29/05/2018
Atenție, robotul veghează!
Învață să trăiești ca și când niciodată nu vei mai fi singur în propria casă. Aceasta este una dintre metodele prin care împătimiții tehnologiei se pot proteja de eventuale breșe de securitate pe care le pot produce sistemele inteligente din categoria Internet of Things (IoT).
Este cazul unei americance din Oregon, care a reclamat că speaker-ul inteligent Amazon Echo i-a înregistrat o conversație confidențială și a trimis-o prin email unei persoane din lista sa de contacte.
Compania Amazon a confirmat incidentul, susținând că este vorba despre o eroare extrem de rară și că Echo a înțeles greșit patru comenzi diferite, care au declanșat înregistrarea și apoi trimiterea fișierului către o adresă din agenda proprietarului.
*
Amazon Echo este un dispozitiv dotat cu microfoane foarte sensibile, care se amplasează în casă și reacționează la comenzi vocale.
E capabil să pornească televizorul și apoi să schimbe canalul, să comande o pizza sau o mașină Uber, dar și să ofere, la cerere, informații despre agenda zilei, vreme, trafic, liste de cumpărături, să coordoneze iluminatul casei, termostatul, poarta garajului sau țâșnitoarele care udă gazonul.
Echo este un așa-numit asistent domestic ce răspunde la numele de Alexa.
Dacă în casă locuiește o persoană cu acest nume, atunci device-ul trebuie programat astfel încât să se activeze doar la cuvintele Echo, Amazon sau Computer.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Altfel, există riscul să execute comenzi nedorite.
Un consultant al CNN a publicat o serie de sfaturi pentru cei care folosesc un astfel de speaker inteligent.
Unul dintre aceste sfaturi spune că accesul lui Alexa în lista de contacte a telefonului mobil ar trebui limitat.
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Astfel, când aplicația instalată pe telefon, care este cheia comunicării cu speaker-ul, solicită permisiunea de a folosi contactele din agendă, utilizatorul poate opta pentru varianta Skip sau Deny.
Dacă însă i s-a permis accesul, Alexa va copia pe servere proprii numerele de telefon, adresele de e-mail, adresele fizice și alte informații adiacente din telefonul omului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dacă utilizatorul încearcă să revoce accesul lui Alexa, va fi prea târziu, fiindcă informațiile vor fi fost stocate deja într-o altă parte. Acestea vor mai putea fi șterse doar prin intermediul Serviciului Clienți.
Un alt sfat este ca boxele sistemului Echo să fie comutate pe volumul maxim, ca proprietarul să audă când „asistentul” îi cere permisiunea de a îndeplini o anumită sarcină.
Altfel, dacă volumul este mic, s-ar puteaca omul să nu fie atent când i se cere să-și dea acordul. Alexa se va achita de acea sarcină fără să-și pună întrebări despre etică sau oportunitate, fiindcă microfoanele sale pot recepta vocea omului chiar și din altă cameră.
Dar cel mai greu lucru care i se poate solicita unui utilizator este să evite folosirea în conversație a cuvintelor care au o sonoritate asemănătoare cu numele Alexa. Pentru că felul în care le rostește poate declanșa urechea nevăzută a Inteligenței Artificiale.
*
Conviețuirea în era mașinilor inteligente are nevoie de ghiduri de folosință responsabilă. Iar producătorii de tehnologii avansate trebuie să permită și să respecte reglementarea acestui domeniu cu totul nou.
În recenta sa audiere din Parlamentul European, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a spus că o persoană normală folosește cel puțin opt căi de comunicare pentru a ține legătura cu anturajul său.
Toate aceste ramificații creează o interdependență periculoasă, mai ales dacă producătorul tehnologiei nu este de încredere, ci recidivează în a folosi fără discernământ datele clienților săi.
Trebuie să găsim modalități de a folosi aceeași ingeniozitate care a dus la apariția Facebook pentru a reglementa era digitală, scrie autoarea Gillian Hadfield pentru publicația TechCrunch.
Ea propune ca procesatorii de date să fie licențiați de agenții guvernamentale, în concordanță cu legile pieței libere. Problema este că această metodă nu ar funcționa decât în societățile în care abuzurile puterii pot fi sancționate destul de ușor, adică acolo unde societatea civilă este atentă și interesată de drepturile sale.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this