În acest weekend încep să se deschidă târgurile de Crăciun din Capitală. Foto: Facebook Târgul de Crăciun București
În acest weekend încep să se deschidă târgurile de Crăciun din Capitală. Foto: Facebook Târgul de Crăciun București
28/11/2024
Ce faci în weekendul 29 noiembrie - 1 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Se deschid târgurile de Crăciun în București și Timișoara, Lights On Romania în Cluj-Napoca și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ceva de făcut, oriunde ești
Mergi la vot! Duminica aceasta au loc alegerile parlamentare, cele mai importante dintre toate alegerile din acest an. Alegem componența Parlamentului, adică locul unde iau naștere legile care ne afectează viața în mod direct.
Informează-te, verifică trecutul candidaților și apoi alege ceea ce crezi că îți va ușura viitorul. Roagă-i și pe cei din jurul tău să o facă. E important pentru noi toți. Mergi la vot, apoi poate bei un ceai cald la târgurile care se deschid zilele acestea. Mai sunt doar 25 de zile până la Crăciun. Uite ce poți să faci până atunci:
București
Weekendul acesta se deschid mai multe târguri de Crăciun în oraș:
- Târgul de Crăciun din Piața Constituției se deschide vineri seara și va putea fi vizitat până pe 26 decembrie. Intrarea este liberă. Detalii aici.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
- West Side Christmas Market poate fi vizitat până pe 27 decembrie, în Parcul Drumul Taberei. Programul de luni până vineri este între 14:00 și 22:30, iar sâmbătă și duminică, între 11:00 și 22:30. Intrarea este liberă. Detalii aici.
- Laminor Winter Wonderland la LaminorArena (Bulevardul Basarabia, 256) începe tot vineri seara și e deschis până pe 6 ianuarie. Programul de luni până miercuri este între 15:00 și 23:00, iar de joi până duminică, între 12:00 și 24:00. Intrarea este liberă. Detalii aici.
Uite ce mai poți face în oraș, dacă vrei să eviți aglomerația târgurilor de Crăciun:
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Fabrici, uzine, oameni noi. Obsesia industrializării în România socialistă
În România anului 1950 ponderea țăranilor însemna 74,1% din totalul populației pentru ca în 1989, la finalul dictaturii ceaușiste, aceștia să reprezinte doar 27,5%. Aveam o țară confiscată de sovietici, secătuită de război, agrară, care opera într-un stil aproape medieval din punct de vedere al utilajelor. Cu vremea, țăranii au fost strămutați în orașe pentru a construi socialismul și pentru a deveni ‘oameni noi’. Cum de s-a întâmplat această teribilă mutație și cu ce consecințe?
- Țara din care venim - expoziție care cuprinde în total peste 250 de fotografii de arhivă, 10 reconstituiri exploratorii, precum și 10 instalații audio-video cu imagini și sunete document din ultimii 35 de ani ai României. Are loc La Mița Biciclista Stabiliment Creativ și poate fi văzută până pe 26 ianuarie. Bilete aici.
- Dichisar de iarnă, la Impact Hub Bucharest, sâmbătă și duminică, între 10:00 și 19:00. Intrarea pentru adulți este 10 lei, iar copiii au acces gratuit. Detalii aici.
- Mezanin Market - Târg de Moș Nicolae, la Palatul Universul (Ion Brezoianu, 23-25), sâmbătă și duminică, între 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă. Detalii aici.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- Garden of Lights: Beauty and the Beast, în Grădina Botanică. Bilete aici.
- 1 decembrie la Cinema Elvire Popesco. Te așteaptă 4 filme românești: Moromeții 3,Trei kilometri până la capătul lumii, Anul nou care n–a fost și Săptămâna mare. Bilete aici.
- Singur Acasă 1, acompaniat de Orchestra Națională Radio, la Sala Palatului. Bilete aici.
Cluj-Napoca
- Lights On Romania - The other Christmas Market, la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne. Te așteaptă cel mai mare glob de zăpadă din România, un val de lumină format din 65.000 de leduri suspendate sau un șir magic de oglinzi inspirat de lumina filtrată prin frunzișul pădurii, care reflectă un dans atipic între clădirile istorice din oraș. Detalii aici.
- Sub apă se joacă la Reactor vineri, de la 20:00. Sinopsis: „O femeie nu știe să facă pluta. Încercările ei de a rămâne la suprafață o poartă printr-un mediu fluid al amintirilor, unele distorsionate, altele imaginate. Singurătatea e spartă de patru voci care oscilează între compasiune și sabotare. Fricile se depun în straturi de intensități și consistențe diferite. Aproape întotdeauna există cel puțin o luminiță aprinsă.” Bilete aici.
- Cei de la Subcarpați au concert la FORM Space vineri, de la 20:00. Bilete aici.
- Cei de la Cargo au concert tot la FORM Space, dar sâmbătă, de la 20:00. Bilete aici.
Timișoara
- Deschiderea târgului de Crăciun din Piața Victoriei sâmbătă, de la 17:00. Târgul e deschis până pe 5 ianuarie. Detalii aici.
- Câteva tablouri de Caravaggio pot fi văzute la Muzeul Național de Artă Timișoara, iar în acest weekend, poți merge la spectacolul „Caravaggio - pictorul luminii”. Găsești programul aici.
- Cei de la Om la Lună au concert la Casa Tineretului vineri, de la 19:00. Bilete aici.
- Songs of Earth se poate vedea vineri, de la 20:00, la Cinema Victoria. Bilete aici.
Iași
- Bazar caritabil - ediția de Moș Nicolae, la CUIB, sâmbătă și duminică, între 10:00 și 19:00. Detalii aici.
- Eran Hersh, dj din Miami, mixează vineri, de la 23:00, în Time Out. bilete aici.
- Concurs de Whist la Retro Cafe Iași sâmbătă de la 20:00. Bilete aici.
- Campionat de beerpong la Helix Pub duminică, de la 22:00. Detalii aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this