Sunt peste 80.000 de turiști pe litoralul Mării Negre în această perioadă. Foto: Inquam Photos / George Calin
Sunt peste 80.000 de turiști pe litoralul Mării Negre în această perioadă. Foto: Inquam Photos / George Calin
02/08/2024
Cât de sigură este îmbăierea pe litoralul românesc? Am testat: valori de E.coli de 100 de ori mai mari decât cele raportate de DSP și de 3 ori mai mari decât prevede legea
- PressOne și Info Sud-Est au testat calitatea apei din 4 stațiuni de pe litoralul românesc.
- În plin sezon, zeci de mii de oameni fac baie în apele Mării Negre, unde pot ajunge, din deversări și ape contaminate de la diverși operatori de turism de masă, substanțe periculoase sau bacterii.
- Am descoperit valori și de o sută de ori mai mari decât cele raportate de DSP în aceeași perioadă și de trei ori mai mari decât limitele admise de lege.
În urma solicitărilor PressOne și Info Sud-Est, DSP Constanța a refuzat să comenteze rezultatele testelor, dar a ieșit cu un comunicat de presă în ziua următoare (azi, 2 august 2024, nr.), în care avertizează publicul să evite îmbăierea pe plaja de la Corbu.
Nu a spus nimic, însă, despre calitatea apei mării în care se îmbăiază cei mai mulți dintre turiștii de pe litoralul românesc: Mamaia, Eforie și Venus.
Valori uriașe de E-coli și enterococi în mai multe stațiuni de pe litoral
Teoretic, Direcția de Sănătate Publică (DSP) monitorizează constant calitatea apei Mării Negre pe toată durata sezonului estival și publică periodic rapoarte cu rezultatele respectivelor teste.
Pentru ca apele să fie potrivite pentru îmbăiere, concentrația de E-coli și enterococi depistată trebuie să se încadreze în valorile stabilite de directiva europeană 2006/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 februarie 2006 privind gestionarea calității apei pentru scăldat, aplicată, în România, prin hotărârea nr. 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Aceste valori „normale” trebuie să asigure publicul că nu se expune niciunui risc de sănătate atunci când intră în apa mării. Conform legislației în vigoare, acestea sunt:
Analiza independentă PressOne și Info Sud-Est a fost realizată de RAJA (Regia Autonomă Județeană Constanța), care are un laborator acreditat RENAR și după aceleași standarde ISO (7899-2 la enterococi și 9308-1 la E-coli) specificate de legislație, după instrucțiunile instituției și cu recipientele sterile oferite de instituție.
Unt în cafea și biorezonanță. Proaspăt întors la Hristos, un fondator Untold vinde sfaturi despre nutriție și sănătate, deși n-are pregătire în domeniu
Deși îi lipsește pregătirea medicală, Sorin Gadola, co-fondator Untold și fiu de milionar, vinde sfaturi despre nutriție și administrează 2 clinici de „medicină integrativă”. A împrumutat „expertiză” de la un medic german pe care apoi l-a trimis la plimbare.
Ce vinde Sorin Gadola în „clinicile” THC: 990 de lei pentru a fi scanat cu o baghetă metalică și aparate create de scientologi
Sorin Gadola vinde servicii de diagnosticare și tratament prin biorezonanță, folosind aparate create de scientologi și a căror eficiență nu este dovedită științific. Cu toate acestea, marketingul „clinicilor” susține că dispozitivele pot vindeca boli foarte grave.
Deși laboratorul de apă potabilă nu își asumă validitatea rezultatelor pentru apa salină, pentru că, susțin ei, nu face parte din domeniul pentru care este acreditat, normele ISO aplicate sunt cele prevăzute de directiva europeană și de lege și precizează că metoda poate fi aplicată tuturor tipurilor de apă.
Rezultatele obținute de noi sunt însă și de peste 100 de ori mai mari decât cele raportate de DSP pentru aceeași perioadă, în punctele respective: Corbu, Mamaia Enigma, Eforie Belona și Venus Silva.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pentru data de 17 iulie 2024, când am recoltat noi probele, DSP raporta următoarele valori:
Valorile obținute de noi au fost după cum urmează:
Pentru E-coli, valorile obținute din analiza independentă au fost și de aproape 3 ori mai mari decât cele prevăzute de lege (în cazul plajei din Venus, zona Silva), iar valorile pentru enterococi au ieșit și de 270 de ori mai mari decât valorile maxime prevăzute în lege.
Puteți consulta buletinele de analize din toate cele 4 stațiuni aici
Aglomerație la mare în fiecare weekend pe litoral
Potrivit relatărilor din presă, care citează datele provenite de la operatorii din turism, în acest moment aproximativ 70% din camerele unităților de cazare de pe litoral sunt ocupate de un număr de aproximativ 80.000 de turiști, înghesuiți pe cei 80 de kilometri de litoral ai României dintre Năvodari și Vama Veche.
