Pro-Russian demonstration on Bulgarian National Day, 3 March 2022. Photo: Victoria Simeonova
Pro-Russian demonstration on Bulgarian National Day, 3 March 2022. Photo: Victoria Simeonova
30/03/2022
Corespondență din Sofia. Cum i-a divizat războiul pe bulgari și de ce unii dintre ei îl susțin pe Putin
Conform unui sondaj realizat de agenția de sondare Alpha Research în primele zile ale războiului, unu din trei bulgari îl susține pe Putin și unu din patru consideră că invazia Rusiei în Ucraina este justificată.
Jurnalista bulgară Victoria Simeonova explică, pentru PressOne, de ce.
Să ne amintim: Bulgaria este una dintre țările din blocul ex-socialist. Până în 1989 a fost unul dintre „frații mai mici” ai Uniunii Sovietice. În consecință, totul în țară a fost influențat de Rusia - mecanismele interne, producția industrială, mass-media și chiar arta.
Mai mult de 30 de ani mai târziu, țara este încă parțial influențată de Rusia - în special generațiile mai în vârstă.
Problema și mai mare? Există un partid politic în Parlament care este foarte aproape de Rusia și de Vladimir Putin.
Puțină istorie
Bulgaria a fost cucerită de Imperiul Otoman între 1396 și 1878. În acest interval, bulgarii au încercat de mai multe ori să se elibereze și au existat mai multe tentative în acest sens, alimentate de dorința lor de independență.
În cele din urmă, Imperiul Otoman a refuzat să respecte nu doar dorințele bulgarilor, ci și pe ale tuturor țărilor europene mai puternice, care doreau independența Bulgariei. Rușii au înțeles atunci că pot câștiga, în acest fel, unele teritorii din peninsula Balcanică, pretinzând că eliberează Bulgaria. Așa că în 1877 au pornit un război împotriva Turciei. Pe 3 martie 1878, războiul s-a încheiat. Rusia a câștigat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Acesta este motivul principal pentru care atât de mulți bulgari consideră că Rusia a fost țara care ne-a eliberat. În realitate, însă, libertatea Bulgariei era doar o chestiune de îndeplinire a unor contracte internaționale care fuseseră deja semnate cu ani în urmă.
Ceva mai târziu, în 1946, comuniștii au ajuns la putere în Bulgaria și, astfel, până în 1989, țara a devenit unul din „frații mai mici” ai Uniunii Sovietice.
Elevii studiau limba rusă la școală, istoria era predată în așa fel încât toată lumea să creadă că Rusia ne-a eliberat, chiar și televiziunea era în rusă o zi pe săptămână. Această perioadă a marcat memoria multor oameni din Bulgaria care susțin acum Rusia, determinându-i să închidă ochii în fața adevărului urât al evenimentelor din prezent.
Mesajul Iuliei Navalnaia în Parlamentul European: „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin trebuie să nu mai fiți plictisitori.” Corespondență de la Strasbourg
„El era opusul a tot ce era plictisitor”, spune Iulia Navalnaia în fața Europei, la Parlamentul European. La Strasbourg, văduva opozantului tiraniei de la Kremlin le-a cerut europenilor, printr-un discurs ținut miercuri tocmai asta: să nu mai fie plictisitori sau previzibili, dacă vor să-l învingă pe Putin.
Investigație PressOne în Congo, la compania militară privată condusă de Horațiu Potra. Sute de „romeos”, recrutați de Potra din Armata Română, Forțele Speciale și Jandarmerie
La sfârșitul lunii august 2024, am mers în Congo, la Goma, unde am stat 3 zile cu militari români și congolezi. Printre ei era și Horațiu Potra șeful uneia din cele două companii private militare care acționează acolo. Potrivit informațiilor obținute de PressOne, Potra și primii români au ajuns în Goma în urmă cu doi ani.
Partidele politice pro-ruse din Bulgaria
Pe lângă o mare parte din mass-media bulgară, care răspândește propaganda către zeci de mii de utilizatori bulgari în fiecare zi, problema mai mare este că există și unii politicieni care o răspândesc liber - cum ar fi „Vazrazhdane” (partidul ultranaționaliștilor) și partidul socialiștilor bulgari.
Ambii lideri ai acestor partide au declarat că sunt împotriva sancționării Rusiei. Mai mult, au organizat proteste în Bulgaria în sprijinul invaziei ruse.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tot „Vazrazhdane” a adus steaguri rusești la Shipka - monumentul lângă care au loc sărbătorile pentru Ziua Națională a Bulgariei în fiecare an, pe 3 martie. Apoi au aruncat cu bulgări de zăpadă în capul prim-ministrului Kiril Petkov, numindu-l „trădător”, pentru că nu sprijină Rusia.
