Foto: Anan Sudsaithong / Dreamstime.com
19/07/2018
Aplicaţia care te ajută să lupţi cu panica
„Alege emoția care descrie cel mai bine starea ta actuală”.
S-ar putea ca mulți dintre noi să nu putem îndeplini această sarcină aparent simplă, fiindcă nu avem un vocabular al emoțiilor. Nu știm să ni le recunoaștem.
De aceea, ajunși în situații critice, suntem ca iepurașul surprins pe șosea în luminile farurilor: panica ne paralizează.
Ca să învățăm să ne descurcăm în astfel de condiții, există o soluție neconvențională − o așa-numită pastilă psihologică.
Se numește PsyPills și este o aplicație pentru telefonul mobil creată la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie din Universitatea „Babeș-Bolyai”. Asociația Psihologilor Americani a inclus-o pe lista app-urilor de promovare a sănătății mintale.
Disponibilă în română și engleză, PsyPills le oferă o intervenție în regim de urgență persoanelor care experimentează ceea ce specialiștii numesc emoții negative disfuncționale.
PsyPills se bazează pe studii clinice și pe soluții cunoscute în terapia anti-stres.
Coordonatoarea proiectului este Oana David, conferențiar universitar la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității „Babeș-Bolyai”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ea spune că aplicația nu înlocuiește terapia, însă „pastilele” virtuale − care sunt, în fapt, recomandări de specialitate − sunt similare cu abordarea unui psiholog față de un pacient care construiește scenarii catastrofale când e dezamăgit.
„În momentul în care ești stresat, te afli într-o situație negativă. Așa că e foarte greu să gândești pozitiv sau să-ți propui să simți emoții pozitive.
Dimpotrivă, odată confruntat cu o situație negativă, chiar nu este normal să ai emoții pozitive − asta ne duce cu gândul la altfel de patologii.
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Ce este eficient să faci este să te raportezi diferit la situația respectivă, să eviți să gândești în termeni rigizi, pentru că acest tip de comportament îți amplifică trăirile emoționale negative„.
Psiholog Oana David
*
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Când ai ratat o șansă profesională, de pildă, este normal să resimți nemulțumire, tristețe sau preocupare. Important este nu să interpretezi situația ca fiind catastrofală și fără ieșire, spune Oana David.
Aici intervine PsyPills: îl ajută pe utilizator să își transforme emoțiile negative nefuncționale în emoții negative funcționale.
Concret: grație întrebărilor la care i se cere să răspundă, omului i se oferă o perspectivă moderată asupra situației prin care trece.
Există 400-500 de „pastile” diferite, care încearcă să acopere cea mai mare parte din spectrul fricilor pe care le trăim în viața de zi cu zi.
„Avem foarte multe instrumente, dar ceea ce ajunge pe piață sunt, de multe ori, lucruri depășite, care nu au susținere științifică.
Așa ne-a și venit ideea: în ce modalitate am putea să ajungem la cât mai mulți oameni?
Stresul e o maladie a zilelor noastre, toată lumea se declară stresată, în special cei activi pe piața muncii. Hai să o împachetăm cumva, să facem în așa fel încât să funcționeze mai mult sau mai puțin automat”, explică Oana David.
Un prim ecran al aplicației îi cere utilizatorului să-și evalueze emoțiile negative și pozitive experimentate în ultimele săptămâni, în funcție de care este generat un grafic.
Apoi, el este rugat să aleagă dintr-o listă emoțiile care îi descriu cel mai corect starea actuală de spirit.
Aici intervine o chestiune extrem de interesantă, și anume: oamenii nu știu să explice cum se simt.
Este vorba despre o alfabetizare în lumea emoțiilor care le lipsește chiar și celor educați.
Înainte de a selecta emoția potrivită, utilizatorul poate citi descrierea exactă a acesteia − astfel, starea sa primește un nume. El mai poate selecta intensitatea emoției, de la foarte puțin la extrem, precum și domeniul din care decurge ea: sentimentală, de serviciu, familială șamd.
Suntem respinși sau apreciați? În funcție de răspunsurile interactive, aplicația este capabilă să îți propună la final un alt unghi din care să privești problema cu care te confrunți.
„Cei mai mulți oameni au gânduri de genul − «este groaznic, este teribil». Știm asta fiindcă s-au făcut studii clinice și la noi, dar și pe alte grupuri, iar rezultatele s-au publicat în revistele de specialitate.
Pastila psihologică este gândită după model medical, care e mai ușor de înțeles, e ca o rețetă pe care să o urmezi.
Ți se spune că problema ta este neplăcută, dar nu este groaznică. Aici e miezul problemei.
O astfel de abordare mă ajută să gândesc nuanțat despre o situație pe care eu o văd groaznică. De fapt, foarte puține lucruri sunt groaznice, dacă ne gândim în context și în ansamblu”.
Oana David
*
Pastila trebuie repetată, până când omul reușește să interiorizeze acest fel de a gândi. În plus, i se explică diferențele dintre convingeri și emoții, dintre gândirea rațională și irațională.
De asemenea, el poate să-și seteze un reminder, fiindcă aplicația este armonizată cu calendarul telefonului. Astfel, își va administra pastila într-un moment dificil, cum ar fi un examen sau un concurs.
În spatele aplicației PsyPills se află o bază de date. În momentul înscrierii, utilizatorul își dă acordul pentru procesarea acestor date.
Vestea bună pentru cei suspicioși este că pot folosi un pseudonim. Pe psihologi îi interesează doar feedback-ul: dacă pastila a funcționat sau nu.
„Studiile au arătat că românii nu sunt nici mai stresați, nici mai pesimiști decât alții. În general, există o dificultate a oamenilor de a-și recunoaște emoțiile, de a le denumi. Și nu avem o școală în sensul ăsta, nu ne învață nimeni.
Noi, psihologii, suntem surprinși câteodată, pentru că adulți în toată firea și oameni cu o educație ridicată nu au un vocabular al emoțiilor, de multe ori nu știu să și le denumească, să le recunoască. Uneori, copiii pot să facă asta mai bine”.
Oana David
Conceptul PsyPills a fost patentat la Cluj. De altfel, creatorii lui l-au și transformat în marcă înregistrată.
În realizarea aplicației, psihologii clujeni au beneficiat de consultanța unor experți americani de la St. John’s University, Mount Sinai School of Medicine și Albert Ellis Institute (toate trei din New York).
Echipa de la Cluj are în publicare un studiu realizat după analiza a 6 luni de utilizare a aplicației PsyPills. Ulterior, Departamentul de Psihologie intenționează să obțină finanțare pentru dezvoltarea și perfecționarea pastilei virtuale.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this