Foto: Kym Ellis / Unsplash
20/12/2017
Cinci lucruri care mi-au plăcut în 2017
1. O carte: Memoriile de război ale lui George Topîrceanu.
Luptând ca sergent într-un regiment de artilerie grea, poetul Topîrceanu a fost luat prizonier în urma bătăliei de la Turtucaia, cea mai grea înfrângere a armatei române în Primul Război Mondial.
După ce a stat un an și patru luni prizonier la bulgari, s-a întors acasă și și-a publicat amintirile din război.
În ciuda umorului subtil, cartea este o mărturie teribilă despre felul în care lupta pentru supraviețuire îi face pe oameni să-și piardă omenia.
Citind despre suferința prin care soldații români au trecut în urmă cu 100 de ani, ajungi la vorba unui camarad al lui Topârceanu: „Mare ticăloșie e războiul!”
2. Un serial: Fauda.
Descris de critici drept un The Wire al conflictului israeliano-palestinian, Fauda este un thriller captivant care arată tensiunile din Cisiordania fără să împartă cele două tabere în buni și răi.
Unul dintre motivele pentru care serialul este atât de realist este că actorul principal, care este și co-producător, a fost el însuși membru al forțelor de elită antitero din armata israeliană.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dacă vă gândiți că n-aveți timp pentru încă un serial, sezonul 1 are 12 episoade de câte 35 de minute și poate fi văzut cap-coadă într-o zi de vacanță. Sezonul 2 va fi pe Netflix în câteva săptămâni.
3. Un newsletter: Axios AM.
Fondatorii site-ului Politico au lansat în 2017 un proiect nou, care mizează pe un format clar și concis al știrilor.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Dacă vreți să țineți pasul cu ce se întâmplă în politica americană fără să pierdeți prea mult timp, newsletter-ul publicat în fiecare zi de Mike Allen este cea mai bună sinteză.
4. Un podcast: Hurry Slowly.
Nu sunt un fan al podcast-urilor despre productivitate, dar când am aflat că Jocelyn K. Glei lansează un podcast, m-am abonat degrabă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Newsletter-ul ei este una dintre sursele de inspirație pentru această rubrică, fiindcă urmărește viața bine trăită, nu doar soluții pentru a spori productivitatea.
În podcast-ul Hurry Slowly, ea discută cu tot felul de oameni interesanți despre riscuri, creativitate, felul în care luăm decizii și efectul pe care tehnologia îl are asupra noastră.
5. O aplicație: Vivino.
Nu știu alții cum sunt, dar eu m-am obișnuit să mă uit la review-uri înainte să cumpăr ceva.
Vivino e o aplicație de review-uri pentu vinuri care te salvează de loteria alegerii unei sticle de vin pe baza designului sau a descrierilor metaforice de pe etichetă.
În orice supermarket, vinurile de duzină și cele de calitate stau unele lângă altele în rafturi, iar prețul nu reflectă întotdeauna ce e în sticlă.
Bineînțeles că nici review-urile nu sunt literă de lege, dar îți dau o șansă mai bună de a alege un vin corect la banii pe care-i dai.
Iată trei vinuri cu un raport preț-calitate excelent: Rosecreek Shiraz (12 lei), Palomar Creek Sauvignon Blanc (24 lei), Allini Conegliano Valdobbiadene Prosecco (28 de lei). Le găsiți pe toate la Lidl.
Ce aștept cel mai mult de la 2018?
Documentarul May it Last: A Potrait of the Avett Brothers, produs de Judd Apatow, va intra pe HBO în ianuarie 2018.
Documentarul acoperă doi ani din viața formației The Avett Brothers și oferă o perspectivă behind-the-scenes asupra procesului creativ și a vieții de familie a membrilor trupei.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this