Clujul și-a câștigat aseară titlul neoficial de "Islanda României" - circa 10% din populația orașului a ieșit în stradă. Imagine: Lepedus-Sisko Péter
Clujul și-a câștigat aseară titlul neoficial de "Islanda României" - circa 10% din populația orașului a ieșit în stradă. Imagine: Lepedus-Sisko Péter
02/02/2017
Cluj: cel mai mare protest din ultimii 20 de ani. Jandarmii au cântat cu protestatarii
La Cluj-Napoca, peste 35.000 de oameni au ieșit în stradă în seara zilei de 1 februarie, ceea ce înseamnă că protestul împotriva Ordonanțelor de Urgență adoptate de Guvern cu o zi înainte este cea mai amplă demonstrație care a avut loc în oraș în ultimii 20 de ani.
Numărul manifestanților a fost de aproape trei ori mai mare decât la marșul de stradă care a premers turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun incident.
Clujenii au început să se strângă în Piața Unirii în jurul orei 18.
La ora oficială anunțată pentru protest, adică 19, în Piață erau deja peste 10.000 de oameni, cot la cot.
O mare parte dintre mesajele afișate aveau trimiteri antibolșevice și anticomuniste.
Oamenii purtau pancarte în care chipul lui Liviu Dragnea era suprapus peste cel al lui Nicolae Ceaușescu sau mesaje în care liderul PSD era comparat cu Stalin.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Prezența studenților a fost foarte semnificativă: multe pancarte făceau referire la posibilitatea de a anula restanțele prin Ordonanțe. Altele spuneau – „Sesiunea asta, singurul care pică e Guvernul”.
Femeia-model pentru Garda de Fier
Un universitar sibian a realizat o cercetare asupra ipostazelor de feminitate din ideologia legionară şi a urmărilor lor până azi.
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
În jurul orei 19.20, oamenii au pornit spre cartierul Mărăști, devenit deja destinație tradițională a protestului. În fața Palatului de Justiție, coloana s-a oprit și a scandat „Guvern penal, marș la Tribunal”.
A fost nevoie de peste 40 de minute pentru ca Piața Unirii să se golească de oameni. Capătul coloanei ajunsese la benzinăria Mol din cartierul Mărăști când ultimele grupuri plecau din centrul orașului.
Estimarea este că numărul participanților a fost de peste 35.000.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Arterele principale din centrul orașului au fost blocate de manifestanți, iar transportul în comun a fost întrerupt.
La întoarcerea în centrul Clujului, în fața Prefecturii s-a cântat imnul României, iar demonstranții au dansat în cerc, acompaniați de toboșari. Strada era plină până la refuz.
S-a cerut abrogarea Ordonanțelor care modifică prevederi din Codurile Penale. Pe parcursul traseului, într-o clădire de birouri, oamenii au lipit pe geamuri tablete pe care scria PSD=PCR.
Marșul a durat circa trei ore până când a revenit în piața centrală a Clujului. Era trecut de ora 22 și sute de oameni fluturau drapelul României, omniprezent la acest protest.
Manifestația s-a încheiat în fața sediului PSD de pe Bulevardul Eroilor, protejat de jandarmi.
Aici, câteva mii de oameni au huiduit și, în ritm de tobe, au scandat timp de o oră slogane precum „PSD, ciuma roșie!”, „Ceaușescu n-a murit, este Dragnea travestit!” și „Hoții, hoții!”.
Pe durata manifestației de miercuri nu s-au înregistrat evenimente violente. Ba, mai mult, în fața Prefecturii, jandarmii au cântat alături de protestatari imnul României.
Imagine și montaj video: Lepedus-Sisko Péter
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this