REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

19/11/2015
Directorul Cristian Heuberger (în costum), profesor de matematică, şi primarul Cătălin Cherecheş. Captură video de la întâlnirea din 16 noiembrie

Cazul Heuberger. Directorul celui mai bun liceu din Maramureș, umilit de primarul Cătălin Cherecheș

UPDATE, 20 noiembrie. Profesorul Cristian Heuberger și-a reluat funcția de director al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare.

Vineri, 20 noiembrie, primarul Cătălin Cherecheș s-a dus la Colegiu și, într-o ședință cu corpul profesoral, și-a cerut scuze pentru comportamentul său de la întâlnirea de luni, 16 noiembrie.

Într-o lungă declarație citată de publicația actualmm.ro, Cherecheș arată că face el „gestul de generozitate” de a-și cere scuze, „fără să mai discute cine are dreptate sau nu”.

„Îmi pare rău că nu am fost înțeles în demersul pe care l-am realizat. Dorind să dau un exemplu despre cum trebuie să se întâmple lucruri la nivelul comunicării între conducerea unei școli și elevi, care la un moment dat trebuie și ei ascultați și trebuie să le dăm uneori importanță. Și pentru că știu că dumneavoastră întotdeauna trebuie să aveți dreptate, pentru că sunteți profesorii noștri, vreau să vă spun că am făcut cu foarte mult drag fiecare pas în acest liceu și fiecare semnătură pe care am pus-o pentru proiectele pe care le-am făcut aici. (…)

Astăzi, pentru că dumneavoastră trebuie să fiți întotdeauna verticali în fața elevilor și pentru că trebuie să aveți, indiferent de situație, imaginea absolut perfectă în fața elevilor și trebuie să dați un exemplu, gestul meu este unul foarte simplu, clar, determinat, care sper să nu vă afecteze foarte mult în buna desfășurare a activității. Sper să nu vă afecteze nici ca membri ai comunității băimărene”, sună un fragment din mesajul primarului Cherecheș.

Directorul Cristian Heuberger nu a fost întrebat nimic de către publicația citată.

*

ARTICOLUL INIȚIAL.

„Nu cred că o fată trebuie să vină în uniformă, fetele trebuie admirate nu pentru uniformele lor…”

Pauză.

Cel care face această afirmație este Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare. În fața sa, în bănci, se află elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, cel mai bun liceu din oraș. Este puțin după ora 12, deci liceenii au fost scoși de la orele normale.

Cherecheș le oferă sfaturi de viață și se laudă câte proiecte a semnat pentru „Șincai” în calitate de primar. Le mai explică elevilor cum evoluează tineretul și lumea de azi.

Dar motivul oficial al prezenței sale la „Șincai” sunt protestele elevilor împotriva deciziei de a se introduce uniforme, decizie luată de conducerea Colegiului.

Secvența se petrece luni, 16 noiembrie. Primarul este aplaudat și ovaționat de elevi pentru glumițele sale, în care ia peste picior controversata hotărâre. Câteva ore mai târziu, directorul Colegiului, profesorul de matematică Cristian Heuberger, demisionează.

*

Prompt, la chemarea nepotului

„Acuma, eu nu vreau să-l sabotez nici pe domnul director, nici pe alții… Nu că n-aș putea s-o fac…”. Altă pauză dramatică.

O secundă mai târziu, elevii râd în hohote. Apoi izbucnesc în aplauze. Cherecheș e „de gașcă”.

Și nu numai că e de gașcă, dar e și mulțumit de ce a făcut. Dovada: oamenii săi au postat pe YouTube înregistrarea întâlnirii, iar el a „șeruit-o” pe contul său de Facebook.

Imagine din primele momente ale întâlnirii, când elevii continuau să intre în sală. Captură video

*

Surse din Colegiul „Gheorghe Șincai” au declarat pentru PressOne că întâlnirea lui Cherecheș cu elevii s-a produs după „o solicitare mai apăsată a primarului”.

