Camera în care s-a născut Winston Churchill. Fotografii: Lucian Muntean
31/05/2018
Amintiri din copilăria lui Churchill
Când vine vorba despre faimosul premier britanic Winston Churchill (1874-1965), ne vine în minte imaginea sa emblematică din anii celui de-al Doilea Război Mondial, de pildă cea de la Yalta, când trecuse deja de 70 de ani.
Dar, pentru că suntem în preajma zilei de 1 iunie, vă propun să descoperim o parte mai puțin știută a biografiei sale, printr-o călătorie imaginară în copilăria sa.
*
Winston Leonard Spencer-Churchill s-a născut pe 30 noiembrie 1874 în camera pe care o puteți vedea în deschiderea acestui articol.
Încăperea se află în casa natală a familiei sale de aristocrați, Palatul Blenheim din Woodstock, comitatul Oxfordshire, Anglia. Părinții locuiau aici, dar, între timp, pregăteau și noua lor casă din Londra, care avea să-l primească pe bebeluș din ianuarie 1875.
Winston a venit pe lume cu două luni mai devreme decât era așteptat. Cămășuța din pânză de in, prima haină a nou-născutului, poate fi văzută într-o casetă din sticlă. A fost împrumutată de la soția unui avocat din Woodstock, deoarece, paradoxal, nașterea prematură i-a găsit nepregătiți pe înstăriții săi părinți.
Bucle din părul blond al micului Winston sunt de asemenea păstrate într-o ramă specială, agățată de grilajul patului.
Moțul i-a fost tăiat la 5 ani, în 1878, de când datează și portretul pictat de P. Ayron Ward, care este expus pe perete. Îl putem vedea astfel pe copilul Winston Churchill, cu ochi mari, albaștri, cu obrajii rotofei și îmbujorați, cu bărbia rotundă și cu un păr lung și ondulat de parcă ar fi fost coafat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În stânga patului se află scaunul în care Lady Jennie, o americancă provenind dintr-o familie bogată, și-a alăptat pruncul.
Pereții sunt tapetați cu trandafiri, în stil clasic englezesc, și completează atmosfera intimă a încăperii în care se păstrează obiecte personale vechi de 144 de ani, piese de mobilier, fotografii și tablouri.
Camera în care s-a născut Winston Churchill (galerie foto):
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
*
Această încăpere este doar una dintre cele care compun expoziția dedicată personalității lui Churchill.
După primii doi ani din copilărie petrecuți la Blenheim, Winston revine periodic aici și petrece vacanțe la bunicii din partea tatălui, aceștia fiind nobili din familia ducilor de Marlborough.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ulterior, tot la Palatul Blenheim, în timpul unei petreceri din august 1908, o va cere în căsătorie pe Clementine Hozier, care-i va rămâne alături până la moarte.
În Palat sunt expuse numeroase documente, scrisori, fotografii de familie, decorații și obiecte personale, dar și lucrări de pictură, sculptură și grafică din colecția familiei.
Pe lângă cariera de ofițer, Churchill s-a remarcat și ca istoric, scriitor și artist. O încununare a talentului său literar o reprezintă Premiul Nobel pentru Literatură din 1953.
Pentru activitatea diplomatică, mai ales pentru rolul său în victoria Aliaților, a fost prima persoană care a primit titlul de Cetățean de Onoare al Statelor Unite. Acest document, cât și pașaportul său pot fi văzute în expoziție.
Fotografii înfățișându-l pe Churchill la întâlniri cu alți lideri politici ai secolului XX, precum generalul De Gaulle, Stalin, Harry Truman sau Franklin D. Roosevelt, reprezintă documente de mare valoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Expoziția dedicată lui Churchill (galerie foto):
*
Palatul Blenheim este un muzeu care îmbină sobrietatea acestei reședințe a Ducilor de Marlborough cu noile tehnologii. Astfel, o parte a traseului muzeal este automatizată, iar grupul de maximum 10 vizitatori este ghidat vocal.
Când se intră într-o cameră, ușa se închide automat și începe prezentarea. Cu ajutorul unor manechine robotizate, care joacă rolul unor personaje, cu proiecții video și holograme vorbitoare, povestea celor 300 de ani este spusă ca într-o piesă de teatru.
După acest sector automatizat urmează câteva saloane somptuoase, între care se află și biblioteca în care Sir Winston obișnuia să citească.
Vizita continuă cu capela familiei, unde se află mai toate mormintele ducilor de Marlborough. Chiar și grajdurile sunt amenajate ca spațiu de expoziție, cu fotografii, proiecții video, hărți și planuri de arhitectură.
O incursiune în interiorul palatului (galerie foto):
*
Palatul Blenheim a fost construit între 1705 și 1724, ca o recompensă pe care națiunea engleză i-a adus-o generalului John Churchill, primul duce de Marlborough, pentru victoria împotriva francezilor și germanilor în bătălia de la Blenheim (Germania), din august 1704.
Este unicul conac englez din zona rurală care poartă titlul de Palat. Din 1987 a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO.
La început de mai, într-o zi senină și călduroasă, cum rar trăiești în Anglia, sute de mașini și mii de oameni erau în vizită la Palat. Din parcarea imensă de pe pajiște, un trenuleț electric pe șină îngustă făcea legătura rapidă cu intrarea în muzeu.
Parcul și peluzele erau locul perfect pentru picnic. După traseul muzeal solicitant, dar extrem de bogat în informații, plimbarea în parc era binevenită.
Undeva pe întinsul domeniu era pus în scenă un turnir medieval. Aveai ocazia să rătăcești prin Grădina Secretă cu plante exotice deosebite, prin Grădina Italiană, Templul Dianei și Memorialul Churchill.
Cu toată aglomerația din acea zi, fazani sălbatici umblau nestingheriți pe pământurile ducilor de Marlborough ca niște cocoși prin propria ogradă.
O plimbare în jurul Palatului Blenheim (galerie foto):
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this