Bonsai în stil Bakan (trunchi răsucit), expus la grădina botanică din Royan, Franța. Foto: Lucian Muntean
Bonsai în stil Bakan (trunchi răsucit), expus la grădina botanică din Royan, Franța. Foto: Lucian Muntean
06/04/2017
Bonsaii centenari de la Royan
Primii bonsai pe care i-am văzut vreodată erau reprezentați în niște stampe japoneze. Cu trunchiuri contorsionate și cu un coronament bine îngrijit, aveau forma unor arbori adulți, agățați pe versantul unui munte. Copil fiind, eram convins că acei copaci în miniatură existau doar în imaginația artistului.
Ulterior am aflat despre tehnica de a crește arbori într-un spațiu mult mai redus decât în mediul natural. Ghivecele mici nu permit rădăcinilor să se dezvolte prea mult, iar tăierea ramurilor și contorsionarea forțată a acestora conferă plantei o formă similară cu aceea din natură, dar la o scară mult mai mică.
Tehnica bonsai (în traducere, grădinărit în tavă) este considerată o adevărată artă în Japonia și se trage din străvechea știință penjing (peisaj în miniatură cu arbori și roci), care e originară din China.
În cărțile de specialitate sunt descrise etapele de recoltare a plantei din mediul natural, strămutarea într-un ghiveci adecvat, alegerea solului potrivit, tehnicile de modelare a trunchiului și de tăiere sau de îndoire forțată a ramurilor.
Clești speciali, foarfece și sârme pentru legat fac parte din trusa necesară pentru întreținerea cu grijă și perseverență a micilor copaci.
Am încercat să aclimatizez câteva specii autohtone de pin, mesteacăn, carpen și salcie, dar fără reușită. Doar o specie de ficus a rezistat din 2003 până în prezent.
Cu toate astea, am rămas pasionat de această formă de grădinărit. Singura, de altfel, pe care o poți practica dacă locuiești la bloc și dacă te muți dintr-un oraș într-altul.
*
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Descoperirea surprinzătoare a celor mai interesanți bonsai am făcut-o în timpul unei călătorii în vestul Franței, la Royan, localitate aflată pe coasta Atlanticului, în departamentul Charente-Maritime.
La grădina botanică din Royan, numită Planet Exotica, în sectorul japonez, poate fi admirată o colecție de bonsai.
Exemplarele care pot fi văzute în sera special amenajată au vechimi considerabile, de peste un secol. Cel mai bătrân bonsai are 210 ani.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
În mediul natural sunt puțini copaci seculari care rezistă. Cu atât mai mult este o raritate o plantă crescută într-un ghiveci timp de două secole.
Galerie foto cu cei mai bătrâni bonsai din Royan:
Vasele pentru bonsai sunt confecționate din ceramică, unele fiind glazurate doar pe exterior. Au forme dreptunghiulare, ovale sau rotunde, și de regulă au înălțime mică, uneori doar câțiva centimetri.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
La bază au piciorușe sau o bordură care înalță puțin vasul. Fundul ghiveciului este prevăzut cu orificii care au rol de ancorare și de fixare a plantei, dar și de drenare a apei.
Ocazional, ghivecele pentru bonsai sunt unicat, făcute de artiști ceramiști. Acestea devin prețioase, fiind căutate de colecționari.
Bonsaii expuși pe aleile grădinii japoneze din Royan:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this