Au fost chemați, potrivit acestor surse, mai ales cei din clasele a XI-a și a XII-a, dar și elevi mai mici. Liceenii au putut afla, cu un drum, și despre realizările primarului, după cum reiese din înregistrare.

Pe lângă asta, vreau să vă spun că pe prea multe hârtii și pe prea multe bugete și pe prea multe proiecte mi-am pus semnătura cu foarte mult drag pentru această școală, fără să vorbesc eu atât de mult despre ce fac și lăsându-i pe alții să spună ce fac ei pe semnătura mea, încât să nu-mi permit să vin aici și să am o simplă discuție cu elevii. N-aș fi vrut astăzi să iau o decizie să nu mai calc niciodată în acest colegiu”, le-a spus Cherecheș elevilor.

Potrivit surselor citate mai sus, cel care l-a chemat pe Cherecheș la liceu, spunându-i că elevii sunt nemulțumiți de introducerea uniformelor, este Șerban Rusu, elev la Șincai și rudă cu primarul.

Cu alte cuvinte, edilul s-a dus prompt și l-a umilit pe directorul Heuberger în fața a zeci de elevi, la chemarea nepotului său.

Cherecheș cu Șerban Rusu, imagine postată de elev pe contul său de Facebook.
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

*

Șerban Rusu (în rândul doi, cu blugi albastru deschis) zâmbește la cameră. Captură video din întâlnirea de luni, 16 noiembrie.

Umilirea

Orice vi se impune vouă, mai ales de la o vârstă încolo, nu face decât să vă rupă de… de societate, într-un fel. Orice lucru impus nu e sănătos. Voi trebuie să vă alegeți felul în care vă comportați”, le spune primarul elevilor de 17-18 ani.

În intervenția sa, Cherecheș se mai laudă că nimeni nu-i poate pune pumnul în gură. Mai mult, aflând că liceenii au o problemă și cu supravegherea video la ore, el afirmă că, după părerea sa, camerele ar trebui pornite numai la examenele unde legea prevede obligativitatea supravegherii video. 

În continuare, primarul îl umilește pur și simplu pe directorul Colegiului în fața elevilor. Aceștia izbucnesc de mai multe ori în râs, întrerupându-l pe profesorul Heuberger.

Fiind vorba despre contractul educațional, Cherecheș citește ironic din contractul făcut de Colegiul „Sfântul Sava” din București, în aplauzele și râsetele elevilor băimăreni.

„Vi-l listez eu și vi-l trimit. Îl analizați toți și până la sfârșitul săptămânii vă hotărâți”, spune primarul, arătând că, dacă la București poate fi aplicat un astfel de contract, e bun și la Baia Mare.

Spre finalul întâlnirii, Cherecheș face o afirmație uimitoare, ținând cont de antecedentele sale. „Ca să fii director, trebuie să ai o mare calitate: să fii băimărean”, spune el. Pe director îl cheamă Heuberger.

Puteți urmări întreaga întâlnire de la „Șincai” în video-ul de mai jos (directorul Heuberger apare la minutul 22 și 30 de secunde).

*

Am contactat-o pe șefa Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Ana Moldovan. Ea a declarat că primarul s-a dus să discute cu elevii din proprie inițiativă și că, mai mult, el a fost cel care i-a solicitat directorului Heuberger să-i convoace pe liceenii de la Șincai.

„Domnul director și-a depus demisia din motive personale”, a spus Moldovan. Ea nu vede nici o problemă în faptul că primarul „a anunțat”, practic, că va merge la Șincai.

Întrebată dacă oricine dorește poate să se ducă, pur și simplu, să le vorbească elevilor, șefa Inspectoratului a spus că nu.

