Duel între Răzvan Marin şi Delaney. Fotografii: Raul Ștef

Cea mai plictisită țară din lume

E incredibil cât de ușor se regenerează optimismul suporterilor Naționalei de fotbal. Uităm repede episoadele negre și revenim la stadion, masochism curat.

Campioana plictiselii continuă să stimuleze specula cu bilete. În dimineața partidei, la probele de sunet de pe Cluj Arena, am aflat și primul marcator împotriva danezilor.

„Numărul șaaaaapte! Alexandruuu Chipciiiu”. Contrariat, un biciclist a acroșat toneta cu kürtős kalács. Ar fi fost al doilea său gol din 2017. Sezonul e lung, slavă Domnului.

Pe mijloacele de transport în comun, soarta meciului era deja tranșată. Trei pensionari își ascultau instinctele: „Danejii nu-s portughejii, bat ai noșt’. 2-0!” Nu au suflat niciun cuvințel despre Chipciu.

Christoph Daum, neamțul care a venit să ne dezvețe să mai jucăm „lungă și pă a doua”, a schimbat sistemul. 3-4-1-2.

Înainte de imn, am aflat dintr-un spot publicitar că Danemarca e una dintre cele mai fericite țări din lume. I-am aplaudat sincer și apoi am trecut la ale noastre și la eterna promisiune a trezirii din „somnul cel de moarte”.

Când nimerești la un scaun de comentatorii radio ai partidei, nu ai cum să fii dezamăgit. Oamenii au un ritm incredibil. În plus, știu exact despre ce e vorba.

În 10 minute, n-am văzut nimic notabil, dar am aflat informații extrem de prețioase. „Ne apropiem ușor dar sigur de poarta adversă”, dar, pentru că mereu urmează un dar, „danezii se apără cu exactitate și cu mare, mare atenție”.

Apoi: „Se dau lupte aprige pentru o minge care refuză, practic, să intre-n posesia noastră”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Când am înduplecat în sfârșit mingea să mai treacă și pe la noi, am bifat primele ocazii. Singurul jucător cu prenume de fotbalist de pe teren, Romario Benzar, a centrat perfect pentru Keșeru.

Temutul golgheter din campionatul Bulgariei a ratat ținta de la 5 metri de poartă. Asta e, totuși, o performanță.

Ca să nu se umple de penibil și opt minute mai târziu, Keșeru a evitat întâlnirea cu mingea, la o fază regizată de Săpunaru și Benzar.

Oaspeții au replicat spre finalul primei reprize, prin starul lui Tottenham, Eriksen. Nici el n-a nimerit cadrul porții.

În a doua repriză – ni s-a spus de la radio – a fost un „joc de-a șoarecele și pisica”.

Keșeru a mai tors până în minutul 60. După o nouă ratare, a fost pus cu botul pe labe. Denis Alibec, „un atacant pur-sânge, care poate destabiliza orice apărare”, i-a luat locul. La primul său atac promițător a pasat direct la adversar.

Daum a mai dat o ordonanță de urgență, iar Rotariu a intrat în locul lui Latovlevici.

Finalul le-a aparținut danezilor. Ai noştri au apărat eroic un 0-0. Jorgensen a ratat cu poarta goală.

Vedem și următorul Mondial la televizor. O știam, însă, de la începutul preliminariilor. La următorul meci, ne vom plictisi iarăși împreună cu „tricolorii”, din masochism.

România – Danemarca 0-0

România: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Toșca – Benzar, Pintilii, R. Marin, Latovlevici (Rotariu, 75) – N. Stanciu – Keșeru (Alibec, 63), Chipciu (Ivan, 86)

Antrenor: Christoph Daum

Danemarca: Schmeichel – Kjaer (Jorgensen, 46), Christensen, Vestergaard – Ankersen, Kvist, Schone (Braithwaite, 69), Delaney, Durmisi – Eriksen, Cornelius

Antrenor: Aage Hareide

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...