Atenție, robotul veghează!

Învață să trăiești ca și când niciodată nu vei mai fi singur în propria casă. Aceasta este una dintre metodele prin care împătimiții tehnologiei se pot proteja de eventuale breșe de securitate pe care le pot produce sistemele inteligente din categoria Internet of Things (IoT).

Este cazul unei americance din Oregon, care a reclamat că speaker-ul inteligent Amazon Echo i-a înregistrat o conversație confidențială și a trimis-o prin email unei persoane din lista sa de contacte.

Compania Amazon a confirmat incidentul, susținând că este vorba despre o eroare extrem de rară și că Echo a înțeles greșit patru comenzi diferite, care au declanșat înregistrarea și apoi trimiterea fișierului către o adresă din agenda proprietarului.

*

Amazon Echo este un dispozitiv dotat cu microfoane foarte sensibile, care se amplasează în casă și reacționează la comenzi vocale.

E capabil să pornească televizorul și apoi să schimbe canalul, să comande o pizza sau o mașină Uber, dar și să ofere, la cerere, informații despre agenda zilei, vreme, trafic, liste de cumpărături, să coordoneze iluminatul casei, termostatul, poarta garajului sau țâșnitoarele care udă gazonul.

Echo este un așa-numit asistent domestic ce răspunde la numele de Alexa.

Dacă în casă locuiește o persoană cu acest nume, atunci device-ul trebuie programat astfel încât să se activeze doar la cuvintele Echo, Amazon sau Computer.

Altfel, există riscul să execute comenzi nedorite.

Un consultant al CNN a publicat o serie de sfaturi pentru cei care folosesc un astfel de speaker inteligent.

Unul dintre aceste sfaturi spune că accesul lui Alexa în lista de contacte a telefonului mobil ar trebui limitat.

Astfel, când aplicația instalată pe telefon, care este cheia comunicării cu speaker-ul, solicită permisiunea de a folosi contactele din agendă, utilizatorul poate opta pentru varianta Skip sau Deny.

„Asistentul domestic” Amazon Echo.

Dacă însă i s-a permis accesul, Alexa va copia pe servere proprii numerele de telefon, adresele de e-mail, adresele fizice și alte informații adiacente din telefonul omului.

Dacă utilizatorul încearcă să revoce accesul lui Alexa, va fi prea târziu, fiindcă informațiile vor fi fost stocate deja într-o altă parte. Acestea vor mai putea fi șterse doar prin intermediul Serviciului Clienți.

Un alt sfat este ca boxele sistemului Echo să fie comutate pe volumul maxim, ca proprietarul să audă când „asistentul” îi cere permisiunea de a îndeplini o anumită sarcină.

Altfel, dacă volumul este mic, s-ar puteaca omul să nu fie atent când i se cere să-și dea acordul. Alexa se va achita de acea sarcină fără să-și pună întrebări despre etică sau oportunitate, fiindcă microfoanele sale pot recepta vocea omului chiar și din altă cameră.

Dar cel mai greu lucru care i se poate solicita unui utilizator este să evite folosirea în conversație a cuvintelor care au o sonoritate asemănătoare cu numele Alexa. Pentru că felul în care le rostește poate declanșa urechea nevăzută a Inteligenței Artificiale.

*

Conviețuirea în era mașinilor inteligente are nevoie de ghiduri de folosință responsabilă. Iar producătorii de tehnologii avansate trebuie să permită și să respecte reglementarea acestui domeniu cu totul nou.

În recenta sa audiere din Parlamentul European, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a spus că o persoană normală folosește cel puțin opt căi de comunicare pentru a ține legătura cu anturajul său.

Toate aceste ramificații creează o interdependență periculoasă, mai ales dacă producătorul tehnologiei nu este de încredere, ci recidivează în a folosi fără discernământ datele clienților săi.

Trebuie să găsim modalități de a folosi aceeași ingeniozitate care a dus la apariția Facebook pentru a reglementa era digitală, scrie autoarea Gillian Hadfield pentru publicația TechCrunch.

Ea propune ca procesatorii de date să fie licențiați de agenții guvernamentale, în concordanță cu legile pieței libere. Problema este că această metodă nu ar funcționa decât în societățile în care abuzurile puterii pot fi sancționate destul de ușor, adică acolo unde societatea civilă este atentă și interesată de drepturile sale.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...