Lucrarea pe care Joan Miró a dedicat-o sinistraților români din 1970. Fotografii: Lucian Muntean
Lucrarea pe care Joan Miró a dedicat-o sinistraților români din 1970. Fotografii: Lucian Muntean
05/04/2018
Apa trece, timbrele rămân
Cele mai grave inundații din istoria recentă a României au avut loc în primăvara anului 1970, din 12 mai până pe la jumătatea lunii iunie.
Au murit atunci 209 de oameni, peste 265.000 au rămas fără adăpost, iar circa 40.000 de case au fost distruse.
Impresionate de tragedie, numeroase țări ne-au trimis ajutoare substanțiale, din Statele Unite până în Israel și din Marea Britanie în China.
Un gest de solidaritate original a făcut artistul spaniol Joan Miró, pe atunci în vârstă de 77 de ani: a creat o grafică pe care a dedicat-o României, cu scopul de a fi macheta unui timbru poștal.
Lucrarea are dimensiunile de 57 pe 46 de centimetri. În partea din stânga, jos, autorul a scris de mână, în franceză, „pour le Musée de Bucarest”, apoi s-a semnat cu inițialele.
Donat în 1970 statului român, ineditul tablou al lui Joan Miró a beneficiat de o emisiune filatelică în același an.
Ulterior a fost inclus în patrimoniul Muzeului Național Filatelic, care l-a expus pentru public în toamna lui 2010, de când datează și aceste fotografii.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Lucrarea a fost prezentată publicului în octombrie-noiembrie 2010, în expoziția intitulată „Pe urmele lui Joan Miró”.
Șeful secției Filatelie de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Sorian Uyy, ne-a spus că, actualmente, lucrarea lui Miró se află în custodia Băncii Naționale.
„Este adevărat că lucrarea a fost concepută din start pentru a fi luată ca machetă a unei emisiuni filatelice, lucru care s-a și întâmplat.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Din păcate, întregul patrimoniu al Colecției Filatelice, deci și lucrarea aceasta, se află sigilat în custodie la Banca Națională a României, conform Legii 298/2013, și nu poate fi accesată în niciun fel.
Așteptăm cu nerăbdare noua Lege, prin care se vor modifica anumite articole ale Legii din 2013, și prin care Colecția va fi transferată la Muzeul Național de Istorie a României unde, după inventariere, va fi studiată și expusă publicului”.
Ascunsă de ochii lumii, lucrarea lui Joan Miró chiar poate fi considerată o comoară ascunsă, adică exact ceea ce încerc să vă arăt săptămânal la această rubrică ? .
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
Timbrele după macheta concepută de Miró au fost tipărite și puse în circulație de către Poșta Română în decembrie 1970, într-un tiraj de 400.000 de exemplare.
În limbaj filatelic, s-au tipărit piese dantelate, sub formă de un timbru în pereche, un timbru în bloc de patru şi un bloc de cinci mărci poştale.
A fost emisă și o coliţă nedantelată, pe care este trecută data (24/VIII/70) și sunt reproduse scrisul original și semnătura artistului, cu textul: „Un gând al lui Joan Miró pentru copiii sinistrați din România”.
Colița și timbrul făcute după macheta lui Miró (galerie foto):
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this