Mașina cu patru picioare concepută de Hyundai este doar una dintre tehnologiile îndrăznețe prezentate la CES 2019.

Mașina cu patru picioare concepută de Hyundai este doar una dintre tehnologiile îndrăznețe prezentate la CES 2019.
10/01/2019
CES 2019: mașina cu picioare, televizorul rulabil şi toaleta care te ascultă
Organizat în Las Vegas la fiecare început de an, Consumer Electronics Show (CES) este deopotrivă un spectacol și un târg; un spectacol al tehnologiei de vârf, dar și o vitrină pentru dispozitivele de ultimă generație care urmează să inunde magazinele și să ne golească buzunarele în lunile și anii care vin.
Iar ediția 2019 nu dezamăgește.
Unele invenții prezentate la CES 2019 vor intra în producție foarte curând, însă majoritatea sunt doar concepte sau aplicații ale tehnologiilor care se vor maturiza abia după 2020.
Vă propun, în cele ce urmează, o selecție care include atât produse care ne vor influența viața, cât și trăznăi pe care le vor cumpăra, probabil, doar milionarii.
Televizoare 8K și ecrane care transmit sunetul
Deși televizoarele 4K abia au devenit accesibile, standardul pentru următorul deceniu va fi reprezentat de televizoarele 8K.
Motivul este simplu: creșterea diagonalei necesită o rezoluție mult mai mare pentru ca imaginea să rămână vibrantă, în culori vii.
(Un televizor cu rezoluție 4K are o imagine compusă din 3840 x 2160 pixeli − sau 4096 x 2160 pixeli, în funcție de caz. Un televizor cu rezoluție 8K are o imagine compusă din 7680 x 4320 pixeli, de 4 ori mai mulți decât formatul 4K. Această rezoluție permite o imagine clară, fără ca ochiul uman să mai poată distinge pixelii individuali care o compun.)
Există deja produse de acest nivel care urmează să fie comercializate − pentru cei care și le permit − încă din 2019.
Astfel, Sony a prezentat The Master Series Z9G 8K LCD, un televizor care va fi disponibil cu diagonale de 216 sau 249 de centimetri. Perfect pentru baruri și vile cu living generos, dar cam mare pentru o sufragerie de apartament.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Probabil va și costa cât un apartament, la fel ca alte aparate 8K lansate la CES 2019, dintre care amintesc Samsung Q900 QLED 8K TV (216 centimetri) și LG OLED TV 8K (223 centimetri).
LG a mai venit cu o inovație care își va găsi treptat locul în vârful de gamă al televizoarelor. LG Display Crystal Sound 8K OLED este un ecran cu diagonala de 223 de centimetri care servește în același timp și ca sistem de sunet.
Această tehnologie este deja instalată pe câteva televizoare Sony, dar a fost inventată și licențiată de LG (panelurile OLED ale celor de la Sony provin și ele de la LG). Sistemul permite un sunet spațializat prin tehnologia Dolby Atmos, fără să mai fie nevoie de alte boxe sau bare de sunet.
Inovații sud-coreene: televizorul rulabil și panourile Micro LED
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Dacă tehnologia 8K își va face inevitabil loc în casele noastre, două inovații de la LG și Samsung au încă o aplicabilitate limitată.
Este vorba despre televizorul LG OLED cu ecran rulabil, care poate fi ascuns într-o comodă ce servește și drept sistem de sunet − atracția principală de la standul producătorului sud-coreean.
Arată minunat, dar ne putem întreba la ce ar folosi și cât de des s-ar agita cineva să ascundă ecranul televizorului atunci când nu îl folosește.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Concurenții de la Samsung vin cu tehnologia Micro LED, care permite cuplarea mai multor ecrane individuale și are ca rezultat niște televizoare uriașe, cu diagonala de până la 5,5 metri − perfecte pentru barurile sport și sălile de evenimente.
Până acum era greu de spus dacă Samsung va reuși să miniaturizeze această tehnologie suficient de mult ca să fie introdusă și în casele noastre, dar se pare că a reușit.
Nu se știe dacă tehnologia Micro LED va avea sau nu succes contra OLED; este considerată superioară din punct de vedere tehnic, dar deocamdată e mai scumpă și mai greu de fabricat.
Investiții din partea Apple și a altor giganți IT ar putea duce la scăderea costurilor suficient de mult încât să vedem nu doar televizoare Micro LED, ci și telefoane sau tablete cu astfel de ecrane.
Mașina electrică cu ecran cât bordul
După ce producători auto precum Mercedes-Benz sau Tesla au umplut deja interiorul mașinilor lor cu ecrane mari cât niște tablete, chinezii de la Byton și-au zis că e cazul să treacă la nivelul următor: la CES 2019, ei au prezentat un ecran lung cât tot bordul mașinii.
Acesta este acționat de către șofer prin intermediul unui touchscreen pus pe butucul fix al volanului, în timp ce pasagerul are la dispoziție o altă tabletă, poziționată între scaunele din față, de pe care poate scrie mesaje sau accesa funcțiile mașinii.
Lung cât șapte iPad-uri puse cap la cap, ecranul lui M-Byte EV are o diagonală de 122 de centimetri și permite interacțiunea prin gesturi, identificare biometrică și recunoaștere vocală.
