Duel între Răzvan Marin şi Delaney. Fotografii: Raul Ștef
26/03/2017
Cea mai plictisită țară din lume
E incredibil cât de ușor se regenerează optimismul suporterilor Naționalei de fotbal. Uităm repede episoadele negre și revenim la stadion, masochism curat.
Campioana plictiselii continuă să stimuleze specula cu bilete. În dimineața partidei, la probele de sunet de pe Cluj Arena, am aflat și primul marcator împotriva danezilor.
„Numărul șaaaaapte! Alexandruuu Chipciiiu”. Contrariat, un biciclist a acroșat toneta cu kürtős kalács. Ar fi fost al doilea său gol din 2017. Sezonul e lung, slavă Domnului.
Pe mijloacele de transport în comun, soarta meciului era deja tranșată. Trei pensionari își ascultau instinctele: „Danejii nu-s portughejii, bat ai noșt’. 2-0!” Nu au suflat niciun cuvințel despre Chipciu.
Christoph Daum, neamțul care a venit să ne dezvețe să mai jucăm „lungă și pă a doua”, a schimbat sistemul. 3-4-1-2.
Înainte de imn, am aflat dintr-un spot publicitar că Danemarca e una dintre cele mai fericite țări din lume. I-am aplaudat sincer și apoi am trecut la ale noastre și la eterna promisiune a trezirii din „somnul cel de moarte”.
Când nimerești la un scaun de comentatorii radio ai partidei, nu ai cum să fii dezamăgit. Oamenii au un ritm incredibil. În plus, știu exact despre ce e vorba.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În 10 minute, n-am văzut nimic notabil, dar am aflat informații extrem de prețioase. „Ne apropiem ușor dar sigur de poarta adversă”, dar, pentru că mereu urmează un dar, „danezii se apără cu exactitate și cu mare, mare atenție”.
Apoi: „Se dau lupte aprige pentru o minge care refuză, practic, să intre-n posesia noastră”.
Când am înduplecat în sfârșit mingea să mai treacă și pe la noi, am bifat primele ocazii. Singurul jucător cu prenume de fotbalist de pe teren, Romario Benzar, a centrat perfect pentru Keșeru.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Temutul golgheter din campionatul Bulgariei a ratat ținta de la 5 metri de poartă. Asta e, totuși, o performanță.
Ca să nu se umple de penibil și opt minute mai târziu, Keșeru a evitat întâlnirea cu mingea, la o fază regizată de Săpunaru și Benzar.
Oaspeții au replicat spre finalul primei reprize, prin starul lui Tottenham, Eriksen. Nici el n-a nimerit cadrul porții.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În a doua repriză – ni s-a spus de la radio – a fost un „joc de-a șoarecele și pisica”.
Keșeru a mai tors până în minutul 60. După o nouă ratare, a fost pus cu botul pe labe. Denis Alibec, „un atacant pur-sânge, care poate destabiliza orice apărare”, i-a luat locul. La primul său atac promițător a pasat direct la adversar.
Daum a mai dat o ordonanță de urgență, iar Rotariu a intrat în locul lui Latovlevici.
Finalul le-a aparținut danezilor. Ai noştri au apărat eroic un 0-0. Jorgensen a ratat cu poarta goală.
Vedem și următorul Mondial la televizor. O știam, însă, de la începutul preliminariilor. La următorul meci, ne vom plictisi iarăși împreună cu „tricolorii”, din masochism.
România – Danemarca 0-0
România: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Toșca – Benzar, Pintilii, R. Marin, Latovlevici (Rotariu, 75) – N. Stanciu – Keșeru (Alibec, 63), Chipciu (Ivan, 86)
Antrenor: Christoph Daum
Danemarca: Schmeichel – Kjaer (Jorgensen, 46), Christensen, Vestergaard – Ankersen, Kvist, Schone (Braithwaite, 69), Delaney, Durmisi – Eriksen, Cornelius
Antrenor: Aage Hareide
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this