De fapt, liderul „Vazrazhdane” Kostadin Kostadinov a fost unul dintre politicienii care au folosit pandemia de Covid-19 pentru propriul câștig politic, astfel câștigând 5% din voturi la alegerile din noiembrie 2021, ceea ce a permis partidului său să intre în Parlament cu 13 deputați din 240.
Acum, acești oameni folosesc tribuna Parlamentului pentru a răspândi propaganda rusă. Iar popularitatea lor crește, deoarece mulți bulgari încă cred că trebuie să fim recunoscători Rusiei pentru libertatea noastră.
Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski (L), prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov (2L), prim-ministrul Muntenegrului, Zadravko Krivokapic și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (R) în cadrul unei conferințe de presă a liderilor NATO din Europa de Sud Est în Sofia, Bulgaria pe 28 martie, 2022, care s-a concentrat pe impactul războiului din Ucraina asupra întregii regiuni. Foto: Borislav Troshev - Anadolu Agency
Primele zile ale războiului…
Pe 24 februarie, toată presa bulgară discuta despre începutul războiului din Ucraina. Printre primele știri a fost și ideea de a trimite oameni care să-i ajute pe refugiații ucraineni să intre în Bulgaria și să se stabilească în țara noastră.
O zi mai târziu, organizația Crucea Roșie Bulgară a trimis oameni la granițe pentru a-i ajuta pe refugiați. Au fost deschise conturi bancare pentru donații. Oamenii au început să adune haine, alimente, mobilier și jucării pentru refugiați și să meargă la granițe pentru a le distribui. Mulți bulgari au invitat refugiați în casele lor de la țară și de pe litoralul Mării Negre. Părea că toți bulgarii vor să ajute oamenii care fugeau de război.
Din păcate, câteva zile mai târziu, propaganda rusă a început să dea rezultate.
… și ce a urmat
Pe măsură ce propaganda rusă s-a răspândit, din ce în ce mai puțini oameni au fost dispuși să-i ajute pe ucraineni, în timp ce tot mai mulți au început să ia partea Rusiei în conflict. Știrile false rusești despre „naziști” sau „eliberare” au ajuns la din ce în ce mai mulți oameni. Guvernul a promis că va trimite ajutor umanitar în Ucraina și, de asemenea, că va plăti 40 de leva (20 de euro) pe zi de persoană tuturor proprietarilor care lasă refugiații să stea în hotelurile lor. Bani care urmau să fie folosiți pentru alimente, electricitate, alimentare cu apă și așa mai departe.
Din păcate, această informație a fost reinterpretată de unii politicieni, care au acuzat guvernul că plătește 40 de leva pe zi pentru fiecare persoană cazată. Practic, aceeași sumă pe care familiile din Bulgaria o primesc pentru copii. Această dezinformare i-a făcut pe mulți părinți din Bulgaria să se înfurie pe refugiați. În plus, i-a făcut pe mulți să creadă că noul guvern (Bulgaria are un nou guvern din decembrie 2021) are mai multă grijă de problemele refugiaților decât de cele ale locuitorilor țării.
În urmă cu o săptămână, secretarul american al Apărării, generalul Lloyd Austin, a făcut o vizită premierului bulgar Kiril Petkov. În timpul vizitei, oamenii din „Vazrazhdane” au protestat în fața clădirii unde a avut loc vizita. Au scandat împotriva NATO și împotriva ideii de a trimite muniții și arme în Ucraina - deși Ucraina a cerut acest lucru de multe ori. Kostadin Kostadinov a spus atunci că partidul lui nu va permite „puterilor străine să decidă soarta Bulgariei”.
Primul ministru Kiril Petkov îl întâmpină pe secretarul american al apărării, Generalul Lloyd Austin, SOFIA, BULGARIA, 19 martie 2022. Foto: Borislav Troshev - Anadolu Agency
Unele dintre sloganurile protestului au fost aceleași cu titlurile celor mai răspândite știri false despre război: „Opriți naziștii din Ucraina”, „Ucraina își ucide propriii cetățeni”, „SUA au instalat laboratoare biologice pentru arme în Ucraina”.
În ciuda luptei împotriva dezinformării, mulți bulgari încă cred că aceste știri sunt adevărate. Conform sondajelor, cei mai mulți dintre acești oameni au studii scăzute și sunt din orașe și sate mici, ceea ce îi face să devină mai ușor victime ale propagandei.
