Algă fotografiată de Anna Atkins prin metoda cianotipiei.
26/02/2018
Anna Atkins, prima femeie fotograf
Biologa engleză Anna Atkins (1799-1871) este considerată prima persoană care a ilustrat o carte cu propriile fotografii, „British Algae: Cyanotype Impressions”. Ea fotografia în primul rând pentru că imaginile îi erau folositoare în profesie, ca mijloc de studiere a speciilor botanice de care era interesată.
Atkins l-a avut mentor pe chimistul William Henry Fox Talbot , unul dintre pionierii fotografiei, care a îmbunătățit dagherotipul inventat de francezul Daguerre printr-un proces denumit calotipie.
Dar ea s-a specializat într-o altă tehnică, a cianotipiei, pe care a învățat-o chiar de la inventatorul ei, Sir John Herschel.
„Cianotipul este un procedeu de tiraj pozitiv. O foaie de hârtie (în general se folosește hârtie grea, de 300 de grame) este acoperită cu un amestec de citrat de fier amoniacal şi de fericianură de potasiu.
Foaia este uscată la întuneric înainte de a fi expusă prin contact sub un negativ la lumina zilei. Lumina transformă sarea ferică în sare feroasă, fericianura este transformată în ferocianură şi precipită cu sarea ferică pentru a forma o imagine bleu.
Timpul de expunere este destul de lung ajungând la mai multe minute. După expunere, imaginea este vizibilă. Se spală sub apă curentă care dizolvă sărurile neimpresionate de lumină. O simplă spălare de câteva minute permite developarea şi fixarea imaginii. Cianotipul capătă culoarea finală (albastru de Prusia) prin oxidare în aer”. (Sursa)
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Astfel, Anna Atkins a fotografiat alge așezând plantele direct pe hârtia pregătită cu amestecul de substanțe chimice descris mai sus.
Prima parte a studiului „British Algae” a apărut în 1843, impunând fotografia ca mijloc de ilustrare a experimentelor științifice.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 29 noiembrie - 1 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Se deschid târgurile de Crăciun în București și Timișoara, Lights On Romania în Cluj-Napoca și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
Unele surse o dau pe Anna Atkins ca fiind prima femeie care a făcut fotografie, altele o rețin pe soția lui William Henry Fox Talbot, Constance Talbot.
Volumul „British Algae: Cyanotype Impressions” a fost publicat de însăși Anna Atkins într-un număr limitat de cópii, cu text scris de mână.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În prezent se știe despre existența a 17 exemplare din această carte rară. British Library l-a publicat și online pe al său.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this