„Ce au discutat acolo nu cunosc, dar voi urmări înregistrarea, dacă spuneți că este pe internet. E regretabil dacă primarul și-a făcut campanie, pentru că noi nu tolerăm ingerințe politice”, a adăugat Ana Moldovan.

În plus, șefa Inspectoratului a afirmat că va notifica Ministerul Educației Naționale cu privire la situația creată.

Contactat de PressOne, Cătălin Cherecheș a declarat că a fost invitat la întâlnire de către directorul Heuberger. „A fost aici, la mine în birou”, a spus Cherecheș. Apoi a menționat că nu mai poate răspunde la alte întrebări, fiind într-o întâlnire, dar că va reveni cu detalii „picante” ale evenimentelor.

Am cerut o poziție oficială și de la Ministerul Educației. Un angajat al biroului de presă ne-a spus că instituția a fost notificată și „se efectuează cercetări”. Totuși, el nu a putut preciza cine anume sau ce departament este responsabil cu aceste cercetări.

Articolul 7 din Legea Educației Naționale spune că „în unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise (…) activitățile de natură politică”.

*

Comunitatea din Baia Mare s-a repliat rapid, inițiind o petiție de susținere a fostului director Cristian Heuberger.

„În lumina recentelor evenimente nefericite din Colegiul Național Gheorghe Șincai, aș dori să vă cer ajutorul în a semnala cazul de abuz în serviciu și al traficului de influență al primarului Cătălin Cherecheș. Această petiție va fi folosită în a cere investigarea și pedepsirea traficului de influență și a abuzului în serviciu al primarului menționat.

Acesta a complotat împreună cu nepotul său, Șerban Rusu, la boicotarea regulamentului interior al Colegiului Gheorghe Șincai, pentru a se renunța la obligativitatea uniformelor. În urma unui protest pe Facebook, primarul municipiului Baia Mare s-a prezentat la o întrunire relativ spontană și neaprobată de Consiliul Profesorilor”, se arată în petiția semnată până acum de peste 500 de persoane.

Publicația locală actualmm.ro vorbește despre „revoluția” elevilor de la Șincai, prezentându-l pe primar ca fiind reprezentantul lor în lupta cu conducerea liceului.

„Sunt sensibil și acum când văd că în liceul unde am învățat și în liceul vostru se impun niște reguli care nu au legătură cu calendarul, calendarul însemnând 2015, cum trebuie să evolueze tineretul și lumea de azi, care sunt libertățile și modul în care trebuie să ne exprimăm cu toții, și lucrul acesta cred că trebuie tranșat într-un mod mult mai deschis…”, astfel este citat Cherecheș în presa locală.

De asemenea, este consemnat și efectul vizitei primarului: uniformele nu mai sunt obligatorii la Șincai (deși decizia a fost luată legal, urmând toți pașii impuși de legislație), iar contractele educaționale vor fi modificate. Nemulțumirea unei eleve, la întâlnirea de luni, 16 noiembrie, era că în aceste contracte se stipulează obligația de a te îmbrăca decent și în afara orelor de școală.

O altă publicație locală, ziarmm.ro, publică mesajul sub care au fost convocați tinerii: „MUE Heuberger”. Ziarul online afirmă că directorul a demisionat la presiunile primarului și semnalează lipsa de reacție a Inspectoratului Școlar și a colegilor profesorului Heuberger.

Primarul Cătălin Cherecheș este urmărit penal de către DNA pentru mai multe fapte de corupție, potrivit unui comunicat dat publicității la începutul lunii octombrie.

El este acuzat, printre altele, de abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată.

Acum, Cherecheș este membru UNPR, după ce a mai trecut pe la PSD și PNL. A fost ales pe listele USL la alegerile parțiale din 2011 (după condamnarea fostului primar), apoi reales în 2012. A devenit cunoscut la nivel național și internațional după ce a construit un zid în jurul unui cartier locuit de romi.

A anunțat că dorește să candideze pentru un nou mandat la alegerile din 2016.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios