Liviu Dragnea urmează tiparul autocraţilor est-europeni de a avea şi o echipă sportivă. Foto: Lucian Muntean
Liviu Dragnea urmează tiparul autocraţilor est-europeni de a avea şi o echipă sportivă. Foto: Lucian Muntean
20/03/2018
CFR Cluj se poartă cu mănuși cu Liviu Dragnea
Liviu Dragnea are echipă de fotbal. O conduc șoferul său, Mădălin Ioniță, și fiul său, Valentin Dragnea.
Voința Turnu Măgurele joacă în Liga a treia, la Săelele, comuna unde a copilărit preşedintele PSD. Asta până când va fi gata arena de 2.000 de locuri din oraşul Turnu Măgurele, care va costa în jur de 3 milioane de euro, bani de la Compania Națională de Investiții.
O investiție strategică pentru o echipă care adună câteva zeci de suporteri la meciuri.
„Dragnea ridică noul Scornicești! Echipa din satul în care s-a născut șeful PSD transferă fotbaliști din prima ligă și dă salarii mai mari ca în Liga 1”, titra, în vara lui 2017, Gazeta Sporturilor.
Clubul tocmai ajunsese în Liga a treia și își fixase ca obiectiv o nouă promovare. Chiar dacă există voință politică, teleormănenii sunt acum, după a doua etapă din retur, la 8 puncte în urma liderului, Petrolul. Ascensiunea le-a fost frânată, pentru moment, de echipa suporterilor din Ploiești.
CFR Cluj e pe primul loc în Liga 1, unde se bate la titlu cu Steaua și Craiova. Ce legătură e între Voința Turnu Măgurele și gruparea antrenată de Dan Petrescu?
Niciuna, în mod normal. Numai că, recent, clujenii au direcționat un jucător spre Turnu Măgurele, o mutare lipsită de orice logică. E vorba despre un portar de perspectivă, Horațiu Moldovan, în vârstă de 20 de ani.
Acesta era împrumutat de CFR la FC Hermannstadt, în Liga a doua, fiind unul dintre oamenii de bază ai echipei. Sibienii îi plăteau integral contractul, deci CFR nu avea cheltuieli cu el.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Cum să vrea să plece de la o echipă care se bate la promovare în Liga 1?”
Horaţiu Moldovan apărase în Cupa României, fără să ia gol, în meciurile în care Sibiul a trecut de Juventus București și de FC Voluntari, formații din Liga 1.
În 19 februarie − ultima zi de transferuri, oficialii lui CFR Cluj au sunat la Sibiu: Avem nevoie de Horațiu Moldovan. Reziliem contractul de împrumut, jucătorul se întoarce la noi.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
O precipitare de neînțeles și o problemă pentru cei de la FC Hermannstadt care, contracronometru, erau puși în situația de a găsi un înlocuitor.
O clauză din contract le permitea celor de la CFR să-l readucă oricând la echipă. În aceeași zi, Horațiu Moldovan a fost obligat însă să semneze cu Voinţa Turnu Măgurele.
N-a vrut să plece de la Sibiu, dar şefii de la CFR Cluj l-au amenințat că-l vor da afară dacă refuză transferul temporar la echipa lui Dragnea.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ce înțelege un tânăr de 20 de ani când clubul la care a crescut și care pretinde că se îngrijește de viitorul său îl ia de la Liga a doua și-l trimite într-un eșalon inferior?
Nimic, probabil. Practic, echipa la care s-a format i-a făcut un moft unui politician care, întâmplător, are echipă de fotbal, iar aceasta avea nevoie de un portar. Nimeni nu s-a gândit nicio clipă la jucător.
„Cei de la CFR au considerat că trebuie să-l cheme înapoi. Au făcut-o în ultima zi de transferuri. Puteau să-l cheme de la începutul iernii, să ne anunțe din timp, să știm să ne pregătim, să nu ne bazăm pe el. Era cu totul altceva.
Mă rog, asta a fost decizia lor, am trecut peste ea, să fie sănătoși. M-au sunat și Bogdan Mara, și persoana care se ocupă de partea juridică la CFR, spunându-mi că e jucătorul lor și au nevoie de el.
Juca la noi de un an. El n-a vrut să plece, cum să vrea? Am înțeles că a ajuns pe la Liga a treia, împrumutat pe nu știu unde.
Cum să vrea să plece de la o echipă care se bate la promovare în Liga 1, unde era deja integrat şi apreciat? Și să meargă la un club de Liga a treia, unde nu cunoaște pe nimeni și unde nici nu știu ce obiectiv e?
Am făcut tot ce a depins de noi. Ne-am rugat de cei de la CFR, apoi am încercat să adoptăm o poziție de forță, dar degeaba.
Aș fi înțeles dacă-l luau să-l țină pentru ei, aș fi zis − da, au nevoie de portar, l-au urmărit la noi și vor să-l aibă în lot. L-au luat de la Sibiu și a ajuns pe la Turnu Măgurele”, a declarat, pentru PressOne, președintele sibienilor, Teodor Birț.
Bogdan Mara, fost fotbalist la Dinamo, Alaves şi Urziceni, este acum directorul sportiv al clubului CFR Cluj.
Spune că l-a luat pe Horaţiu Moldovan de la Sibiu pentru că nu juca.
