Foto: Lucian Muntean
19/07/2018
Consolarea filosofiei pentru oamenii cinstiți
Când Guvernul a retras Ordonanța 13, cei care ieșiserăm în stradă seară de seară, pe frig, am simțit că într-adevăr „binili învinge”. Un an și jumătate mai târziu, ne întrebăm dacă nu cumva ne-am bucurat prea devreme.
Bandiții care sunt la putere fac fărădelegea să devină lege, iar noi nu putem face nimic ca să-i oprim.
Trăgând linie, s-ar zice că Dragnea și ai lui câștigă, iar noi pierdem, dar eu sunt convins că lucrurile stau pe dos. Pe ce mă bazez? Pe o carte scrisă acum 1.500 de ani.
Anicius Manlius Severinus Boethius a fost un filosof și un om de stat care s-a născut în perioada în care Roma a fost invadată de barbari.
Făcând parte dintr-o familie nobilă, a devenit unul dintre oamenii de încredere ai regelui ostrogot Theodoric, care l-a numit consul și apoi magister officiorum, un fel de șef de cabinet.
În noua sa funcție, Boethius a încercat să elimine corupția de la curte, dar a fost el însuși scos din joc de adversarii care complotau împotriva sa. Acuzat pe nedrept de trădare, a fost condamnat la exil și la moarte.
Totuși, în timp ce își aștepta pedeapsa în arest, Boethius a avut timp să scrie „Consolarea Filosofiei”, o carte despre care se spune că a fost a doua cea mai populară, după Biblie, în Evul Mediu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cartea este scrisă sub forma unei conversații între Boethius și o doamnă care întruchipează Filosofia. Așteptându-și execuția, el se plânge că viața este nedreaptă: cei răi scapă nepedepsiți, iar cei buni suferă adesea pe nedrept.
Apelând la o țesătură de argumente stoice și platonice, Filosofia îi arată lui Boethius că cei răi nu sunt de invidiat, ci de compătimit:
„Pentru că nu știi sfârșitul tuturor lucrurilor, consideri că oamenii nelegiuiți și blestemați sunt puternici și fericiți” (I.6).
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Majoritatea oamenilor caută să acumuleze bogăție, funcții, putere, glorie sau plăcere, deoarece își închipuie că asta îi va face fericiți. Dar Filosofia spune că, de vreme ce aceste lucruri nu pot să ofere avantajele pe care le promit, ele nu îi pot face pe oameni cu adevărat fericiți.
Fericirea materială este mult mai fragilă decât pare. Oamenii bogați nu sunt scutiți de griji, iar cei puternici nu îi pot opri pe alții să le facă rău.
Oamenii care ajung în funcții înalte nu devin dintr-o dată respectabili, căci „demnitățile nu alungă, ci mai degrabă dau la iveală ticăloșia” (III.4).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Oamenii celebri nu au nimic de câștigat de pe urma laudelor, căci „ce pot adăuga ele conștiinței celui înțelept, care își măsoară binele nu după părerile oamenilor, ci după adevărul conștiinței?” (III.6).
În fine, dacă plăcerea ar aduce fericire, „nu există niciun motiv pentru care animalele să nu fie numite fericite, din moment ce întreaga lor înclinație este îndreptată spre împlinirea nevoilor trupești”. (III.7)
Demontându-le pe rând cu ajutorul rațiunii, Filosofia îl convinge pe Boethius că „aceste căi spre fericire abat de la acest drum și nu pot duce pe niciun om acolo unde promit să-l ducă” (III.8).
Boethius admite că, de vreme ce lumea în care trăim este ținută în mișcare de „o ordine atât de sigură a naturii”, înseamnă că ea este condusă de o putere superioară, pe care oamenii o numesc Dumnezeu.
Iar dacă Dumnezeu reprezintă atât fericirea adevărată, cât și binele suprem, înseamnă că „oamenii buni sunt fericiți, iar cei răi, nenorociți”.
Însă acest adevăr subtil nu este evident pentru oamenii de rând, care „atât timp cât se uită nu la ordinea universului, ci la propriile stări sufletești, cred că neînfrânarea sau nepedepsirea nelegiuirilor sunt fericire”. (IV.4)
Concluzia contraintuitivă a Filosofiei este că „cei care săvârșesc o nedreptate sunt mai nefericiți decât cei care o suportă” (IV.4).
Nefericiți nu în sensul că au remușcări sau că nu se simt bine în propria piele, ci că „sunt transformați în fiare în ce privește natura sufletelor lor” (IV.4).
O să spuneți că întregul raționament este sofistic, o consolare de care învinșii au nevoie ca să–și justifice eșecurile.
Dar, înainte să-l respingeți, uitați-vă mai atent la demnitarii care au putere și averi în România zilelor noastre, la oamenii ăștia cu doctorate pe care nu le-au citit și cu pensii speciale plătite din taxele noastre, la Vâlcov, Nicolicea și alții ca ei.
Par fericiți? Își trăiesc bine viața? Ați face schimb cu ei?
*
Citatele sunt extrase din „Consolarea Filosofiei” − Boethius, ediția publicată la Polirom în traducerea lui Otniel Vereș.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this