Moscova își planifică bugetul în avans, în cicluri de câte trei ani, cu ajustări bugetare anuale. foto: veridica.ro / © EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL
Moscova își planifică bugetul în avans, în cicluri de câte trei ani, cu ajustări bugetare anuale. foto: veridica.ro / © EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL
11/11/2024
Buget de război: cât va cheltui Rusia pe armată în următorii 3 ani și de unde va lua banii?
Proiectul de lege pentru bugetul de stat al Rusiei pentru 2025-2027 confirmă predicțiile multor analiști – vorbim, în esență, de un buget conceput pentru un război prelungit.
La ora actuală, Moscova își planifică bugetul în avans, în cicluri de câte trei ani, cu ajustări bugetare anuale. Această abordare le permite autorităților să facă estimări mai detaliate ale veniturilor și cheltuielilor pe termen scurt, oferind în același timp o perspectivă pe termen mediu care poate fi revizuită anual. Cu toate acestea, importanța revizuirii bugetare pentru 2024 se extinde dincolo de procesul tipic de planificare, din două motive importante. În primul rând, oferă o imagine mai clară asupra modului în care guvernul concepe viitorul economic și fiscal al țării pe fondul conflictelor geopolitice în desfășurare. În al doilea rând, reflectă modul în care abordarea actuală remodelează proiecțiile de anul trecut.
În urmă cu doar un an, bugetul pe trei ani al Rusiei prevedea o creștere bruscă a cheltuielilor pentru apărare în 2024, în primul rând datorită sprijinului pentru complexul militar-industrial, urmată de o perioadă de stagnare în 2025, când atât liniile de venituri, cât și de cheltuieli, ar fi urmat să se stabilizeze. Analiștii au găsit diferite interpretări pentru strategia respectivă. Unii au perceput-o ca pe o evaluare pragmatică a limitelor sistemului financiar rus de a susține cheltuielile militare în creștere. Alții au interpretat-o ca un semn de slăbiciune, sugerând că Rusia își va putea permite un singur an în plus de cheltuieli militare uriașe, înainte să fie nevoită să strângă cureaua în mod semnificativ.
Cu toate acestea, noul proiect de buget pentru următorii trei ani arată că cheltuielile cu industria militară au crescut cu încă 25%, ajungând foarte aproape de nivelul cheltuielilor pentru apărare ale Uniunii Sovietice din anii '80. Proiectul de act normativ nu prevede reduceri viitoare. Acest lucru se datorează fie reducerii la tăcere a vocilor mai raționale din sectorul financiar al Rusiei, fie unei decuplări totale a conducătorilor de realitate. În oricare din scenarii, rezultatul este clar: Rusia încearcă să normalizeze un stat economic și societal extrem de anormal.
Apar două întrebări - cheie vizavi de bugetul pentru 2025-2027. În primul rând, cât va cheltui Rusia pentru apărare, păstrând operaționale programele sociale în paralel? În al doilea rând, cum vor fi finanțate aceste cheltuieli majorate?
Cheltuieli: războiul ca prioritate
Potrivit Ministerului de Finanțe din Rusia, prioritățile - cheie prevăzute de noul buget multianual includ îndeplinirea obligațiilor sociale, asigurarea apărării și securității de stat și atingerea suveranității tehnologice. Ministerul estimează că veniturile federale vor crește cu 11,6% în 2025, de la 36,11 trilioane de ruble, la 40,30 trilioane de ruble. Cheltuielile ar urma să crească anul viitor cu 5,2%, ajungând la 41,47 trilioane de ruble. În ciuda acestor creșteri, este de așteptat ca procentul din PIB alocat cheltuielilor să scadă ușor, de la 20,1% în 2024, la 19,3% în 2025. Pe de altă parte, veniturile ar urma să crească de la 18,4% la 18,8% din PIB.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
În perioada de referință, bugetul Rusiei a continuat să rămână în deficit. Prognoza pentru 2025 indică un deficit de 1,2 trilioane de ruble (reprezentând 0,5% din PIB), o îmbunătățire semnificativă față de deficitul pe 2024, prognozat la 3,3 trilioane de ruble (1,7% din PIB). Deficitul va fi finanțat în principal prin împrumuturi.
Apărarea ar urma din nou să domine bugetul Rusiei. În 2025, 32,4% din totalul cheltuielilor federale vor fi alocate apărării naționale, echivalentul a 13,49 trilioane de ruble. În prognoza din 2023, această cifră a fost de 29,4%, echivalentul a 10,77 trilioane de ruble. Noul buget inversează planurile anterioare de reducere a cheltuielilor militare, continuând în schimb să le majoreze în următorii trei ani. Vor crește și cheltuielile cu securitatea națională și structurile de forță ale țării, care acoperă funcționarea forțelor de poliție, dar și salariile procurorilor și anchetatorilor. Una peste alta, toate aceste cheltuieli cu apărarea și securitatea vor reprezenta 41% din totalul cheltuielilor federale ale Rusiei.
Între timp, politicile sociale reprezintă a doua categorie bugetară ca mărime în 2025, absorbind 15,7% din cheltuielile totale, fiind urmate de dezvoltarea economică națională, cu 10,5%.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Un aspect interesant de remarcat este că, în timp ce prezentarea oficială a bugetului pentru 2025-2027 subliniază obligațiile sociale, creșterea subită a cheltuielilor militare a fost bagatelizată de presa guvernamentală. În ciuda controlului aproape total asupra opiniei publice, guvernul caută să nu atragă prea multă atenție asupra faptului că economia țării va fi din ce în ce mai orientată către război. Această atitudine precaută poate indica faptul că, chiar și într-un peisaj mediactic controlat foarte strict, autoritățile rămân oarecum vigilente privind evoluția opiniei publice.
Citește continuarea articolului pe Veridica.ro
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Redacțiile PressOne și Veridica fac parte din Ethical Media Alliance.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this