Doar în Mamaia au fost, în acest weekend, în jur de 28.000 de turiști.
Într-o situație similară, anul trecut, DSP recomanda turiștilor să nu înghită apa de la mare:
„Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme”, declara, la momentul respeciv, dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.
Valorile prezentate de DSP, echivalente cu valorile de pe cele mai curate plaje grecești
Centrul Panelenic pentru Cercetare Ecologică (PAKOE), un organism independent care realizează, în fiecare an, monitorizarea calității apelor de îmbăiere în Grecia, publica, în luna iunie, un buletin în care prezenta rezultatele testelor realizate pe plajele de pe riviera ateniană.
O parte din plaje, ale căror valori erau peste cele încadrate în categoria de calitate „excelentă” de directiva europeană și de legislația greacă care a implementat respectiva directivă au fost declarate „nepotrivite” pentru îmbăiere.
O mare parte din aceste plaje se află în apropierea portului Pireu, unde zilnic acostează zeci de feriboturi și unde există posibilitatea ca anumite ape uzate contaminate să fie deversate în Marea Egee.
Valorile declarate de DSP pentru unele dintre cele mai aglomerate plaje de pe litoralul românesc (Mamaia, Eforie, Venus, ca să dăm doar câteva exemple) sunt comparabile cu valorile făcute publice de PAKOE pentru plajele din sudul litoralului Atenian, unde apele sunt cristaline și, mai ales la începutul sezonului turistic, puțin aglomerate.
Turiștii și localnicii se pot îmbăia pe plajele declarate periculoase, însă o fac pe propria răspundere.
Comparând Marea Neagră cu Marea Mediterană, dr. Elena Stoica, microbiolog, subliniază însă diferențele de salinitate, care influențează supraviețuirea microorganismelor patogene. Chiar și așa, diferențele sunt notabile.
„Ideal, turiștii ar trebui să se orienteze înspre o plajă certificată, că-ți dă garanția că da, calitatea este ok, sau o plajă mai puțin utilizată de turiști”, explică Dr. Elena Stoica, microbiolog la INCDM „Grigore Antipa”.
Pentru a avea o experiență plăcută pe litoral și pentru a fi în siguranță, turiștii ar trebui să se informeze despre calitatea apei de îmbăiere și să aleagă plaje care respectă standardele de calitate, mai specifică ea.
De ce sunt aceste valori importante?
Dr. Elena Stoica explică în ce fel aceste valori (de E-coli și enterococi intestinali) sunt relevante pentru evitarea riscurilor asociate cu contaminarea apei.
„Aceștia sunt niște parametri standardizați pentru calitatea apei de îmbăiere, calitatea apei marine, prin legislația europeană pe care am implementat-o și noi în România. Instituțiile care sunt abilitate au obligația de a monitoriza calitatea apei prin acești parametri,” explică Dr. Stoica. În România, această responsabilitate cade pe Direcția de Sănătate Publică (DSP).
„Acești parametri, Escherichia coli și Enterococ, reprezintă un grup de microorganisme care, în mod normal, există în tractul digestiv al animalelor și al omului. Aceste microorganisme nu sunt prezente în mod normal în mediul marin. Ele sunt străine în mediul marin, ajung în mediul marin prin ape uzate,” continuă Stoica.
Sursele posibile de contaminare includ deversările de la stații de epurare, pensiuni, case particulare, precum și apele pluviale sau râurile care se varsă în mare.
„Dar pot proveni și prin utilizarea apelor de îmbăiere într-un mod necorespunzător în absența unor toalete în număr corespunzător,” avertizează microbiologul.
Aceste microorganisme pot fi patogene. În acest caz, ele pot provoca diverse boli, cum ar fi diaree, afecțiuni respiratorii și infecții ale gâtului și nasului. Ele nu sunt adaptate să supraviețuiască mult timp în mediul marin, rezistând în general cam două săptămâni, în funcție de condiții. Însă temperaturile mari din ultima perioadă, care au determinat și o temperatură ridicată a apelor din Marea Neagră, pot încuraja supraviețuirea acestor microorganisme în mare pe perioadă mai lungă.
DSP a refuzat să comenteze rezultatele obținute de PressOne și Info Sud-Est, dar a ieșit cu un comunicat de presă imediat după solicitarea noastră
PressOne și Info Sud-Est au solicitat inițial telefonic o reacție din partea DSP Constanța.
DSP a refuzat în primă fază să ofere clarificări cu privire la rezultate obținute de noi.
Ulterior, jurnaliștii PressOne și Info Sud-Est au insistat și au trimis o solicitare scrisă în care am întrebat dacă aceste rezultate pot pune în pericol sănătatea publică.
Confruntată cu faptul că articolul va fi publicat, la o zi după ce a primit întrebările, Direcția de Sănătate Publică Constanța a transmis un comunicat de presă în care avertizează cu privire la calitatea apei la Vadu și la Corbu și recomandă evitarea îmbăierii.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this