Vacanța poate fi mai plăcută cu câteva aplicații practice la care poate nu te-ai gândit. Foto: Kasto80 / Dreamstime.com

Ce aplicații de mobil să iei cu tine în vacanță

Lenevești la soare pe plajă și tare-ai mai ieși puțin din caruselul social media care te ține cu ochii-n telefon? Vei pleca peste o săptămână și vrei să ții copiii liniștiți în spatele mașinii? Sau doar vrei să ieși puțin din rutină și să încerci ceva nou pe telefon, în timp ce-ți bei cafeaua pe terasa pensiunii?

Am ales câteva aplicații de mobil pe care s-ar putea să nu le știi, pentru că n-are rost să-ți mai recomand Booking, Airbnb, Momondo, Google Translate, Google Trips sau TripAdvisor, nu? Sper să-ți facă vacanța mai frumoasă. Sau mai interesantă. Unele te ajută să eviți anumite capcane, altele te ajută să descoperi mai bine locurile vizitate.

Evident, cel mai bine ar fi să lași telefonul din mână și să te bucuri de ceea ce vezi în jur sau să citești o carte, dar amândoi știm că nu vei face asta prea ușor, așa că am selectat și aplicații care te pot ajuta să vezi cu alți ochi locurile prin care mergi.

1. Global Monitoring 

Când îți planifici vacanța în afara țării (și nu numai), ar fi bine să știi dacă nu cumva vei nimeri în vreo manifestație, grevă sau alertă de cod roșu din cauza vremii sau a altor evenimente. Aplicația asta îți permite să știi dinainte exact aceste lucruri, pentru o călătorie fără griji. Cuprinde alerte pentru destinația dorită sau evenimente din jurul tău. Este gratuită, dar după șapte zile te obligă să te abonezi contra cost dacă vrei să o mai poți folosi.

2. Visit a City 

Utilă în special pentru orașele din afara țării, aplicația îți permite fie să cumperi tururi ghidate și experiențe aparte, fie să-ți organizezi singur traseele pe care vrei să le faci.

Planificarea vizitării unui oraș e mult mai simplă așa și nu riști să ratezi vreuna dintre atracțiile turistice, în special atunci când nu ai avut timp să citești despre destinația vizitată. Include și tichete digitale pentru marile muzee sau palate din orașele principale.

3. Culture Trip 

Printre zecile de aplicații de călătorii, Culture Trip se remarcă prin simplitate. Ai articole scrise de ghizi locali care îți sintetizează rapid și pe scurt ce poți vizita, unde poți mânca, ce nu trebuie să ratezi, care sunt locurile secrete sau restaurantele frecventate de localnici, precum și ce festivaluri și concerte vor avea loc în perioada în care vizitezi.

Seamănă cu o revistă glossy de călătorii, dar e foarte practică, în special atunci când nu cunoști orașul în care ai ajuns. Foarte bine organizată și ușor de parcurs, utilă chiar și localnicilor care vor să-și redescopere orașul.

4. Eventbrite 

Dacă ești condamnat la un staycation, adică o vacanță pe lângă casă, atunci nu dispera. Ai o sumedenie de evenimente interesante în jurul tău, special gândite să distreze lumea din oraș în plină vară. Eventbrite rămâne, probabil, cea mai bună aplicație pentru găsit evenimente: concerte, tururi ghidate speciale, cursuri, experiențe, târguri, tot ce-ți poți imagina (uneori chiar prea multe și mai greu de selectat).

5. Flush – Toilet Finder 

E adevărat că poți folosi Google Maps pentru a găsi cele mai apropiate toalete publice, tot la fel de adevărat fiind și că nu trebuie să te jenezi să intri în cel mai apropiat restaurant și să folosești toaleta dacă ai o urgență. Dar Flush te ajută să găsești mai ușor toalete care nu sunt detectate de Google Maps și te poate salva din situații jenante, atunci când tocmai ai bătut străzile timp de câteva ore și nu te mai poți ține.

Copiii se pot distra cu mai multe jocuri cu realitate augmentată, dacă tot nu-i poți dezlipi de smartphone. Foto: Sawitree Pamee / Dreamstime.com

6. Ship Finder Lite / Find Ship 

Te-ai întrebat vreodată, stând în capul oaselor pe nisip, ce nave întrezărești la orizont pe mare? Acum ai și răspunsul. Un fel de Flightradar24, dar cu vapoare, nu cu avioane, Ship Finder Lite îți permite să afli, în timp real, ce vapoare trec prin fața ta, cu tot cu detalii despre ele și cu un mod AR (augmented reality) în care le poți identifica vizual.

Poate fi util când aștepți feribotul, dar și la îndemână când vrei să le explici celorlalți de pe cearșaf, pedant, că ditamai cargobotul care tocmai trece prin fața stațiunii a venit taman din Norvegia.

7. VSCO Photo & Video Editor 

Dacă te-ai săturat de filtrele de Instagram pentru pozele tale de vacanță, VSCO îți pune la dispoziție peste 130 de filtre diferite, multe dintre ele inspirate din peliculele fotografice celebre de la Kodak, Agfa, Fuji, Ilford.

Poți modifica și multe alte elemente ale imaginii, precum granularitatea „filmului”, tonurile, expunerea, claritatea, transparența etc. Poți publica și partaja pozele în cadrul aplicației sau le poți salva pe telefon ca să le folosești pe Instagram și celelalte conturi de social media.

Dacă vrei, e un fel de Instagram la puterea a zecea. Apropo, are și cursuri de fotografie și film incluse, dar nu știu dacă vacanța e tocmai momentul potrivit să le începi. Atenție, doar prima săptămână e gratis, apoi ești taxat cu 88 de lei pe an.

8. WW2 Fighter Planes AR 

Dacă ți se plictisesc copiii în poiana de la munte sau pe plajă, deși poate n-ar trebui, le poți distrage atenția cu acest joc cu realitate augmentată în care scopul este să țintești și să distrugi avioanele care-ți dau târcoale. S-ar putea să fie mai bine decât să dea cu nămol în capul celor de lângă tine sau să țipe non-stop că s-au plictisit de atâta aer curat și flori.

Sfatul meu ar fi, totuși, să te folosești și de sumedenia de jocuri și aplicații AR pe care am pregătit-o pentru copii, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele sunt perfect potrivite pentru ieșirile în aer liber.

Pe lângă ce am selectat aici, aruncă un ochi și peste celelalte liste de aplicații de călătorie și de descoperit lumea. Pe multe dintre ele le vei păstra și folosi și în restul anului. Vacanță plăcută!

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...