REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Vaccinul anti COVID poate cauza reacții alergice severe la persoanele alergice la substanțele conținute de vaccin FOTO © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

„Asistenta portugheză” și „medicul grec”. Două cazuri de conținut fals și alarmist despre efectele secundare ale vaccinului anti COVID

Odată cu startul campaniei de vaccinare în România, au apărut și știrile false legate de presupusele efecte secundare dramatice – precum boli grave sau chiar deces – ale vaccinurilor Moderna și Pfizer BioNTech, aprobate spre uz în Uniunea Europeană.

Am decis să prezentăm două astfel de falsuri – niciunul din cazuri nu provine din România. Am cerut și opinia unui expert care detaliază care sunt efectele secundare la care oamenii de știință spun că ne putem aștepta.

Cazul profesorului grec Christos Pilalis

În 27 decembrie 2020, Christos Pilalis, un profesor de 54 de ani, a fost inoculat cu vaccinul Pfizer BioNTech, iar în zilele următoare, starea sa de sănătate s-a deteriorat, ajungând la Terapie Intensivă și având nevoie de intubare.

Site-uri în limba română precum ortodoxia.ro sau activenews.ro au prezentat povestea sa ca fiind a unui „medic” și au lăsat să se înțeleagă că e o dovadă că există suspiciuni serioase asupra efectelor secundare ale vaccinului, chiar dacă medicii curanți ai grecului nu au făcut niciodată această afirmație. 

Am căutat date recente despre starea de sănătate a lui Christos Pilalis. În 11 ianuarie, când activenews.ro repeta povestea sa și suspiciunile legate de vaccin, Alfavita News, unul din cele mai mari portaluri din Grecia dedicate educației, nota că profesorul Pilalis este din nou conștient și că starea sa de sănătate se reface rapid.

De fapt, problemele medicale, notează un alt site din Grecia, newsbeast.gr, în aceeași zi, proveneau de la infectarea cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie severă. După o perioadă petrecută la Terapie Intensivă, Christos Pilalis și-a revenit și soția sa a declarat că e pregătit să se întoarcă acasă.

Un deces care nu are legătură cu vaccinul

Cotidianul portughez Correio da Manhã prezenta în 4 ianuarie cazul Soniei Azevedo, care a decedat la două zile după ce îi fusese administrată o primă doza de vaccin anti COVID-19. Nu este precizat niciunde în text despre care variantă a vaccinului este vorba.

Potrivit snopes.com, o organizație independentă care verifică știri, informația a fost preluată mai departe de Russia Today – unul din instrumentele de propagandă ale Rusiei, de un portal din India și de The Daily Mail din Marea Britanie, care o numesc pe Azevedo „asistentă medicală”, deși informația în limba portugheză arată că aceasta era doar angajată la Institutul Portughez de Oncologie.

Informația ajunge în această formă și în spațiul media din România, fiind distribuită de mediafax.ro, stiripesurse.ro, România TV sau alephnews. Știrile în limba română vorbesc despre moartea „subită” a „asistentei”, la două zile după administrarea primei doze de vaccin.

În 6 ianuarie, Correio da Manhã revine și anunță că, potrivit autopsiei, decesul nu a avut nicio legătură cu vaccinul administrat. Informația aceasta nu mai ajunge și în România.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Profesorul Răzvan Cherecheș: În România nu am avut reacții alergice și niciun efect secundar major

L-am contactat pe Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și i-am solicitat să prezinte efectele secundare care pot apărea în urma vaccinurilor Moderna și Pfizer BioNTech.

După acest vaccin, respectiv după vaccinurile autorizate în UE, Moderna și Pfizer BioNTech, un procent cam de 30% din cei care se vaccinează pot să aibă dureri la locul vaccinului.

De asemenea, pot să apară, la un procent mai mic, o stare ușor febrilă, dureri musculare, dureri de cap – simptome similare cu o răceală, care durează 2-3 zile și care sunt răspunsul imun al organismului, care se activează. Și care recunoaște proteinele respective ca fiind corp străin și începe să producă anticorpi. Și cam după trei zile dispar.

A existat un număr foarte mic de cazuri care au avut reacții alergice severe – vorbim de câteva zeci din milioanele care s-au vaccinat până acum în toată lumea. În România nu am avut reacții alergice și niciun efect secundar major”, a explicat Cherecheș pentru PressOne.

Cherecheș a mai spus că printre efectele secundare se poate număra reacția alergică, uneori severă.

E exact ca reacția alergică la orice altă substanță. Respectiv cei care au un fond alergic e recomandat să stea 30 de minute după vaccinare în centrul de vaccinare, în cazul în care apare reacția alergică, să fie adresată pe loc.

Singurele contraindicații pentru alergici să se vaccineze e alergia la polisorbat, la polietilenglicol și la compușii din care este făcut vaccinul cu ARN mesager.

La o căutare obișnuită pe Google, apare lista compușilor respectivi. O abordare de bun simț e că dacă te uiți pe lista aia și nu recunoști nimic de acolo, nu ești alergic la substanțele respective. Pentru că dacă ai fi fost alergic, ți s-ar fi spus și ai fi știut că ești alergic la substanțele respective”, a explicat el.

Dar chiar dacă ai o reacție alergică severă, ești în centrul de vaccinare. După acele 30 de minute e complet imposibil să apară reacția alergică. Și acolo au adrenalină, au medic… Până acum nu a decedat nimeni din lume, chiar cei cu reacții alergice foarte severe, au fost adresate pe loc și rezolvate. 

Răzvan Cherecheș, profesor universitar de Sănătate Publică

Cherecheș mai spune că atribuirea morții direct vaccinării este o confuzie care poate apărea din cauza interpretării greșite a faptelor.

Nu știu dacă știți, dar în România, cea mai mare parte a oamenilor mor după ce au mâncat pâine. Păi da, pentru că pâinea e un aliment obișnuit… a mâncat pâine și apoi l-a călcat mașina!

Deci în mod evident au fost persoane care au decedat post vaccinare, au avut infarct sau tot felul de complicații ale bolilor existente, dar nu din cauza vaccinului. Dacă avem o persoană care se vaccinează și are un cancer avansat, sunt șanse să moară după administrarea vaccinului, dar și înainte de vaccin. Deci vaccinul nu cauzează, ci pur și simplu a fost o asociere în timp”, arată profesorul.

El a mai adăugat că, probabil, aceste asocieri intervin din cauza lipsei de informare.

Dacă înțelegi cum funcționează tehnologia ARN-ului mesager, înțelegi că e imposibil să se întâmple ceva. Dacă nu înțelegi, ești exact în situația în care cumperi un bec și nu înțelegi cum funcționează becul. Dar ai încredere în cei care fac becuri. Sau te duci la mecanic să-ți repare mașina și mecanicul știe cum să-ți repare mașina și tu nu știi și ai încredere în ce spune el. Data viitoare, oamenii ar trebui să încerce să-i spună mecanicului cum să le repare mașina, să vadă cât va dura relația cu mecanicul respectiv!

Răzvan Cherecheș, profesor universitar de Sănătate Publică

Acest material este susținut de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului Libertatea presei – pilon al democrației, finanțat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...