Ion Indolean
Redactor
15/04/2017
American Honey
La marginea unui oraș, lângă parcarea unui mall, o tânără face autostopul alături de o fetiță și de un băiat. Nimeni nu se arată dispus să oprească. Prin acest tablou, suntem catapultați într-o Americă extrem de săracă, aflată la limita supraviețuirii.
Star (Sasha Lane) tocmai a găsit în tomberon un pui congelat, probabil expirat, care zemuiește prin ambalajul de plastic. Ar putea fi cina familiei sale − familie de care ea vrea, de fapt, să scape.
Fratele mai mic e nedumerit și întreabă unde sunt ouăle. Pentru că, nu-i aşa, puiul ar trebui, la un moment dat, să dea ouă. Nu și această stricăciune, cu care Star, frații ei și iubitul ei mai pot trece încă o zi.
Fiindcă situaţia de acasă e apăsătoare, Star se află în pragul unei crize de nervi. Și, în timp ce aşteaptă pe marginea drumului, în parcare oprește o dubă din care coboară vreo zece tineri. Sunt gălăgioşi, ascultă muzică dată tare și se poartă ca și cum n-ar avea inhibiţii.
Cel ce pare a fi liderul grupului, Jake (Shia LaBeouf), e puţin mai în vârstă decât colegii lui de drum. Carismatic și lipsit de griji, el poate fi omul providențial pe care Star îl aștepta în viața ei. Cei doi intră în vorbă, iar el o invită la drum.
Fără să fie prea clar cu ce se ocupă acest grup, Star acceptă. Se debarasează de frații ei – pe care îi creştea în locul unei mame iresponsabile – şi pleacă în această aventură.
Un road movie e pe cale să înceapă.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Grupul cel vesel vinde abonamente la tot felul de reviste. Asta e ocupaţia care îi permite şefei, Krystal (Riley Keough), să îi susțină financiar pe aceşti copilandri şi să obţină și ceva profit pe deasupra. Numai că produsul este inutil, pentru că a ieşit din uzul societății.
Astfel, Star şi noii ei tovarăși ajung nu să vândă abonamente, ci pe ei înșiși. Să îşi ofere sufletul şi tinereţea, în lipsa unei alternative mai bune.
Oameni ca Jake – intraţi în rutina muncii, în drumul spre pierzanie – şi-au dezvoltat vise mărunte şi încearcă să trăiască de pe azi pe mâine. Sunt pericole sociale, pentru că sunt lipsiți de repere şi nu au nimic de pierdut.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Această existenţă nomadă l-a copleșit chiar şi pe el, super-agentul de vânzări. Iată, chiar febleţea şefei a intrat în impas și Jake se declară obosit. Sunt prea multe case şi prea mulţi oameni de prostit, spune el, într-un moment de cumpănă.
După încă o zi grea și frustrantă, Jake caută alinare. Nu mai contează unde sau la cine. Iar Star se întâmplă să fie lângă el – fata cea nouă, interesată de ocazie.
Oameni ca el ar spune orice pentru niște dolari în plus sau pentru o experienţă plăcută. Dar după ce, la început, se lasă atrasă în acest joc, Star nu mai poate accepta astfel de prefăcătorii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Maturizarea forţată începe.
Ea simte că, încet, își pierde și amărâtele de repere pe care le-a câștigat cât timp şi-a crescut frații.
Jake pare că și-a pierdut de mult sufletul. Star, în schimb, ar mai putea avea o şansă.
Vina este însă împărţită și aparţine, în bună măsură, sistemului. Cu vremurile în care trăiesc, cu societatea în care s-au născut, acestor tineri le e greu să ţină pasul și să rămână oneşti.
Cei neproductivi sunt lăsaţi pe drum, singuri, sleiți fizic, dar mai ales psihic. Fiecare dintre ei devine, dacă nu se conformează, cantitate neglijabilă. Fiecare poate fi înlocuit, dacă nu respectă regulile lui Krystal.
Ironică, Star spune că le-a priceput… crystal clear.
American Honey surprinde, lent și dureros, o lume îngrijorată, plină de indivizi care, neştiind ce vor şi neavând şansa unei educaţii consistente, ajung să se compromită pentru că altfel nu pot scăpa de abuzurile trăite acasă.
Numai că le înlocuiesc cu altele, aparent mai uşor de înghiţit.
Acest tip de scenariu – delicat, dilematic, dur și dens – e tot mai întâlnit în cinematografia internaţională. Prin lupa acestor poveşti, regizorii privesc incriminator către o societate violentă și dominată de nedreptate. Ei construiesc cadre înăuntrul cărora sistemele publice, devenite injuste, şi-au luat mâna de pe cetăţenii lor.
Sunt la modă, în arta actuală, lumile precare, lumile care mistuie vieţi.
Hollywood-ul, prin premiile sale, dar şi cele mai mari festivaluri – Cannes, Berlin ș.cl. – sunt preocupate tot mai mult de asemenea cazuri.
Oamenii care populează American Honey vor să fie liberi. Vor să nu mai poarte povara responsabilităţilor zilnice. Sunt însă constrânşi de reguli şi nevoi. Sunt defavorizaţi din naştere şi, totodată, prin felul în care îşi duc existenţa.
Star e tânără femeie care încearcă doar să răzbată. Cu toate că cere atât de puţin, dorinţa ei pare intangibilă. Ce e de făcut…
American Honey
Scenariul și regia: Andrea Arnold (cunoscută mai ales pentru Fish Tank).
Cu: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough.
★★★☆☆
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this