Mașina propriu-zisă va fi lansată la mijlocul acestui an, la un preț estimat în jurul a 45.000 de dolari.
HDMI 2.1 își face apariția pe primele dispozitive
Poate părea o știre doar pentru pasionații de tehnologie, dar este una importantă: la CES 2019 au fost aduse primele televizoare cu suport pentru HDMI 2.1.
De ce e importantă?
Pentru că un cablu HDMI 1.4 (prezent pe majoritatea dispozitivelor mai vechi) permite transferul de date la doar 10,2 GB/secundă, în timp ce un cablu HDMI 2.0 (prezent pe televizoarele 4K și pe consolele de ultimă generație) crește această viteză la 18 GB/secundă, cu efecte directe asupra calității imaginii în jocuri și în streaming-ul video.
Ei bine, un cablu HDMI 2.1 va permite transferul de date la viteze de până la 48 GB/secundă!
Va fi, fără dubii, standardul următorului deceniu, iar de prin 2020 încolo va trebui să vă asigurați că dispozitivele pe care le cumpărați corespund acestui standard.
Mașina cu picioare care poate ajunge oriunde
Desprins direct din romanele SF, Hyundai Elevate este un concept de vehicul care îmbină un tren de rulare electric cu patru picioare flexibile.
Rezultatul este o mașină capabilă să circule „normal” pe șosea, dar care, la nevoie, poate escalada stânci, se poate strecura prin zone accidentate sau prin păduri și poate interveni unde nicio mașină obișnuită nu ar putea ajunge.
Nu vorbim doar despre un concept, pentru că Hyundai a produs deja un prototip funcțional, însă va mai dura până când vom vedea un astfel de vehicul intervenind în situații de urgență.
Un deceniu de maturizare a tehnologiei robotice ar trebui să fie, totuși, suficient pentru ca noțiunea de „off-road” să fie schimbată pentru totdeauna.
Toaleta Numi 2.0 îți răspunde la întrebări
Pentru doar 7.000 de dolari, cea mai nouă versiune a toaletei Numi are difuzoare Bluetooth integrate, iluminare ambientală și conectare cu asistentul inteligent Alexa de la Amazon.
Pe scurt, vei putea sporovăi cu Alexa când stai pe tron, indiferent că vrei să afli starea vremii sau să asculți muzica favorită.
Numi 2.0 își ridică și coboară capacul singură, are colacul încălzit, un sistem de uscare cu aer cald și de reglare a temperaturii apei.
De altfel, Numi 2.0 face parte dintr-un concept mai larg al companiei Kohler, care, pentru suma potrivită (cât un apartament de două camere de pe la noi), te va face să te simți la baie ca într-un episod din Black Mirror.
Dacă nu ții morțiș să vorbești cu toaleta, ai telecomandă inclusă!
Manii inutile: rame tot mai subțiri la ecranele laptopurilor, telefoane flexibile, drone pentru selfie
Sunt și tehnologii despre care se vorbește intens în ultimul timp, dar care riscă să rămână doar niște mode trecătoare.
De exemplu, mania ramelor din ce în ce mai subțiri afectează deja și laptopurile: noul Asus Zenbook 13S aduce notch-ul prezent pe telefoanele mobile, încercând să scoată camera video din zona ecranului.
Cum inginerii nu puteau să strice ecranul cu acest insert dizgrațios, s-au gândit că ar fi o idee bună să-l pună în afara acestuia.
Nu putem decât spera că moda nu va prinde, iar inginerii de la Asus ar face mai bine să se preocupe în schimb de fabricarea unor balamale care să nu crape după câteva luni de folosință, ceea ce duce la reparații foarte scumpe, așa cum se întâmplă acum chiar pe gama Zenbook.
O altă tehnologie despre care se va tot vorbi este cea a ecranelor flexibile pentru telefoane mobile.
Samsung lucrează de multă vreme la așa ceva și ne promite că vom avea unul în prima jumătate a lui 2019, dar primul smartphone flexibil care este disponibil la vânzare le aparține celor de la Royole.
Denumit FlexPai, acesta se transformă foarte ușor din telefon în tabletă și viceversa. E foarte bun pentru cei care vor să lucreze de pe telefon fără a căra o tabletă, însă rămâne întrebarea: dacă nu încape în buzunar, la ce bun?
Vom vedea dacă cei de la Samsung vor veni cu un telefon flexibil care să aibă, totuși, sens.
În fine, la CES 2019 au fost prezentate o mulțime de alte invenții mai mult sau mai puțin utile:
- maniacii selfie-urilor au de-acum o mini-dronă care le permite să-și expună narcisismul în toată splendoarea, de la câțiva metri depărtare;
- germofobii vor fi fericiți să știe că pot cumpăra un robot pentru pâine care face absolut totul automat, pornind de la ingredientele de bază, fără intervenție omenească;
- turiștii pot cumpăra valize care îi urmăresc singure prin aeroport;
- avem și o centură care îți spune când ai mâncat prea mult, iar
- uscătorul de păr fără fir este acum o realitate.
Despre acestea și despre alte câteva gadgeturi trăsnite puteți afla din acest ultim video:

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this