Ion Indolean
Redactor

17/12/2016
Animale fantastice şi unde le poţi găsi
În 1926, Newt Scamander (Eddie Redmayne), magi-zoolog tânăr, șarmant, dar cam aiurit, călătorește de la Londra la New York în căutarea unei creaturi care să îi îmbogățească colecția de animăluțe ciudate găzduite în propria servietă.
Geanta lui Newt ascunde o lume întreagă, tip fermă, unde cresc tot felul de bestii cu puteri supranaturale. Una se poate face nevăzută, alta scuipă flăcări, o şopârliţă e cam cleptomană şi îi strălucesc ochii după obiecte prețioase, iar o insectă-arbore e foarte căutată pe piaţă pentru calităţile ei de deschizătoare de lacăte și alte iale.
Însă niciuna nu pare periculoasă în mod real. Sunt doar puse pe șotii şi uşor plictisite de spaţiul închis în care trăiesc.
Situaţia se schimbă când, întâmplător, câteva asemenea animăluţe reușesc să scape, ajung pe străzile metropolei americane şi produc mici dezastre. Ca urmare, Newt e reţinut de magicienii oraşului, pentru explicaţii.
Sub impactul cu potenţial nefast al evadării acestor animăluţe, unul dintre mai-marii magicienilor din oraş – pe nume Graves (Colin Farrell, foto) – câştigă influenţă asupra colegilor şi se implică într-un joc personal la două capete. Motivele sale însă rămân neclare.
Newt şi noii lui prieteni, suflete pierdute ale NY-ului (două surori magiciene şi un încuiat, adică un tip fără puteri speciale, implicat accidental în toată treaba), încearcă să-l demaşte pe Graves şi să prevină catastrofa – dar nici aici lucrurile nu sunt foarte limpezi. De ce, cum, când, pentru ce, sunt întrebări la care filmul nu reuşeşte să răspundă.
Aceasta nu e singura misiune pe care şi-o asumă cei patru amici. Ei trebuie să readucă vietăţile în servietă, să le dovedească nevinovăţia şi, mai important, să salveze o situaţie de care ceilalţi magicieni nu sunt (încă) informaţi.
Lucrurile sunt extrem de întortocheate în acest prim film al seriei Fantastic Beasts (după informaţiile oficiale, va fi cel puțin o trilogie). Lipsa de concludenţă nu provine din faptul că evenimentele nu au sens, ci din caracterul lor previzibil-arid.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Personajele noi şi contextul schimbat vor să fie relevante în ansamblul mai larg, al universului imaginar pe care îl denumim deja Harry Potter, dar asta duce la o forţare a elasticităţii naraţiunii, care poate ceda în orice moment precum caşcavalul prăjit.
Una e dorinţa şi alta e putinţa cu care echipa de producţie asamblează povestea. Pentru că mai tot ce fusese captivant la această lume a fost deja spus şi consumat.
E o lipsă pe care regizorul David Yates caută să o combată imprimând acţiunii un ritm alert şi plin de suspans. În direcţie formală, regizorul e atent la recrearea fidelă a epocii, în cheie cinematografică standardizat-hollywodiană.
Aceste practici sunt piece of cake pentru meșterii marilor studiouri americane. Nu aici se încurcă ei de cele mai multe ori. Ci la narațiune.
Tocmai de aceea, se poate vehicula ideea că această serie există în primul rând din motive comercial-financiare. E mai uşor să introduci pe piaţă un produs şi să îl promovezi făcând apel la un altul, deja impus în rândul publicului, decât să creezi un brand de la zero.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!
Personajul lui Newt e amintit vag și în Prizonierul din Azkaban, deci el este elementul de legătură între serii.
Cartea lui conţine caracterizarea a 85 de creaturi fantastice şi este, prin urmare, un fel de dicţionar pe acest subiect. Totodată, reprezintă unul dintre manualele din care studiază ucenicii instituţiei fictive Hogwarts.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
După cum se vede, titlul filmului se trage de la cel al cărții semnate de personajul Newt Scamander. În realitate, adică în lumea noastră, cartea e scrisă de J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter.
Broşura Fantastic Beasts and Where to Find Them are calitatea de document fals şi ajută la legitimarea acestei lumi deja-fictive. Este, dacă doriți, un element narativ, un artefact aflat în rama poveştii principale, prin care e forţată o legătură între seriile Harry Potter şi Fantastic Beasts.
Textul lui Rowling, care s-a bucurat de tot arsenalul unei autentice lansări de carte, a fost publicat în 2001 cu scop caritabil: o parte din încasări au fost donate fundaţiei Comic Relief.
Astfel de adăugiri la poveşti originare de succes tind să le văduvească pe acestea de o parte din imaginea pozitivă pe care reuşiseră să o atragă. Sunt nefaste în sens artistic şi există doar pentru ca studiourile să îşi sporească veniturile. La fel s-a întâmplat recent cu seria Ghostbusters, ca să dăm doar un nume strict aleator.
Dimensiunea pe care a atins-o universul Harry Potter îl plasează printre cele mai extinse fenomene cinematografice din istorie. Contabiliceşte, e la nivelul Războiului stelelor, al Stăpânului inelelor şi al altor istorii cu iz fantastic, structurate ca mitologii.
Publicul este avid după astfel de epopei contemporane, axate pe lupta dintre bine şi rău.
Animale fantastice şi unde le poţi găsi arată cât de superficial trebuie să fie un film pentru a putea fi orientat spre audienţă generală. Sărăcia lui intelectuală ar trebui să ne dea de gândit.
Animale fantastice şi unde le poţi găsi
Titlu original: Fantastic Beasts and Where to Find Them.
Regia: David Yates.
Scenariul: J.K. Rowling.
Cu: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Katherine Waterston, Alison Sudol.
★★☆☆☆

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this