Două personaje misterioase înconjurate de un șarpe sunt considerate de aborigeni ca aducătoare de ploaie. Detaliu dintr-o pictură care provine din Kimberley, Australia. Fotografii: Lucian Muntean
Două personaje misterioase înconjurate de un șarpe sunt considerate de aborigeni ca aducătoare de ploaie. Detaliu dintr-o pictură care provine din Kimberley, Australia. Fotografii: Lucian Muntean
17/08/2017
Artă aborigenă australiană la Utrecht
Privind orașul Utrecht de la înălțimea de 95 de metri a celui mai înalt turn de biserică din Olanda, remarci sutele de case frumos aliniate pe străzi paralele cu canalul care străbate centrul istoric.
Într-una dintre aceste clădiri, cu fațadă mai nouă decât a celor din jur, ascunsă parțial de frunzișul platanilor, este găzduit Muzeul de Artă Aborigenă, singurul muzeu din Europa dedicat în exclusivitate artei contemporane din Australia.
Într-o plimbare prin centrul orașelor mari olandeze e imposibil să nu simți mirosul specific de canabis sau de alte droguri ușoare, care se consumă legal în mai toate cafenelele sau barurile pe lângă care treci. Pe terasele acestora sau chiar în stradă, numeroși clienți, unii veniți din alte țări, savurează din plin narcotice, profitând de această îngăduință.
Dacă nu ai astfel de curiozități, să fumezi o țigară cu canabis sau să deguști o prăjitură cu semințe de cânepă, ai ca alternativă o experiență oarecum halucinantă – să te cufunzi cu privirea și imaginația în picturile aborigene.
Cercuri concentrice, înșiruiri de puncte multicolore, animale fantastice, toate pot crea niște iluzii optice neașteptate.
*
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Potrivit vechilor legende aborigene cu privire la geneza primordială, se spune că inițial Universul era plat și lipsit de orice formă de viață. Zeități supranaturale au coborât prin intermediul fulgerelor și au dat naștere apei și pământului, pe care le-au străbătut apoi în lung și-n lat. În drumul lor, au creat toate formele de relief, iar în final – pe primii oameni.
După ce și-au îndeplinit menirea creatoare, acești zei s-au lipit de stânci și s-au transformat în picturi, rămânând astfel nemuritori.
Primii locuitori au venit dinspre Asia și au populat teritoriul australian acum 40 de mii de ani. Pe întreg continentul au fost descoperite peste 80 de mii de situri în care sunt picturi murale, Australia fiind una dintre țările cu cea mai lungă tradiție artistică neîntreruptă. Cele mai vechi picturi rupestre sau pe stânci se păstrează de acum aproape 30 de mii de ani.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Unele comunități aborigene au continuat până în prezent să transmită legendele ancestrale cu ajutorul simbolisticii aproape neschimbate de milenii.
Fiecare regiune din Australia are propriul stil artistic de reprezentare. În colecția permanentă a muzeului sunt expuse lucrări contemporane din 1970 până în prezent. Foto: Lucian Muntean
Artiștii contemporani continuă tradiția și reușesc să redea prin lucrările lor diferite aspecte legate de ritualuri, religie, vânătoare sau peisaje. Reprezentările artistice sunt specifice fiecărei comunități, în funcție de arealul din care provin.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Spre exemplu, în nord, pe coastele Oceanului Indian sau ale Oceanului Pacific, sunt tipice picturi figurative, cu siluete umane alungite, misterioase, lipsite de gură. În zona deșertică din centrul și sudul continentului apar motive geometrice, care sugerează forme de relief sau amprente ale urmelor de canguri sau de păsări.
Într-o altă zonă din nordul Australiei, în Arnhem, animalele pictate sunt redate asemenea unor radiografii în care se disting organele interne și coloana vertebrală. Aceste picturi au un rol magic, pentru a invoca spiritele în timpul ritualurilor religioase sau înaintea vânătorii.
Ca tehnică de lucru a picturii se păstrează simplitatea. Pigmenți naturali pe bază de apă sunt aplicați chiar și cu ajutorul degetelor pe diverse suprafețe din lemn, scoarță de copac, pe pietre sau pe pânză.
Este specific desenul cu puncte ce pot fi grupate sau înșiruite. Astfel sunt redate forme geometrice, linii punctate sau ritmuri care pot induce o iluzie optică.
Culorile au de asemenea semnificația lor. Galbenul este soarele, maro – pământul, roșu – nisipul deșertului, iar albul reprezintă norii sau cerul.
Tehnica picturii cu puncte este folosită în special la stilul Dreaming. Acest concept îmbină forțele naturale și spirituale care guvernează universul și care fac legătura dintre trecut, prezent și viitor. Constă în redarea unor imagini fantastice, similare cu cele din timpul visului. Elemente grafice ce simbolizează animale, plante sau fenomene naturale formează niște hărți ale unor teritorii în care apar locuri sacre, precum munți, râuri, lacuri sau peșteri, și care amintesc de vechile trasee parcurse de strămoși.
Acest concept a ajuns atât de cunoscut și de înrădăcinat în cultura populațiilor băștinașe, încât în anul 1963 astfel de picturi-hartă au fost aduse drept dovezi de proprietate asupra terenului în fața unei comisii guvernamentale care făcea evidența proprietăților deținute de indigenii din ținuturile Arnhem.
O galerie foto cu lucrări de artă contemporană australiană:
Arta aborigenă a ajuns să fie tot mai căutată de către colecționari din întreaga lume. Lucrări de pictură sau de sculptură se vând în galerii și în case de licitații din Asia, Europa și America de Nord.
În anul 2007, artistul Yannima Tommy Watson a vândut o pictură cu 240.000 de dolari australieni (160.000 de euro).
Desfășurată pe trei etaje, colecția Muzeului de Artă Aborigenă din Utrecht include peste 800 de exponate, pictură, sculptură și o impresionantă arhivă de fotografii și documentare video.
O galerie foto cu sălile muzeului:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this