Foto: monitorulsv.ro

Copiii sunt folosiți la protestele antivaccin din Suceava. Autoritățile au deschis o anchetă

Suceava a fost scena unor imagini tulburătoare în primăvara lui 2020, în acel prim val al pandemiei. Un an și jumătate mai târziu, „Lombardia României” a devenit capitala mișcării antivacciniste. Se organizează marșuri în care sunt folosiți copii, proteste la care aceștia sunt puși să intoneze cântece patriotice, totul pentru a justifica delirul organizatorilor.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a demarat o anchetă pentru a stabili dacă minorii au fost expuși unor situații de risc și în ce măsură au fost folosiți pentru influențarea unor decizii ale autorităților publice, fapt interzis prin lege.

Două evenimente au avut loc în prima jumătate a lunii noiembrie, organizate de un grup civic numit Suceava Educată și de un ONG, Bucovina Profundă, care pretinde că a adoptat simbolic testamentul Grupului Carpatin Făgărășan și că are drept misiune, printre multe altele, „conștientizarea opiniei publice despre efectele negative ale unor aspecte negative contemporane”.

Mai întâi a fost un marș din comuna Bosanci până la Suceava. Pe 9 noiembrie, zeci de părinți, copiii lor și câteva cadre didactice au plecat pe jos din centrul comunei și s-au oprit la poarta Inspectoratului Școlar Județean din Suceava. Au parcurs peste 10 kilometri, pe marginea drumului național, pentru a contesta măsurile autorităților, care au condiționat desfășurarea orelor cu prezență fizică de rata de vaccinare a salariaților din fiecare unitate de învățământ. În comună, doar Școala Primară din Bosanci a depășit infamul procent de 60, toate grupele de grădiniță, Școala Gimnazială Bosanci și Școala Primară Cumpărătura fiind în online.

„Jos labele de pe profesori!”

Marșul a fost condus de primarul din localitate, Neculai Miron, de la PNL, și de Marius Cârneală, care s-a recomandat a fi reprezentantul grupului civic Suceava Educată, „un grup de părinți și profesori, nu o formațiune înregistrată”.

„Dorința de a protesta era în fiecare din noi, doar că cineva a trebuit să facă primul pas. Pot să zic că am făcut primul pas, dar s-au raliat foarte mulți, a devenit viral practic. Cred că se vor mai ralia și pe traseu, și de la Ipotești. Nu port mască pentru că și asta e o măsură aberantă. Uitați soarele ce mare e pe cer și, da, ultravioletele își fac treaba”, a spus Cârneală, mândru că purta un banner cu mesajul „Suntem județul cu cea mai mică rată de vaccinare și cea mai mică incidență a cazurilor. Asta nu vă dă de gândit?”.

Marius Cârneală, unul dintre organizatorii protestelor de la Suceava

„Sunt mamă de zece copii, am opt copii online și aș invita într-o zi să vină cineva să vadă cum se manifestă orele online cu 8 copii online. E un haos, cade internetul, nu găsesc bateria de la încărcător…. mami, nu știu parola, mami, mă deranjezi în bucătărie! Eu m-am hotărât, de luni nu mai accept orele online”, a declarat o mamă prezentă la protest.

La Suceava, primarul Miron a preluat inițiativa. A intrat la discuții cu reprezentanții inspectoratului, vorbind și în numele profesorilor din localitatea pe care o conduce. Primarul din Bosanci l-a înfruntat chiar pe șeful IȘJ Suceava, Grigore Bocanci. A explicat că nu e vaccinat și că nu va accepta să le fie impus „ceva experimental” lui și cadrelor didactice din comună. Miron a dat exemplul consilierului său personal, „vaccinat în urmă cu trei săptămâni, cu urmări în urma vaccinului” și a menționat că în sprijinul deciziei sale de a nu se vaccina stă și expertiza medicilor specialiști din Bosanci și chiar și din Suceava. Neculai Miron le-a cerut autorităților să faciliteze testarea gratuită pentru cei care refuză vaccinul și punerea pe piață a medicamentului promovat de Gigi Becali.

„Am cântărit toate lucrurile, am avut discuții la nivelul școlii. Să lase interesele economice pe care le au și le coordonează din subteran și să asigure populației medicamentele necesare pentru a fi tratați. Să nu mai urmărească interese economice prin achiziționarea vaccinurilor la prețuri exorbitante și justificarea lor punând presiune asupra cadrelor didactice și a populației, să se vaccineze. Nu putem impune un vaccin experimental”, a declarat primarul din Bosanci.

Imagine de la marșul Bosanci – Suceva foto: monitorulsv.ro

„Afară, afară, cu virușii din țară!”

Duminică, 14 noiembrie, la Suceava, grupurile Bucovina Profundă și Suceava Educată au organizat un nou protest pe esplanada Casei de Cultură. Au pretins, nici mai mult nici mai puțin, că autoritățile le-au băgat pumnul în gură copiilor din Bosanci, care n-ar mai fi putut participa.

