REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Blocuri din zona Ștefan cel Mare, Sectorul 2, București. Foto: Lucian Muntean

Apartamentele din București construite înainte de anul 2000 sunt mai profitabile

Apartamentele construite în București înainte de 2000 păstrează un avantaj net față de cele mai noi: generează randamente superioare.

Prețul de achiziție este semnificativ mai mic comparativ cu cel al unui apartament nou similar și aflat în aceeași zonă. În al doilea rând, locuințele vechi au, în general, un amplasament mai bun, într-o zonă cu o infrastructură bine pusă la punct.

Tiberiu Stănculete, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker, detaliază:

„Ținând cont de dobânzile actuale de pe piața bancară, achiziția unei locuințe cu scopul închirierii reprezintă o opțiune mult mai bună de plasament pe termen lung, randamentele pe segmentul rezidențial putând să ajungă și la aproximativ 8% pe an în euro, în funcție de locuința achiziționată.

Din acest punct de vedere, apartamentele finalizate înainte de 2000 reprezintă o opțiune de investiție mai bună, datorită amplasamentului mai bun, dar și a prețului de vânzare mai redus, ceea ce implică un randament potențial mai ridicat”.

Valoarea apartamentelor din fondul vechi – cum sunt considerate cele construite până în 1990 – s-a apreciat de aproape două ori mai lent în ultimul an, spre deosebire de apartamentele noi din ansamblurile rezidențiale, arată datele colectate de specialiștii în imobiliare consultați de PressOne.

În luna iunie, prețul mediu cerut pe metrul pătrat pentru apartamentele din fondul vechi era de 1.144 de euro, în creștere cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată indicele Imobiliare.ro  care prezintă evoluția prețurilor în funcție de valoarea cerută de proprietari. În schimb, prețul unui metru pătrat din apartamentele noi era, în medie, de 1.254 de euro, în creștere cu 13% față de iunie 2016.

Daniel Crainic, reprezentant al site-ului Imobiliare.ro, comententează:

„Cererea este la cel mai înalt nivel de după criză. În bună măsură, cumpărătorii se orientează spre segmentul nou, unde oferta este deocamdată sub nivelul cererii”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Indicele Imobiliare.ro pentru apartamentele noi și vechi din București, la nivelul lunii iunie 2017.

*

Apartamentele vechi încă domină piața

Chiar dacă numărul de tranzacții cu locuințe noi s-a majorat în ultimii ani, tranzacțiile cu locuințe vechi continuă să reprezinte ponderea majoritară, spune managerul Tiberiu Stănculete.

„Când un potențial cumpărător decide să își achiziționeze o locuință, atenția sa este îndreptată exclusiv spre segmentul locuințelor noi, având stabilit un buget preliminar de achiziție și o zonă unde dorește ca locuința să fie amplasată – desigur, alături de un număr de camere și eventuale facilități sau finisaje, la nivel general.

Prețurile mai ridicate, comparativ cu bugetul său, sau absența în unele cazuri a ofertei de locuințe noi deja finalizate în zona în care dorește ca noua locuință să fie amplasată îi determină însă pe unii cumpărători să se reorienteze către segmentul de locuințe finalizate anterior anului 1990″, explică Tiberiu Stănculete.

El consideră că majorarea prețurilor înregistrată la apartamentele noi în ultimul an este normală pentru o piață matură și dinamică.

Stănculete pune creșterea prețurilor pe seama majorării costurilor pe întreaga linie de dezvoltare, de la costurile de marketing și vânzări până la creșterea salariilor din construcții sau scumpirea materialelor de construcții.

În schimb, interesul pentru oferta din fondul vechi de apartamente se păstrează datorită unei multitudini de factori, de la prețurile de vânzare mai mici la ușurința finanțării unei tranzacții de acest tip.

„Piața rezidențială din 2017 este total diferită de cea din perioada 2006-2008, când cea mai mare parte a tranzacțiilor erau realizate de investitori care doreau obținerea rapidă a unui profit prin revânzare, alimentând astfel și majorarea galopantă a prețurilor, în timp ce astăzi aproape toate tranzacțiile sunt realizate de cumpărători finali”, consideră Stănculete.

Minusurile locuințelor vechi

La capitolul dezavantaje, putem bifa vechimea clădirilor, care în majoritatea cazurilor este de 30-50 de ani. În plus, cumpărarea unei locuințe vechi presupune, de regulă, și o întreagă serie de modernizări și renovări.

„Blocurile noi beneficiază de suprafețe utile mai mari, sunt mai flexibile când vine vorba de compartimentare și chiar și de personalizare. În primele etape, un dezvoltator pune la dispoziția cumpărătorului diferite tipuri de materiale ceramice, parchet, nuanțe etc”, arată Flavius Pop, reprezentant al site-ului de imobiliare Storia.ro.

El mai arată că alte avantaje de luat în considerare sunt eficiența energetică pe termen lung, datorată materialelor noi superioare calitativ, dar și menținerea valorilor proprietății.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios