Depuneri de praf saharian pe masini parcate in Bucuresti, 24 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Depuneri de praf saharian pe masini parcate in Bucuresti, 24 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
30/04/2024
Ce e praful saharian și de ce tot vine peste România ca să murdărească mașini și să alimenteze conspirații
Timp de câteva zile românii au vorbit despre praful saharian sau au fost enervați de el, că le-a murdărit mașinile. Unii au lăsat să se înțeleagă că e ceva mai mult la mijloc.
Unul dintre cei care au văzut în fenomenul meteo ceva mai mult decât e a fost și Costi Ioniță. „Ia uitați ce pică pe noi aici. Nu e teoria conspirației, deci vă rog frumos”, a spus el într-un clip publicat pe TikTok în timp ce-și filma mașina. „Asta inspirăm noi. Nu-i teoria conspirației. Nu-i, nu-i din avioane, nu. [...] Strat de noroi. Se dă cu noroi.”
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Alții, mai puțin faimoși, au vorbit despre compoziția norului de praf saharian sau au scos magneții ca să verifice dacă se lipește, cum au văzut în diverse clipuri. N-au lipsit momentele de tipul „n-am mai văzut așa ceva” sau „cum «călătorește» praful doar noaptea” și chiar „de ce ocolește țări ca Serbia, Albania.”
Imagine generată cu AI și posibil ilustrativă pentru cum cred unii că ajunge praful saharian peste România
Pentru toți acești români cu poftă de cunoaștere am adunat aici câteva informații care se vor dovedi utile într-o săptămână sau chiar o lună când un alt nor de praf saharian va „vizita” România. Nu e o excepție sau o noutate. Ce s-a întâmplat între 23 și 24 aprilie e că a și plouat. Așa au ajuns mașinile ca proaspăt scoase din Nămoloasa. Dacă era cald, bine, frumos, praful rămânea doar în câteva mii de poze și clipuri posibil „apocaliptice” ca cele din Grecia.
Praful saharian ajunge în Europa, dar nu peste tot
Imagine generată cu AI în care scenariul ficțional din Dune devine realitate, în fața Palatului Parlamentului
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Praful saharian va fi mai mult și mai des. O arată datele colectate și analizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS). O echipă spaniolă de cercetare a remarcat deja o creștere fără precedent a evenimentelor de praf saharian deasupra Mediteranei de Vest și a regiunilor euro-atlantice în perioada februarie – martie din 2020 până în 2022.
Creșterea semnificativă în intensitate a fost observată mai ales în lunile de iarnă, când, în mod tradițional, activitatea prafului era cea mai scăzută. Studiul sugerează că temperaturile în creștere în Marea Mediterană și condițiile de secetă persistente din Maghreb sunt factori care contribuie la aceste evenimente excepționale de praf din timpul iernii.
În aprilie, pentru România, au fost 3 avertizări de praf saharian. Cea care a iscat atâtea discuții a fost pentru intervalul ora 9 23 aprilie – ora 13 24 aprilie. Cât despre ce țări erau afectate sau nu, Administrația Națională de Meteorologie, cu date Copernicus, a publicat mai multe hărți cu distribuția pe intervale orare. Chiar dacă norul de praf saharian a călătorit spre Europa, nu toate țările au fost afectate, iar unele au fost lovite mai rău (cum ziceam, Grecia).
„Ceva nu-mi miroase a bine”. Ce cred refugiații ucraineni despre Călin Georgescu și direcția extremistă pe care stă să o ia România
Românii vor să primească mai multă empatie de la clasa politică și au dreptate. Empatie vor și vecinii invadați și bombardați atroce de Rusia. Ei de ce nu ar avea dreptate?
Marcel Ciolacu dă bir cu fugiții, confruntat cu consecințele propriei guvernări. Are cine să-l aducă înapoi și să-l pună să-și asume responsabilitatea?
Deocamdată am aflat ceva ce știam deja: în capul guvernului actual și eventual și al celui viitor se află un om complet iresponsabil. Din acest punct de vedere, poate că nu ar fi o tragedie, ci chiar ar fi absolut necesar ca domnul Ciolacu să nu mai ocupe nicio funcție de stat în România, indiferent cine vine în locul lui la PSD. Marii bărbați de stat își asumă prostiile, nu rămân paralizați în fața consecințelor acestora.
Pentru episodul din 23–24 aprilie, praful a venit din regiunea de nord-est a Libiei spre Marea Mediterană și Peninsula Balcanică. Conf. dr. Lucian Sfîcă, specialist în Climatologie și Meteorologie, a explicat prin pagina de Facebook Meteo Moldova că stațiile meteorologice din Libia din aceeași regiune indicau condiții severe de furtună de praf și transport intens de praf de la sol. Viteze ale vântului de peste 40 km/h au făcut ca cerul să nici nu se vadă de la sol.
Compoziția prafului a fost în sine un subiect de conspirații. Ceea ce a dus la niște imagini generate cu AI cu avioane care „aruncă” nisip peste oameni. Au fost folosite ca suport vizual pentru postări din sfera asta. E important însă de reținut că ce ajunge în România, de exemplu, e praf, nu nisip.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Imagine generată cu AI, dar folosită fără nicio grijă în statusuri de pe Facebook în care „se ridică întrebări”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a transmis că pulberea a fost analizată. „Nu-i altceva decât un praf specific zonei de nord a Africii”, a spus el. Ministrul a adăugat că față de episoadele precedente, când praful a trecut peste România și prin plămânii noștri, acum a și plouat.
Chiar dacă e doar praf, asta nu înseamnă că nu poate fi periculos pentru anumite persoane, cum ar fi cele care au deja probleme respiratorii. Pe momente, poate irita ochi, nas, gât.
Sfîcă, pe pagina Meteo Moldova, a dat un pic mai mult context. În compoziția prafului saharian intră întâi ce-i în zona din care pleacă, uneori resturi din roci vechi de milioane de ani. „În plus, transportul fiind realizat de pe suprafețe foarte mari, e aproape imposibil de indicat roca mamă a fiecărui grăunte de praf. E foarte posibil ca astfel, pe o singură mașină murdărită de ploaia de miercuri, să fie amestecate particule foarte mici de praf «culese de vânt» de pe o suprafața de sute sau mii de kilometri pătrați.”
Cât despre posibilul „magnetism” al prafului, el a adăugat că poate fi explicat prin de vechimea pământurilor de origine. Și dacă era atât de periculos pe cât vor unii să te facă să crezi, atunci regiunea din care vine ar fi trebuit să fie pustiită, fără nicio urmă de populație. În schimb, e una cu o istorie bogată.
Centrul Copernicus a explicat într-o analiză a prafului deșertic că transportul acestor particule e dependent de doi factori: condițiile de vânt (furtuni) care ridică le ridică în aer și sedimente ușoare și uscate care pot fi ridicate. Zonele deșertice nu duc lipsă de cele din urmă, așa că trebuie să mai apară doar primele. Estimările sunt că, anual, din regiunea Sahara sunt eliberate între 60 și 200 de milioane de tone de praf.
Sunt diverse proiecții pentru ce s-ar putea întâmpla în următoarele decenii, de la reducerea frecvenței, dar creșterea în intensitate, până la diminuarea cantităților de praf „disponibil” pentru transport odată cu creșterea cantității de precipitații.
Deocamdată, fenomenul prafului saharian se întâmplă și se va mai întâmpla. Mașinile vor fi murdărite sau nu în funcție de ploaie, dar încă nu deversează nimeni tone de praf peste anumite țări.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this