oră. De cele mai multe ori, doar zic: „Te rog să vii aici, să stai la adăpost cu mine. Ia-o pe bunica și câinele și vino.”
„Bunica nu vrea și nici câinele nu vrea. Totul va fi bine. Am cumpărat o sticlă de vin roșu”, răspunde mama.
„De ce vin?” întreb, deși am cumpărat și eu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Am citit pe internet că pastilele tale nu ajută la vârsta mea. Trebuie să bei vin”, spune mama cu calm.
A doua zi dimineață se duce la piață să cumpere zmeură, pentru că, bombă nucleară sau nu, dulceața nu se face singură. În gândurile mele, ea este cea care stă în poziția lotus, după ce a ajuns la o înțelegere deplină a zenului și a curgerii ființei. Nu am altă explicație.
„Hei, ar fi mai bine să-ți evacuăm mama”, scrie un alt prieten care cunoaște situația. „Rușii sunt inspirați după Kahovka [La 6 iunie 2023, armata rusă a aruncat în aer barajul HPP Kahovka din regiunea Kherson. - n.r.].”
„Mi-ar plăcea să fie atât de ușor”, răspund eu.
„Spune-i că te măriți. N-o să vrea să rateze momentul.”
Un bătrân mă învață cum să manipulez un alt bătrân.
„Nu ajută”, scrie fiica primului meu profesor de engleză. „I-am promis orice. Nepoți, apartament și câine. A venit o vreme, apoi s-a întors.”
Ne înțelegem reciproc durerea.
O fotografie realizată în timpul unei vizite la Enerhodar, organizată de Ministerul rus al Apărării, arată o vedere generală a clădirii administrative a centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, 15 iunie 2023. Centrala nucleară Zaporizhzhia poate continua să extragă apă din rezervorul Kakhovka, informează AIEA. După distrugerea centralei hidroelectrice de la Kakhovka, ar putea apărea o situație în care apa din rezervorul Kakhovka nu va fi suficientă pentru a răci reactoarele centralei nucleare de la Zaporozhye. În acest caz, reactoarele pot fi avariate, ceea ce amenință cu apariția unor consecințe radiologice. Nivelul apei din rezervorul din apropierea centralei nucleare de la Zaporizhzhya a scăzut la 11,27 metri și continuă să scadă. EPA/SERGEI ILNITSKY
Niciunul dintre prietenii mei care au rămas acasă, în Zaporizhzhia, nu împărtășește panica mea și a Serviciului de Informații al Apărării; ei împărtășesc scepticismul mamei mele. Înțeleg: cu cât ești mai aproape de epicentrul evenimentelor, cu atât ai văzut mai multe și cu atât îți pasă mai puțin. Exploziile răsună în fiecare noapte acolo. Și pe asta nici măcar n-o vor auzi.
Azi-noapte am visat chiar această explozie. M-am trezit în vis, am verificat știrile, am văzut că rușii au aruncat în aer centrala nucleară din Zaporizhzhia și m-am culcat la loc. În vis, n-a fost înfricoșător.
Când m-am trezit din nou, de data aceasta în realitate, am fost surprinsă de nonșalanța mea din vis, dar mi-a plăcut și ideea de a nu mă mai trezi deloc până când veștile nu se îmbunătățesc.
Să presupunem că Shakespeare a avut dreptate și că viața e, cu adevărat, doar teatru. În acest caz, viața ucrainenilor obișnuiți e o dramă absurdă în care personajul principal, în loc să îl aștepte pe Godot, așteaptă o explozie nucleară și verifică știrile chiar și în timp ce face duș, pentru că, dacă explozia a avut loc deja, nu poți folosi balsam (aparent, face părul să rețină radiațiile).
Uneori chiar vrei să te poți trezi. Dar acesta nu este un vis. Așa că, dacă este totuși teatru, trebuie să sperăm că vom primi un final fericit. Și că primadona nu va ajunge cheală.
*La rugămintea autoarei, am păstrat transliterația denumirii ucrainene a localității în engleză, Zaporizhzhia, deoarece alternativa din română, Zaporijjea, este mai puțin familiară cititorilor.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this