Conform Media Literacy Index 2021, Bulgaria este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa în fața dezinformării, pe locul 30 din 35 de țări incluse în index, nu departe de Grecia (27), România (28), Serbia (29), Turcia (31) și Muntenegru (32).
Lipsa de gândire critică, la un loc cu credința că știu lucruri pe care toată lumea le „ascunde” și care sunt blocate din rețelele sociale sau marcate ca „știri false” sunt cheia succesului strategiei ruse de a-i face pe oameni să susțină invazia, fără a spune adevărul despre situația din Ucraina.
Guvernul bulgar a luat o serie de măsuri pentru a ajuta ucrainenii - o procedură mai ușoară pentru obținerea dreptului temporar la rezidență, asistență medicală gratuită, educație gratuită și acces la școlarizare pentru copii. La un loc cu sprijinul ONG-urilor, refugiații pot beneficia de condiții de trai bune în Bulgaria acum.
Aproape 70.000 de refugiați din Ucraina au intrat în Bulgaria în prima lună a războiului. Dintre ei, aproximativ 40.000 au decis să rămână, temporar, în țară. Ceilalți au preferat să meargă, mai departe, spre alte țări ale UE.
Manifestări în sprijinul Ucrainei
În ultima săptămână, în Bulgaria au loc demonstrații în sprijinul Ucrainei aproape în fiecare zi. Unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni bulgari au organizat două concerte mari la Sofia încercând să strângă bani pentru a ajuta Ucraina. Au existat proteste pașnice și în Varna, Plovdiv, Burgas și Ruse. Mii de oameni au mers la aceste demonstrații pentru a-și arăta sprijinul. Majoritatea acestor oameni sunt bulgari – chiar dacă unele mass-media pro-ruse susțin că ar fi, de fapt, refugiați ucraineni.
Marș împotriva invaziei ruse, SOFIA, BULGARIA, 24 martie 2022. Foto: Borislav Troshev - Anadolu Agency
Și nimeni nu i-a plătit - o altă minciună răspândită din diferite surse și organizații politice pro-ruse.
Diplomații ruși în Bulgaria
În timp ce guvernul bulgar - și în special prim-ministrul - vorbesc deschis despre război și despre rolul Rusiei în el, ambasadorul rus Eleonora Mitrofanova se folosește de orice ocazie pentru a vorbi despre cât de recunoscători trebuie să fim Rusiei și despre câți bulgari sprijină Rusia în „operaţiunea militară”. Ea a pretins chiar că toți bulgarii sunt de partea Rusiei și că doar guvernul a fost împotrivă, deoarece „prim-ministrul este doar un funcționar care ia bani din SUA pentru a fi împotriva Rusiei”.
E de necrezut că după aceste cuvinte Mitrofanova e încă în Bulgaria (deși zece diplomați ruși au fost deja expulzați cu o săptămână în urmă). Cel mai probabil, acest lucru se datorează încercărilor guvernului de a evita un potențial un război cu Rusia. În urmă cu câteva zile, Mitrofanova a susținut la televiziunea rusă că Bulgaria nu ar fi fost nimic mai mult decât Sofia dacă nu ar fi existat sprijinul Uniunii Sovietice.
Din cauza acestor declarații, tot mai mulți bulgari doresc ca ambasadorul să fie expulzat în Rusia, dar această chestiune nu s-a decis încă la nivel oficial. Între timp, ambasadorul Bulgariei în Rusia va fi repatriat în curând, împreună cu alți peste 60 de angajați ai ambasadei Bulgariei la Moscova.
Concluzia?
Printre turiști, Bulgaria e renumită pentru ospitalitate. Din păcate, situația din Ucraina ne-a pus într-o lumină foarte diferită. Din ce în ce mai mulți bulgari cred că refugiații vin să ne ia locurile de muncă, bărbații sau casele și nu vor să mai ajute. În plus, mulți bulgari cred cu adevărat că Rusia are dreptul de a ocupa Ucraina, fără să se gândească la faptul că Bulgaria ar fi următoarea țară va fi ocupată.
De asemenea, mulți bulgari cred că intrarea Bulgariei în NATO în 2004 a fost o greșeală. Și mulți oameni cred în toate minciunile răspândite de mașina de propagandă rusă doar pentru că acestea sunt faptele pe care vor să le audă și să le citească.
Propaganda e cea mai puternică armă dintr-o lume a dezinformării. Mai ales într-o țară aflată pe locul 112 în lume la libertatea de exprimare.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this