Pe treptele din fața instituției au fost așezate demonstrativ câteva perechi de încălțăminte, ca să marcheze simbolic absența acestora. Același Cârneală le-a transmis celor în jur de 1000 de manifestanți că protestul e o continuare a „marșului copiilor” de miercuri. „Există o sesizare la DGASP, aveam să aflăm că prezența lor a fost ilegală, că i-am fi folosit. Acești copii ar fi trebuit să fie acum alături de noi și să strige libertate, libertate, libertate”, a țipat Cârneală.

Organizatorii au adus în schimb alți copii, un cor dirijat de profesorul lor, care a interpretat câteva cântece patriotice.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Vor să ne cânte niște piese ca să înțelegem cine-i România, pentru cine luptați și pentru ce ieșiți în stradă. Să vină Corul copiilor veseli”, a spus unul dintre aceștia.

Din repertoriu au făcut parte Țara mea-i un colț de rai și Suntem români mereu.

Suntem români mereu / La bine și la rău / Români de două mii de ani / Noi am trăit ca frații / Alături cu Carpații / Și n-am dus lipsă de dușmani, au cântat copiii veseli.

Apoi s-au perindat pe scenă tot felul de oameni care au susținut că medicii s-ar afla în slujba răului și că masca și vaccinul sunt uneltele diavolului.

Mai târziu, microfonul a fost confiscat de Pompiliu Diplan, cunoscut în urma aparițiilor sale la protestele antimască din București alături de liderul AUR George Simion. De altfel, liderul partidului a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare cu protestul de la Suceava cu mesajul „Românie, hai în stradă!

„Agitatorul special” Pompiliu Diplan a identificat rapid dușmanii și s-a pus pe organizat protestul. „Suceava este galbenă pentru că v-ați vaccinat cel mai puțin, bravo vouă! Nu cedăm, nu ne vaccinăm! Dați din steaguri că de-aia ați venit cu ele. Să mai strigăm cevaaaa… Cinste lor, cinste lor, moldovenilor! Avem de-a face cu o lovitură de stat dată de niște vampiri. Vă invit: asasinii, asasinii… Bravo, băieți, că vă agitați acolo în spate!”, a mobilizat Diplan mulțimea.

Acesta a invitat presa pe scenă, deranjat că România TV nu a prins momentul discursului său în transmisiunea live. „Ce le transmiteți presei? Huooooo! Unde este presa să îi scoatem lesa!

Chiar vă invit, ziariștii de la România TV! Ia veniți aicea și dați un live! Urcați-vă aicea lângă noi! Nu mai stați acolo în lume. Să se vadă câte mii de oameni se adună la Suceava. Că le-ar tremura fundul autorităților să mai considere vaccinarea unica soluție. Ori veniți aici, ori mergeți la birourile voastre.

Afară, afară, cu virușii din țară. Tră-dă-to-rii, tră-dă-to-rii!”.

La finalul protestului s-a pus în boxe Furdui Iancu: Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni.

Diplan a mai făcut un ultim apel: „Cei care ați venit cu steaguri dați din ele, fraților!„.

Lista cu justificările protestului de la Suceava, numit „Pentru libertate”:

  • Împotriva certificatului verde
  • Împotriva obligativității vaccinării
  • Împotriva restricțiilor absurde și ineficiente
  • Pentru prezența fizică la școală
  • Pentru libertatea medicilor, profesorilor, copiilor și părinților
  • Împotriva abuzurilor guvernanților sub pretextul pandemiei
Fotografie postată de liderul partidului AUR de la protestul din fața Casei de Cultură din Suceava

Jandarmeria Suceava a anunțat că i-a amendat pe organizatorii protestului, grupurile Suceava Educată și Bucovina Profundă, cu câte 3.000 de lei pe fiecare, pentru că ar fi avut autorizație pentru o manifestație cu doar 100 de persoane obligate, conform legii, să fi prezentat dovada vaccinării cu schema completă. La eveniment au participat peste 1.000 de oameni.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava spun că s-au autosesizat în privința marșului de la Bosanci la Suceava, constatând și prezența unor „copii de vârstă școlară mică”.

„Am solicitat instituțiilor competente sprijinul în sensul de a verifica dacă au fost respectate drepturile copiilor prezenți la manifestație, deoarce nu trebuie confundat dreptul copilului la liberă opinie și dreptul la exprimare, cu obligarea acestuia de a participa la un eveniment pe care nu îl înțelege pe deplin”, a transmis Georgeta Crețuleac, director executiv al instituției, printr-un comunicat de presă oferit pe 15 noiembrie.

Șefa DGASP a adăugat că a cerut la Instituția Prefectului lămuriri legate de modul în care s-au verificat de către organele de drept „respectarea regulilor privind desfășurarea unei manifestații în care au participat și minori” și dacă s-au primit sesizări legate de eventuale expuneri ale minorilor la situații de risc.

Nu e prima oară când copiii din Bosanci „iau atitudine”. În ianuarie 2021, elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au semnat o petiție prin care cereau demisia directoarei și a profesorilor de Franceză, Tehnologie, Fizică și Muzică pentru că ar fi făcut campanie electorală la alegerile parlamentare desfășurate cu o lună înainte.

„Această petiție a fost semnată către 21 de elevi care vă cer să plecați din școală”, se arăta în textul semnat de aceștia.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...