Casa Share este un mod de a rezolva problema sărăciei lucii, prin implicarea comunității. Fotografii de Casian Mitu

Casa Share. Bariera între a vrea și a face

Cu o săptămână înaintea Crăciunului din 2014, un antreprenor din Iași citea într-un ziar local despre niște copii dintr-un sat din județul Iași a căror mamă fugise cu controlorul de tren, lăsându-i în grija tatălui, care lucra ca zilier la o fermă.

Simțind că trebuie să ajute cumva, Bogdan Tănasă și-a încărcat dubița cu hrană, lemne și jucării și a mers la Broșteni. Acolo a găsit șase frați și un tată disperat, care trăiau în mizerie într-un bordei de lut.

Așa a înțeles că darurile pe care le adusese nu aveau să schimbe prea mult viața copiilor pe care voia să-i ajute. S-a gândit să le facă o sobă, dar și-a dat seama că ceea ce ei aveau nevoie, de fapt, era o casă nouă, cu lumină, apă și căldură.

Știind că îi va fi greu de unul singur, Bogdan a început să filmeze cu telefonul și a cerut ajutorul prietenilor de pe Facebook. Casa Share nr. 1 a fost gata într-o lună și a costat în jur de 20.000 de euro, bani care au venit din buzunarul lui Bogdan, în mare măsură.

În cei cinci ani care au trecut de atunci, Bogdan Tănasă a construit de la zero peste 20 de case pentru familii cu mulți copiii sau ale căror case au luat foc. Energia lui Bogdan, filantropică și pragmatică deopotrivă, s-a răspândit pe Facebook, unde Casa Share are aproape 250.000 de urmăritori.

Cheile Casei Share nr. 21 au fost dăruite unei familii nevoiașe din Iași, chiar în ajunul Crăciunului. Fotografii: Casian Mitu

„Eu nu-mi dau seama cum am reușit să adun atâția oameni, dar presupun că ei mă urmăresc datorită seriozității mele, că fac ceea ce spun.

Oamenii s-au săturat de vorbe în România. Toată lumea vorbește: și vecinul, și avocatul, și politicianul. Dar trebuie să mai și facem. Eu ce zic, aia fac. Iar omul când vede pe cineva că face, este foarte atras de lucrul ăsta.”

Casa Share nr. 21, construită pe terenul moștenit de Bogdan de la părinți

Mecanismul Casa Share este simplu: câțiva dintre prietenii săi, care au firme în domeniul construcțiilor, contribuie cu o parte din materialele necesare pentru zidirea caselor, iar manopera și restul cheltuielilor sunt plătite din donațiile primite de asociație.

Șantierul la care se lucrează acum este chiar în curtea copilăriei lui Bogdan. Sătul să aștepte o parcelă de teren de la primăria comunei, Bogdan și-a convins frații să doneze casa părintească și terenul aferent pentru a ajuta două familii care erau de mult timp pe lista de așteptare.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Casa numărul 21, terminată în ajunul Crăciunului, i-a fost dăruită lui Robert, un băiat țintuit într-un scaun cu rotile de boala Duchenne. Casa numărul 22, destinată unei mame abuzate cu cinci copii, va fi gata în câteva săptămâni.

Bogdan Tănasă, dăruind cheile Casei Share nr. 21

„Ce mă miră la copii, câteodată, este că ei nu zâmbesc. În primele trei luni, ei nu înțeleg ce li se întâmplă. Se simt ca într-un hotel. Treptat își dau seama că viața lor se schimbă, că îi așteaptă un viitor plin de demnitate și speranță.”

Proiectul lui Bogdan de a folosi Casa Share pentru a schimba vieți nu se oprește odată ce familiile primesc cheile caselor. Domnu’ Bogdan, cum îi spun copiii, îi duce anual în tabere la Mamaia și la Gura Humorului, cu condiția ca ei să se țină de carte.

„Scopul meu nu este doar de a elimina efectul, cu niște portocale și o pereche de papuci. Eu mă duc direct la cauză. Le dau un cămin cu tot ce au nevoie, merg la ei și îi îndemn să învețe, ca să ajungă să aibă job-urile lor.”

Când află că un antreprenor din Iași strânge bani pe Facebook ca să ridice case pentru familii sărmane de la sat, unii oameni îl bănuiesc pe Bogdan că e un escroc sau că s-a pocăit. Nu că ar fi rău să dai de pomană, dar ce face el e parcă prea mult.

În spatele acestei generozități ieșite din comun este o copilărie austeră. Crescând vizavi de orfelinatul din Popricani, Bogdan a fost marcat de suferința copiilor abandonați care-i erau colegi de clasă și de joacă, dar pe care nu-i putea ajuta.

„Mamele noastre, pe timpul lui Ceaușescu, ne învățau să avem grijă de pachet la școală. De unde să învățăm să dăruim, când noi ne chinuiam să avem pentru noi ce mânca?”

După Revoluție, când un grup de voluntari englezi a venit cu ajutoare la Casa de copii, Bogdan a devenit translatorul lor, fiind unul dintre puținii adolescenți care vorbeau engleză.

„Cu instinctul de a ajuta te naști, nu-l iei de nicăieri. Nici omenia și compasiunea nu le cumperi de la magazin. Ele vin din sufletul tău. Dar curajul de a face ceva l-am învățat de la englezi.”

După ce a terminat școala, Bogdan a plecat în Anglia, unde a lucrat 10 ani în industria textilă. Când s-a întors acasă, a accesat fonduri europene pentru a-și deschide o mică fabrică de brichete și peleți. Astăzi se ocupă în paralel de afacerea sa și de Casa Share, lăsând impresia că se încarcă din mers, ca bateria unei mașini.

Bogdan Tănasă este omul din spatele proiectului Casa Share

Având ambiția antreprenorului de a trece mereu la următorul nivel, Bogdan plăniește să construiască un centru de zi, un after-school rural, lângă școala din Popricani.

„Sunt copii care vin de la școală, iar părinții pun bățul pe ei și îi trimit să muncească pe câmp. Neapărat trebuie să luăm acești copii de la școală, să le dăm mâncare și să îi lăsăm să-și facă temele de la ora 12:00 până la 17:00. Eu aș vrea ca ei să învețe să traforeze, să facă olărit, ce am făcut și noi când eram copii.”

Deocamdată, centrul de zi este în faza de proiect, demersurile pentru concesionarea terenului fiind tergiversate de autoritățile locale. Asta nu-l oprește pe Bogdan Tănasă să se gândească la o rețea de centre de zi în județul Iași, despre care povestește ca și cum n-ar avea nicio îndoială că vor fi construite. „La majoritatea oamenilor, este o barieră între a vrea și a face. La mine nu este bariera aia.”

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...