Lucrarea pe care Joan Miró a dedicat-o sinistraților români din 1970. Fotografii: Lucian Muntean

Apa trece, timbrele rămân

Cele mai grave inundații din istoria recentă a României au avut loc în primăvara anului 1970, din 12 mai până pe la jumătatea lunii iunie.

Au murit atunci 209 de oameni, peste 265.000 au rămas fără adăpost, iar circa 40.000 de case au fost distruse.

Impresionate de tragedie, numeroase țări ne-au trimis ajutoare substanțiale, din Statele Unite până în Israel și din Marea Britanie în China.

Un gest de solidaritate original a făcut artistul spaniol Joan Miró, pe atunci în vârstă de 77 de ani: a creat o grafică pe care a dedicat-o României, cu scopul de a fi macheta unui timbru poștal.

Lucrarea originală semnată de Joan Miró.

Lucrarea are dimensiunile de 57 pe 46 de centimetri. În partea din stânga, jos, autorul a scris de mână, în franceză, „pour le Musée de Bucarest”, apoi s-a semnat cu inițialele.

Donat în 1970 statului român, ineditul tablou al lui Joan Miró a beneficiat de o emisiune filatelică în același an.

Ulterior a fost inclus în patrimoniul Muzeului Național Filatelic, care l-a expus pentru public în toamna lui 2010, de când datează și aceste fotografii.

Lucrarea a fost prezentată publicului în octombrie-noiembrie 2010, în expoziția intitulată „Pe urmele lui Joan Miró”.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Șeful secției Filatelie de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Sorian Uyy, ne-a spus că, actualmente, lucrarea lui Miró se află în custodia Băncii Naționale.

„Este adevărat că lucrarea a fost concepută din start pentru a fi luată ca machetă a unei emisiuni filatelice, lucru care s-a și întâmplat.

Din păcate, întregul patrimoniu al Colecției Filatelice, deci și lucrarea aceasta, se află sigilat în custodie la Banca Națională a României, conform Legii 298/2013, și nu poate fi accesată în niciun fel.

Așteptăm cu nerăbdare noua Lege, prin care se vor modifica anumite articole ale Legii din 2013, și prin care Colecția va fi transferată la Muzeul Național de Istorie a României unde, după inventariere, va fi studiată și expusă publicului”.

Ascunsă de ochii lumii, lucrarea lui Joan Miró chiar poate fi considerată o comoară ascunsă, adică exact ceea ce încerc să vă arăt săptămânal la această rubrică ? .

*

Timbrele după macheta concepută de Miró au fost tipărite și puse în circulație de către Poșta Română în decembrie 1970, într-un tiraj de 400.000 de exemplare.

În limbaj filatelic, s-au tipărit piese dantelate, sub formă de un timbru în pereche, un timbru în bloc de patru şi un bloc de cinci mărci poştale.

A fost emisă și o coliţă nedantelată, pe care este trecută data (24/VIII/70) și sunt reproduse scrisul original și semnătura artistului, cu textul: „Un gând al lui Joan Miró pentru copiii sinistrați din România”.

Colița și timbrul făcute după macheta lui Miró (galerie foto):

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...