„Avusesem o înțelegere cu Sibiul, că băiatul trebuie să joace. Nu-l puteam lăsa acolo după ce l-au folosit un singur meci în Cupa României (portarul adunase cinci prezențe în tur − n.r.).
N-are legătură cu Dragnea, cu Nedragnea. La Măgurele a fost dorit și gata. Ce era, să stea să se uite la alții cum apără?”, a comentat Bogdan Mara.
CFR Cluj are și echipa a doua, care joacă în același eșalon ca Voința Măgurele.
La CFR II joacă titular şi Adrian Rus (24 de ani), fiul chestorului Toma Rus, fost şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Poliţia Română.
„Domnu’ Dragnea are echipă? Nu știam, nu știam”
Patronul din acte al clubului CFR, Marian Băgăcean − auditor financiar în Cluj-Napoca −, a încercat să explice necesitatea mutării lui Horaţiu Moldovan la echipa lui Dragnea.
„De ce să fie lipsită de logică? Faptul că nu se vede logica nu înseamnă că nu are o logică”.
Cădem de acord asupra acestui aspect.
„Nu știu să vă dau toate detaliile, de ce l-am luat de la Sibiu. Poate că cei de la Sibiu nu l-au mai dorit”, s-a eschivat el.
Lucrurile nu stau deloc așa, insist.
„Nu știu, îmi amintesc că avea o accidentare la mână, s-a tăiat anul trecut foarte urât la mână.
Nu mai era apt de joc sau așa ceva.
Eu nu cunosc chiar toate detaliile, mai aflu de la ședințele de la club. Mai ales că e vorba de liga a doua, a treia.
Domnu’ Dragnea are echipă? Nu știam, nu știam. Dar liga a doua și a treia sunt mai puțin interesante în clipa de față”.
La CFR Cluj se petrec lucruri bizare. Băgăcean susține că el conduce clubul, pe care l-ar fi cumpărat de la Árpád Pászkány, pentru ca apoi să achite datorii de 5 milioane de euro pentru ieșirea din insolvență.
Între timp, la CFR s-au făcut investiții comparabile cu cele din perioada de glorie a clubului, iar echipa a revenit printre protagoniștii Ligii 1.
„Da, eu sunt patronul, nu s-a schimbat nimic”, spune Băgăcean.
De fapt, el este doar băgat la înaintare de un personaj controversat din Cluj − Ioan Varga, zis Neluţu. Fără nicio apariție sau o declarație publică, acesta ia toate deciziile legate de CFR.
Despre Nelu Varga s-a spus că ar reprezenta un om de afaceri german și că banii acestuia ar fi readus clubul clujean pe linia de plutire. E poreclit Tati de la Diesel − numele unui club din centrul oraşului − și a făcut bani din cumpărarea unor drepturi de proprietate aflate în litigiu.
În plus, Tati îl cunoaște bine pe Daddy Dragnea, spun surse din cadrul clubului clujean.
Numele lui Nelu Varga apare în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure din judeţul Bacău, alături de Viorel Hrebenciuc, prințul Paltin-Gheorghe Sturdza, Tudor Chiuariu (ministru al Justiției în guvernul Tăriceanu) și Ioan Adam, fost deputat PSD.
Miza este uriașă, 43.227 de hectare de teren forestier.
Politicieni importanți și-au folosit influența pentru a-l ajuta pe Sturdza să intre în posesia uriaşei suprafaţe. Au mituit funcționari locali şi magistraţi, pentru a-i consfinți lui Sturdza dreptul de proprietate, în defavoarea Romsilva, Regia Naţională a Pădurilor.
După ce au „cumpărat” o decizie în favoarea lor, cei numiţi mai sus s-au grăbit să vândă tot ca să poată împărți prada. Iar Varga a jucat un rol important în această „afacere”.
„În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea suprafeței de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpații Varga Ioan Gheorghe și Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcționarii publici ai Comisiei Județene de Aplicare a Legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva – Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.
Ulterior, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2 milioane de euro urma să fie plătită cu titlu de onorariu fix și suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate”, se arăta în rechizitoriul din 2015 prin care DNA a dispus trimiterea în judecată a 17 inculpați.
Prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 300 de milioane de euro. Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța în acest caz pe 3 aprilie 2018.
„El a vrut să vină la noi”
L-am sunat pe Vali Badea, fost jucător al Stelei, care acum este manager al clubului Voința Măgurele. Ne-a oferit a treia variantă legată de „împrumutul” puștiului de la Cluj:
− Nu știu. Ştiu că băiatul voia să plece să joace…
− Cei de la Sibiu susțin că era om de bază…
− Nu, nu, nu. Apăra decât în Cupa României, dacă nu mă înșel. Știu că acolo apără Căbuz. Copilul, din ce am vorbit cu el, avea ofertă și de la Oradea. El a vrut să vină la noi ca să apere.
− Dumneavoastră ați insistat pentru transferul lui sau v-a fost oferit de CFR Cluj?
− Nu, nu știu cum a fost situația, eu nu m-am ocupat de transferuri.
− Sunteți managerul echipei, presupun că știați…
− Da, dar nu m-am ocupat eu de el.
− Cine a discutat pentru transfer?
− Președintele clubului, probabil.
− Mădălin Ioniță, Valentin Dragnea?
− Nu, nu, nu este. Sorin Paraschiv a fost, dar nu mai este acum.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this