Profesorul Jordan Peterson. Sursa foto: Youtube

Cele 12 reguli de viață ale lui Jordan Peterson

În urmă cu doi ani, Jordan B. Peterson era un simplu profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. Astăzi, prelegerile sale strâng zeci de milioane de vizualizări pe YouTube, contul său de Twitter are peste 400.000 de urmăritori, iar cartea pe care a lansat-o recent a intrat direct în topul celor mai citite cărți de pe Amazon.

Economistul Tyler Cowen crede că Peterson este, la ora actuală, unul dintre cei mai influenți cinci intelectuali de pe continentul american.

Întrebarea este: cum a reușit un profesor necunoscut din Canada să devină un star al lumii academice într-un timp atât de scurt?

Peterson s-a remarcat prin opoziția față de ceea ce el numește postmodernismul neo-marxist, care domină departamentele umaniste din lumea anglofonă și care devine tot mai influent în mass-media de limbă engleză.

El este un critic al stângii iliberale din campusurile universitare și al activiștilor care îngrădesc libertatea de exprimare în numele dreptății sociale.

Fiind un contestatar al corectitudinii politice duse la extrem, Peterson a pus degetul pe o rană. Pentru progresiștii militanți, el nu este doar un adversar ideologic, ci, așa cum observă editorialista Peggy Noonan, un eretic care trebuie „ars”.

Deși își asumă valorile liberalismului clasic britanic, Peterson este frecvent discreditat de presa așa-zis liberală, care îl tratează ca pe un pseudo-intelectual și îl asociază cu mișcarea alt-right.

Într-un interviu recent la postul Channel 4 din Marea Britanie, Peterson a fost luat în primire de o moderatoare ostilă, preocupată să-i răstălmăcească vorbele, dar a răspuns cu calm și precizie, lăsând-o pe jurnalistă fără cuvinte, la propriu.

După ce a fost postat pe Youtube, interviul a devenit viral, iar popularitatea lui Peterson a crescut și mai mult.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Majoritatea fanilor lui Peterson sunt bărbați între 20 și 35 de ani, genul de tineri care nu-și găsesc rostul în viață și care primesc doar reproșuri.

Profesorul canadian are o compasiune profundă pentru acești debusolați, așa că, folosind un amalgam de concepte psihologice, filosofice și teologice, încearcă să-i învețe cum să trăiască o viață împlinită.

Peterson pleacă de la premisa că viața este grea și nedreaptă, iar oamenii pot deveni monștri, în special când aderă la ideologii extremiste.

El crede că Occidentul este amenințat de autoritarismul mișcărilor radicale de stânga și de dreapta, însă soluția sa nu este politică, ci personală.

În loc să se victimizeze și să dea vina pe cei din tabăra opusă, Peterson îi îndeamnă pe tineri să-și asume responsabilitatea pentru faptele lor și să trăiască o viață nobilă și curajoasă.

Ținând prelegeri despre maturizare, Jordan Peterson ar fi putut fi doar o altă voce care strigă în pustiu. El nu își flatează audiența, nu le spune tinerilor să-și urmeze visele și să-și „asculte inima”.

Ceea ce îl face pe Peterson remarcabil este că ia adevărul în serios și vorbește cu autoritate despre natura umană și despre lucrurile care contează în viață.

Pentru o întreagă generație de tineri, el umple golul lăsat de părinți și de profesori, devenind mentorul pe care nu l-au avut niciodată.

Cele 12 reguli de viață ale lui Jordan B. Peterson:

1. Stai drept, cu umerii trași în spate.
2. Poartă-te cu tine însuți așa cum te-ai purta cu cineva pe care vrei să îl ajuți.
3. Fii prieten cu oameni care vor ce-i mai bine pentru tine.
4. Compară-te cu tine însuți cu o zi în urmă, nu cu altcineva astăzi.
5. Nu îți lăsa copiii să facă lucruri care te fac să-i displaci.
6. Pune-ți propria casă în ordine înainte să critici lumea.
7. Urmărește ceea ce contează (nu ceea ce dă rezultate).
8. Spune adevărul − sau, cel puțin, nu minți.
9. Presupune că persoanele cu care stai de vorbă ar putea să știe ceva ce tu nu știi.
10. Fii precis în exprimare.
11. Nu deranja copiii atunci când se dau cu skateboard-ul.
12. Mângâie o pisică atunci când o întâlnești pe stradă.

P.S. Jurnalista Megan McArdle a scris o listă alternativă cu „12 reguli de viață”, care este aproape la fel de bună ca a lui Peterson.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...