Montaj foto de Cristi Farcaș
21/02/2018
Ce putem învăța din trecut despre tiranie
Pe măsură ce știrile false și fanatismul politic dezbină lumea în care trăim, oamenii responsabili se întreabă ce ar putea face pentru ca lucrurile să nu scape de sub control.
Istoricul american Timothy Snyder a scris o scurtă carte care conține 20 de lecții ale secolului XX despre cum poate fi prevenit un regim tiranic.
Apărută în urmă cu un an, la puțin timp după ce Donald Trump a devenit președintele Statelor Unite, cartea lui Snyder forțează prea mult asemănările dintre președintele SUA și dictatorii secolului trecut.
Din perspectiva celor care cred că primul an din mandatul lui Trump a fost mai mult o farsă decât o tragedie, analiza lui Snyder pare pripită și alarmistă. Totuși, principiile inventariate de el sunt relevante pentru oricine este îngrijorat de tendințele iliberale din Occident.
1. Să crezi în adevăr. Snyder vede asemănări între cultura post-adevăr din zilele noastre și propaganda fascistă din anii ’30.
El amintește că dramaturgul român Eugène Ionesco și filologul german Viktor Klemperer au observat că fascismul se instalează pe măsură ce adevărul este înlocuit de minciuni și lucruri inventate, de sloganuri, de contradicții și de o credință dogmatică, care nu mai ține cont de fapte:
„Cedezi în fața tiraniei în momentul în care refuzi să mai înțelegi diferența dintre ce vrei să auzi și ce se întâmplă de fapt. Acest abandon al realității îți poate da un sentiment plăcut, ți se poate părea firesc, dar rezultatul este moartea ta ca individ − și, în consecință, prăbușirea oricărui sistem politic bazat pe individualism”.
2. Fii atent la limbajul pe care-l folosești și recunoaște cuvintele periculoase folosite inadecvat, precum extremism și terorism.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Televiziunile de știri transformă politica într-un spectacol bazat pe declarațiile politicienilor. Aceștia introduc în discursul public tot felul de sintagme ce le servesc interesele. De pildă, statul paralel, Binomul, acoperiții din presă etc.
Dacă televizorul este principala ta sursă de informare, ești inevitabil influențat de ideile manipulatoare ale politicienilor:
„Când repetăm aceleași cuvinte folosite zi de zi în presă, acceptăm absența unui cadru mai larg. Pentru a dispune de un asemenea cadru, avem nevoie de mai multe concepte și, ca să avem mai multe concepte, trebuie să citim. Așa că scoate ecranele din cameră și înconjoară-te de cărți. (…) Ce să citim? Orice roman bun ne sporește capacitatea de a evalua situații ambigue și de a judeca intențiile altora”.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
3. Susține jurnalismul de calitate. Într-o perioadă în care rețelele de socializare contribuie la răspândirea știrilor false, iar televiziunile de știri amplifică propaganda de partid, este important ca fiecare să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce citește și dă mai departe.
Jurnalismul de investigație este dificil și costisitor, așa că publicațiile care caută adevărul au nevoie de susținerea cititorilor:
„Ni se pare normal să plătim pentru serviciile prestate de un mecanic sau de un instalator, dar cerem ca știrile să fie gratuite. Dacă nu am mai plăti instalatorii sau mecanicii auto, atunci nu ne-am mai aștepta să avem apă sau să conducem mașini. Atunci de ce să ne formăm părerile politice fără a investi nimic? Primim lucrurile pentru care plătim”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
4. Susține cauzele bune. Citând un fost președinte american, Snyder compară rețeaua de organizații caritabile cu „o mie de puncte luminoase” care se văd cel mai bine pe fundalul unui cer întunecat:
„Fii un membru activ al acelor organizații, politice sau nu, care îți reprezintă concepția de viață. Alege câteva organizații de caritate și trimite-le cu regularitate fonduri. Astfel vei fi făcut o alegere liberă prin care să susții societatea civilă și să-i ajuți și pe ceilalți să facă bine”.
5. Respectă etica profesională. Folosind exemplul avocaților, doctorilor și oamenilor de afaceri care au încălcat deontologia profesiilor lor pentru a se supune regimului nazist, Snyder arată că simpla respectare a eticii profesionale este o formă de rezistență:
„Dacă membrii unei profesii se reunesc într-un grup cu interese comune, cu proceduri și reguli care îi obligă în permanență la un anume comportament, atunci pot câștiga încredere și chiar o anume formă de putere.
Etica profesională trebuie să ne ghideze cu precizie când ni se spune că suntem într-o situație excepțională. Astfel, nu ar mai trebui să existe răspunsuri de genul «n-am făcut decât să urmez ordinele»”.
6. Ferește-te de statul cu partid unic. Autorul îi îndeamnă pe cetățeni să-și folosească dreptul de vot pentru a preveni acapararea puterii de către un singur partid, așa cum s-a întâmplat în Germania și în URSS:
„Partidele care au schimbat ordinea în stat și care și-au suprimat rivalii nu au fost omnipotente de la bun început. Au exploatat un moment istoric pentru a le face viața imposibilă rivalilor lor. Așa că susține sistemul multipartit și apără normele alegerilor democratice. Votează, cât mai poți, la alegerile locale și generale. Ia în calcul o candidatură”.
7. Nu te teme să ieși în evidență. Istoricul american dă exemplul lui Winston Churchill, care în 1940-1941, după căderea Franței și înainte de intrarea Statelor Unite în război, a ținut piept bombardamentelor nemțești și a refuzat să semneze armistițiul așteptat de Hitler.
„Astăzi, acțiunile lui Churchill ni se par firești și corecte. Dar, la momentul respectiv, pentru deciziile sale, a trebuit să iasă în evidență”.
*
Timothy Snyder, Despre tiranie: Douăzeci de lecții ale secolului XX, traducere din engleză de Smaranda Câmpeanu, Editura Trei, 2018
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this