Profesorul Jordan Peterson. Sursa foto: Youtube
07/02/2018
Cele 12 reguli de viață ale lui Jordan Peterson
În urmă cu doi ani, Jordan B. Peterson era un simplu profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. Astăzi, prelegerile sale strâng zeci de milioane de vizualizări pe YouTube, contul său de Twitter are peste 400.000 de urmăritori, iar cartea pe care a lansat-o recent a intrat direct în topul celor mai citite cărți de pe Amazon.
Economistul Tyler Cowen crede că Peterson este, la ora actuală, unul dintre cei mai influenți cinci intelectuali de pe continentul american.
Întrebarea este: cum a reușit un profesor necunoscut din Canada să devină un star al lumii academice într-un timp atât de scurt?
Peterson s-a remarcat prin opoziția față de ceea ce el numește postmodernismul neo-marxist, care domină departamentele umaniste din lumea anglofonă și care devine tot mai influent în mass-media de limbă engleză.
El este un critic al stângii iliberale din campusurile universitare și al activiștilor care îngrădesc libertatea de exprimare în numele dreptății sociale.
Fiind un contestatar al corectitudinii politice duse la extrem, Peterson a pus degetul pe o rană. Pentru progresiștii militanți, el nu este doar un adversar ideologic, ci, așa cum observă editorialista Peggy Noonan, un eretic care trebuie „ars”.
Deși își asumă valorile liberalismului clasic britanic, Peterson este frecvent discreditat de presa așa-zis liberală, care îl tratează ca pe un pseudo-intelectual și îl asociază cu mișcarea alt-right.
Într-un interviu recent la postul Channel 4 din Marea Britanie, Peterson a fost luat în primire de o moderatoare ostilă, preocupată să-i răstălmăcească vorbele, dar a răspuns cu calm și precizie, lăsând-o pe jurnalistă fără cuvinte, la propriu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
După ce a fost postat pe Youtube, interviul a devenit viral, iar popularitatea lui Peterson a crescut și mai mult.
Majoritatea fanilor lui Peterson sunt bărbați între 20 și 35 de ani, genul de tineri care nu-și găsesc rostul în viață și care primesc doar reproșuri.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Profesorul canadian are o compasiune profundă pentru acești debusolați, așa că, folosind un amalgam de concepte psihologice, filosofice și teologice, încearcă să-i învețe cum să trăiască o viață împlinită.
Peterson pleacă de la premisa că viața este grea și nedreaptă, iar oamenii pot deveni monștri, în special când aderă la ideologii extremiste.
El crede că Occidentul este amenințat de autoritarismul mișcărilor radicale de stânga și de dreapta, însă soluția sa nu este politică, ci personală.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În loc să se victimizeze și să dea vina pe cei din tabăra opusă, Peterson îi îndeamnă pe tineri să-și asume responsabilitatea pentru faptele lor și să trăiască o viață nobilă și curajoasă.
Ținând prelegeri despre maturizare, Jordan Peterson ar fi putut fi doar o altă voce care strigă în pustiu. El nu își flatează audiența, nu le spune tinerilor să-și urmeze visele și să-și „asculte inima”.
Ceea ce îl face pe Peterson remarcabil este că ia adevărul în serios și vorbește cu autoritate despre natura umană și despre lucrurile care contează în viață.
Pentru o întreagă generație de tineri, el umple golul lăsat de părinți și de profesori, devenind mentorul pe care nu l-au avut niciodată.
Cele 12 reguli de viață ale lui Jordan B. Peterson:
1. Stai drept, cu umerii trași în spate.
2. Poartă-te cu tine însuți așa cum te-ai purta cu cineva pe care vrei să îl ajuți.
3. Fii prieten cu oameni care vor ce-i mai bine pentru tine.
4. Compară-te cu tine însuți cu o zi în urmă, nu cu altcineva astăzi.
5. Nu îți lăsa copiii să facă lucruri care te fac să-i displaci.
6. Pune-ți propria casă în ordine înainte să critici lumea.
7. Urmărește ceea ce contează (nu ceea ce dă rezultate).
8. Spune adevărul − sau, cel puțin, nu minți.
9. Presupune că persoanele cu care stai de vorbă ar putea să știe ceva ce tu nu știi.
10. Fii precis în exprimare.
11. Nu deranja copiii atunci când se dau cu skateboard-ul.
12. Mângâie o pisică atunci când o întâlnești pe stradă.
P.S. Jurnalista Megan McArdle a scris o listă alternativă cu „12 reguli de viață”, care este aproape la fel de bună ca a lui Peterson.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this