O incursiune nocturnă în atmosfera Micului Paris, la micul muzeu din Centrul Istoric. Fotografii: Lucian Muntean
O incursiune nocturnă în atmosfera Micului Paris, la micul muzeu din Centrul Istoric. Fotografii: Lucian Muntean
17/05/2018
Cinci recomandări pentru Noaptea Muzeelor
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 19/20 mai, muzeele bucureștene vă invită să le descoperiți comorile ascunse la ediția din acest an a Nopții Muzeelor.
La edițiile anterioare am constatat că mulți doritori stau la cozi interminabile și, în loc de o bucurie surprinzătoare, experiența se transformă într-una stresantă, cu îmbulzeli și nervi întinși.
Ca să evitați această situație, vă recomandăm cinci dintre cele 50 de obiective care pot fi vizitate în București. E adevărat, nu sunt în topul atracțiilor muzeale, dar n-o să vă pară rău.
*
Foişorul de Foc − Muzeul Naţional al Pompierilor
- Orar: 17.00 – 01.00, adresă: Bulevardul Ferdinand I, nr. 33, Sector 2
Sâmbătă seară, la Foișorul de Foc veți fi întâmpinați cu muzică militară, interpretată de fanfara Inspectoratului Pentru Situații de Urgență (ISU) București, și veți asista la cinci reprezentații ale Teatrului Independent, cu piese de Matei Vișniec (între orele 17-22).
Va fi, probabil, o ultimă ocazie de a vizita colecția permanentă a Muzeului Național al Pompierilor, în forma sa originală, expusă din 1963 și până în prezent.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Muzeul se va închide peste câteva săptămâni, în vederea unor ample lucrări de consolidare, renovare și restaurare, care se vor desfășura în următorii doi ani. La redeschidere, colecția va avea o noua formulă de panotare.
Foișorul de Foc a fost, pentru o bună bucată de vreme, cea mai înaltă clădire a Capitalei, servind ca punct de observație pentru pompieri. Turnul a fost construit între anii 1890-1891 după planurile arhitectului George Mandrea.
Muzeul Naţional al Pompierilor (galerie foto):
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
*
Muzeul „Micul Paris”
- Orar: 18.00 – 22.00, adresă: strada Lipscani, nr. 41
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Farmecul vechiului București, alintat Micul Paris în perioada interbelică, poate fi regăsit într-o frumoasă casă de la 1877, situată pe Lipscani, în Centrul Istoric al Capitalei.
Clădirea este sugestivă pentru o locuință tipică unui comerciant înstărit din acea epocă: prăvălie la stradă, iar la etaj, apartament de locuit și birou.
Etajul 1, care găzduiește muzeul din 2010, a fost renovat și decorat recent, prin eforturile unor designeri, scenariști, stiliști și istorici.
Spațiul este înnobilat cu stucaturi, fresce pictate, tapet din mătase, parchet din lemn masiv, iar atmosfera e recreată cu obiecte unicat, din colecția privată de antichități a lui Eugen Ciocan.
După ce vă sustrageți de la forfota străzii, Micul Paris vă transportă direct în secolul trecut, în lumina caldă a lustrelor din cristal și a veiozelor cu abajur.
Fiecare cameră are elemente reprezentative pentru stiluri și influențe, precum cea orientală, pe filiera otomană, alături de cele franceză, italiană sau nemțească.
Dacă doriți să vedeți cum v-ar fi stat în decorul acelor vremuri, e suficientă o programare la FotoCabinet, unde Eugen Ciocan, Maître Photographe, este pregătit cu vestimentație și accesorii de epocă.
La final, veți rămâne cu fotografie magică și memorabilă, ca o călătorie în timp.
Muzeul „Micul Paris” (galerie foto):
*
Muzeul Parfumului
- Orar: 10.00 – 02.00, adresă: Calea Dorobanți nr. 172
După parfumul imaginar al veacului trecut, puteți testa, la propriu, arome unicat la Muzeul Parfumului, singurul de acest fel din România.
E un mic muzeu privat care funcționează din decembrie 2014. Există datorită pasiunii lui Iacob Val, care a colecționat până în prezent peste 15.000 de obiecte din domeniul parfumeriei și al farmaceuticii.
În muzeu sunt expuse doar aproximativ 5%, cele mai interesante dintre aceste obiecte. Foarte multe sunt de proveniență românească, de la fabricile Farmec, Miraj și Macul Roșu.
Printre vedetele colecției se remarcă parfumul „Le Vainqueur”, creat special pentru Napoleon în 1795.
„François Rancé a dedicat împăratului Napoleon inegalabilul parfum LE VAINQUEUR. Sticla este în formă de obelisc, simbol al victoriei, și poartă în vârf cununa de lauri a învingătorilor, identică celei de acum două secole.
Dacă desfaci sticla, descoperi prospețimea citricelor mediteraneene, într-un contrast pătrunzător cu ghimbirul și nucșoara care evoca briza marii.
Senzuala iasomie, alături de combinația aromatică între lavandă și geranium, definește caracterul viril și puternic al acestui parfum. Liliacul și irisul se armonizează perfect cu esența afrodisiacă a ambrei cenușii și cu cea revigorantă a moscului”, așa sună descrierea parfumului.
Muzeul Parfumului (galerie foto):
*
Muzeul Universității Politehnica
- Orar: 16:00 – 20:00, adresă: Calea Griviței nr. 132, Polizu – Corp M, sector 1
Muzeul Politehnic a pregătit, pentru Noaptea Muzeelor, expoziția „Fabricat în România − scurtă istorie a televizoarelor românești”.
Puteți vedea primul TV în casetă din tablă, VS 63 – 611 (1961), apoi modelele „Luchian”, „Venus” (1963), „Cosmos” (1964), „Electronica” ( 1966), „Sirius”, „Sport”, „Olimp”, „Diamant”, „Sirius 237” (1977), până la cunoscutele aparate „Telecolor” și „Cromatic” (1984).
Expoziția vă va aminti, celor trecuți de 35 de ani, că a existat o perioadă, până în 1990, când priveați mai mult la televizor, ca piesă de mobilier, și mai puțin la programul tv, care era de numai 2 ore…
Muzeul Universității Politehnica (galerie foto):
*
Muzeul Național al Aviației Române
- Orar: 14.00-22.00, adresă: str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2
Muzeul Aviației v-a pregătit momente de teatru, muzică și dans, care vor da culoare unui parcurs expozițional foarte riguros și tehnic.
„În pasajul care face legătura dintre cele două hangare este recreată atmosfera unei străzi din perioada interbelică şi este înfățișată maniera în care societatea românească şi aviaţia s-au întrepătruns”, se anunță în programul serii.
Expoziţia de bază, cu pornire din Hangarul 1, prezintă istoria aeronauticii, de la începuturi până în 1959.
În spaţiile dedicate celor trei pionieri ai aviației românești − Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă − pot fi văzute replica avionului Vuia nr. 1, machetele unor avioane realizate de ei, precum și obiecte şi documente care i-au aparţinut inginerului Aurel Vlaicu.
În Hangarul 2, expoziția continuă cu perioada anilor 1960-1975: sunt expuse avioane de tip MiG 17, 19 şi 21, L-29. Alături de ele, există simulatoare de zbor, tehnică de radiolocaţie şi artilerie antiaeriană specifică epocii.
Muzeul Național al Aviației Române (galerie foto):
Alături de cele 50 de obiective din București, la Noaptea Europeană a Muzeelor participă alte 40 de orașe din țară.
Evenimentul a ajuns la a 13-a ediție și este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, care face parte din cea mai mare rețea pan-europeană a muzeelor.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this